Ghinea, atac la ministrul Muncii: De ce nu a dat el mai mult de 9,4% din PIB pentru pensii când era ministru pe vremea lui Dragnea?

Luni, 10 Ianuarie 2022, ora 13:10
4088 citiri
Ghinea, atac la ministrul Muncii: De ce nu a dat el mai mult de 9,4% din PIB pentru pensii când era ministru pe vremea lui Dragnea?
Fostul ministru al Fondurilor Europene Cristian Ghinea FOTO Facebook

Cristian Ghinea, fostul ministru al fondurilor europene, susține că acuzația lansată de ministrul Muncii, Marius Budăi, potrivit căreia România s-a angajat în PNRR să nu crească pensiile cu mai mult de 9,4% din PIB este ”o manipulare permanentă”. Ghinea susține că niciun guvern PSD nu a alocat mai mult de 9,4% din PIB pentru pensii.

”Ideea de a avea reforma pensiilor în acest fel în PNRR nu a venit din partea României, ci din partea Comisiei Europene. Comisia Europeană este foarte fermă pe acest subiect, pentru că efectiv modul în care pensiile oscilează haotic a fost principala sursă de tensiune pe bugetul public. Suntem singura țară europeană în procedură de deficit excesiv, deci avem mari probleme cu bugetul. Ideea că nu avem pensiile din cauza PNRR e o butaforie.

Pensiile au fost un capitol greu de negociat. Și vă mai spun ceva: procentul de 9,4% din PIB este un succes politic, pentru că propunerea Comisiei era mult mai jos. Nu vreau să spun cifre pentru că ar fi neelegant din partea mea. 9,4% este mai mult decât a cheltuit România pe pensii întotdeauna. Este mai mult decât a cheltuit PSD pe pensii.

Dacă domnul Budăi se simte constrâns de 9,4%, de ce nu a dat el mai mult pe pensii versus PIB când era ministru pe vremea lui Dragnea?

Niciodată PSD, nici când era premier Ponta, nici când era prim-ministru Tudose, nici când era Grindeanu, nu a dat mai mult de 9,4% din PIB pe pensii. Brusc, le-a venit că-i prea constrângător, ceea ce este o prostie. Nu e adevărat. Repet, este mai mult decât am plătit până acum, mai mult decât am plătit întotdeuna”, a spus Cristian Ghinea la conferința de lansare a platformei MonitorPNRR.

”Ei tot învârt această cifră de 13% medie europeană (alocare din PIB pentru pensii – n.r.), care este foarte înșelătoare, pentru că este o diferență foarte mare între statele din Vest și statele din Est. Niciun stat din Estul Europei nu cheltuie mai mult de 9% din PIB pe pensii. Statele din Estul Europei, iar România se află în situația cea mai proastă, reușesc să colecteze foarte puține venituri la bugetul de stat.

Dacă comparăm câți bani cheltuim pe pensii față de câți bani colectăm la buget, media României este de 25%, media UE fiind de 24%. Deci problema noastră este că avem prea puține venituri la bugetul de stat, nu raportarea la PIB. Este o manipulare politică permanentă care se aruncă în spațiul public. Deci există loc de creștere a pensiilor cu o anvelopă de 9,4%, mai mult decât a dat PSD oricând a fost la guvernare”, a conchis Ghinea.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Cristian Ghinea, #marius budai, #crestere pensii, #PNRR, #PIB , #stiri Cristian Ghinea