Cristian Ghinea, despre companiile de stat: O gaura neagra. Trebuie sa devina o sursa de venituri la buget

Vineri, 14 Mai 2021, ora 14:10
3136 citiri
Cristian Ghinea, despre companiile de stat: O gaura neagra. Trebuie sa devina o sursa de venituri la buget
Ministrul Fondurilor Europene Cristian Ghinea FOTO Facebook

Ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat vineri, 14 mai, despre companiile de stat din Romania, ca platile pentru conducerea acestor companii vor trebui sa fie legate de performanta, iar numirile sa fie facute pe baza meritocratice.

"La companiile de stat din nou o recomandare de tara recurenta: companiile de stat din Romania sunt o gaura neagra si trebuie sa devina o sursa de venituri la buget, o sursa de mandat public. Daca are rost sa tinem o companie de stat pentru ca are o misiune publica atunci facem explicit aceasta misiune - sau sa le inchidem pe acelea care nu mai au niciun fel de rost. Nu exista o entitate a statului roman care sa se ocupe centralizat de aceasta problema si vom crea aceasta entitate la SGG. Pornisem oarecum o discutie cu OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) ca parte a candidaturii Romaniei la OECD sa operationalizam o asemenea entitate. Acum am pus-o si in PNRR. Asta inseamna ca aceasta entitate va trebui sa primeasca planul de restructurare, va trebui sa faca audituri pe fiecare companie de stat si sa propuna impreuna cu ministerul care detine acea companie un plan referitor la acea companie: fie o restructurezi, fie o lasi asa cum este daca este performanta, fie ca o inchizi daca nu are nicio misiune publica", a mentionat Ghinea, la o dezbatere pe tema PNRR, organizata de Expert Forum.

"In 2016 am trecut prin Parlament acea lege care stabiliza Ordonanta 109, acea ordonanta care facea numiri meritocratice la companiile de stat. In 2016, cand eram la Guvern, am muncit sa o trecem prin Parlament", a mai spus Cristian Ghinea.

Acesta a subliniat ca, in 2017, PSD, ALDE au venit cu "o lista lunga de exceptii la aceasta politica", in sensul ca anumite companii nu trebuie profesionalizate. "Ne-am angajat acum sa scoate aceasta exceptie, sa se aplice acea lege tuturor companiilor de stat", a punctat ministrul Investitiilor.

Potrivit unui comunicat la Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE), Romania a ajuns la un acord cu oficialii Comisiei Europene privind noua reforme majore care vor fi incluse in PNRR, in urma discutiilor de la Bruxelles dintre cele doua parti.

Premierul Florin Citu si ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, au avut saptamana aceasta intalniri la Bruxelles cu oficiali ai Comisiei Europene, inclusiv cu presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Ghinea ministru Fonduri Europene, #companii de stat , #stiri Cristian Ghinea