Cristian Ghinea a demisionat de la conducerea USR. Ce motive a invocat fostul ministru al fondurilor europene

Miercuri, 22 Decembrie 2021, ora 16:27
9269 citiri
Cristian Ghinea a demisionat de la conducerea USR. Ce motive a invocat fostul ministru al fondurilor europene
Cristian Ghinea va rămâne în USR ca simplu membru FOTO Facebook / Cristian Ghinea

Vicepreședintele USR Cristian Ghinea a anunțat într-un mesaj intern că demisionează din funcția de conducere a partidului, inclusiv din cea de membru al Biroului Național, motivând că lucrează la două proiecte cu fonduri europene.

Concret, Ghinea a anunțat că vrea să lucreze, alături de europarlamentarii Vlad Botos și Dragoș Pîslaru la două proiecte, unul de monitorizare a Planului Național de Reziliență și Redresare (PNRR) cu bani de la Parlamentul European.

Astfel, acesta a demisionat din funcțiile de conducere pe motiv că statutul partidului ar interzice o astfel de inițiativă pentru un membru al Biroului Național.

„Vom lansa în ianuarie platforma de monitorizare a PNRR și apoi imediat a publicității și activități de asistență pentru primari/ consilieri privind ce trebuie să facă pentru a beneficia de fonduri”, a scris Ghinea într-un mesaj intern adresat membrilor USR.

Ghinea a subliniat că s-a consultat cu juriștii partidului pentru a se consulta dacă este obligat să se retragă din conducerea USR, iar părerile acestora sunt împărțite. Cu toate astea, „în spiritul deciziei noastre colective”, Ghinea a decis să se retragă din funcții, adăugând că va rămâne în USR ca simplu membru.

Înainte de a fi propus ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene în guvernul coaliției PNL-USR-UDMR, Cristian Ghinea a fost europarlamentar. Ghinea a fost și ministrul care a negociar PNRR-ul României cu Comisia Europeană.

Mesajul integral al lui Cristian Ghinea:

Dragi colegi, vă anunț prin prezenta decizia mea de a demisiona din poziția de vicepreședinte și membru în Biroul Național al USR începând cu data de 1 ianuarie 2022.

Motivul imediat al acestei decizii ține de două proiecte pe care le demarez împreună cu colegii europarlamentari Dragoș Pîslaru și Vlad Botoș, proiecte de monitorizare și asistență pentru PNRR. Aceste fonduri vin din bugetul Parlamentului European, dar sunt la dispoziția europarlamentarilor, pe bază de proiecte de comunicare/cercetare/politici publice.

Vom lansa în ianuarie platforma de monitorizare a PNRR și apoi imediat publicații și activități de asistență pentru primari/consilieri privind ce trebuie să facă pentru a beneficia de fonduri.

Am consultat juriști și opiniile legate de o obligație statutară de a mă retrage sunt împărțite. Prefer să o fac, în spiritul deciziei noastre colective.

Voi rămâne alături de USR și de echipa de management, activ și implicat, ca membru.

În definitiv, de când am intrat în USR, din 5 formate de BN am fost prezent în două. Renunțarea la funcție și revenirea în postura de membru este deci mai degrabă o revenire la o normalitate.

Sunt tare mândru de contribuțiile avute la drumul nostru comun. La extindere (de la aproape deloc la 1500 de filiale), la proiectul Fără Penali, unde Dan a condus o caravană și eu pe cealaltă, la poziționarea anti CpF, la alegerea doctrinei liberale moderne, afilierea la ALDE, cele două programe de guvernare pe care le-am coordonat. Promit să mai fac din astea.

Am construit împreună forța liberală, modernizatoare care va schimba România.

Drumul nostru e încă la început. Noi, așa cum suntem, cu bune și cu rele, suntem armata care organizează reforma. De multe ori ni s-a prorocit sfârșitul și de fiecare dată am contrazis casandrele. Sunt optimist pentru 2022 și, mai ales, pentru 2024. Dar, evident, depinde de noi toți.

Pe termen scurt, voi termina de scris cartea la care lucrez împreună cu Fundația Friedrich Naumann despre liberalismul așa cum ar trebui să fie, aplicat zi de zi.

Și, obsesiv cum mă știți și tot optimist, voi face tot ce pot pentru ca PNRR să devină în realitate sutele de km de autostradă și căi ferate, miile de școli renovate, miile de laboratoare de informatică, miile de gospodării care vor avea pentru prima dată apă, cele patru mii de piste de bicicletă, zecile de mii de hectare de pădure nouă, milioanele de metri pătrați de clădiri renovate energetic la care am muncit atâta. Și zecile de reforme care pot schimba România.

Plângere penală depusă de USR împotriva lui Robert Negoiţă, pentru contracte cu dedicaţie de peste 15 milioane euro
Plângere penală depusă de USR împotriva lui Robert Negoiţă, pentru contracte cu dedicaţie de peste 15 milioane euro
Candidatul USR pentru Primăria Sectorului 3 Lucian Judele şi deputatul USR Emanuel Ungureanu au depus o plângere penală împotriva primarului Sectorului 3 Robert Negoiţă şi a...
USR acuză PNL că își folosește oamenii numiți în ANAF pentru a aduna informaţii despre parlamentari
USR acuză PNL că își folosește oamenii numiți în ANAF pentru a aduna informaţii despre parlamentari
Partidul USR acuză, miercuri, 27 martie, că directorul general adjunct al Direcţiei Antifraudă Târgu-Jiu, numit de PNL, s-a folosit de bazele de date ale instituţiei pentru a aduna, ilegal...
#Cristian Ghinea, #USR, #demisie conducere usr, #PNRR, #implementare pnrr, #europarlamentari usr , #stiri Cristian Ghinea