Teodor Baconschi, revocat - cine ii va lua locul?

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 19:51
2415 citiri
Teodor Baconschi, revocat - cine ii va lua locul?

La putin timp dupa revocarea din functia de ministru de Externe a lui Teodor Baconschi, presa a invocat doua nume pentru succesiune.

Pe de-o parte uneperistul Cristian Diaconescu, care a mai ocupat o data aceasta functie in timpul guvernarii PSD, iar pe de alta parte, Bogdan Aurescu, secretar de stat in MAE, apreciat de Traian Basescu si negociator sef in mai multe dosare de politica externa importante pentru Romania.

Numele lui Cristian Diaconescu pentru sefia Ministerului de Externe a fost vehiculat si in 2009, cand a fost nominalizat Teodor Baconschi, dar si ulterior, cand se discuta despre posibile remanieri guvernamentale.

Numele lui Bogdan Aurescu la fel a fost "scos in fata" de cate ori s-a discutat, explicit sau nu, despre o schimbare la Externe. Dar, de fiecare data, a fost preferata solutia politica, asa cum s-a intamplat si in cazul lui Baconschi, fost ambasador al Romaniei la Paris.

Pana una alta, insusi Baconschi a declarat, la Bruxelles, ca se prefigureaza o stafeta la Externe, de la PDL la UNPR, ceea ce inseamna ca Diaconescu ar fi preferat.

Oficial, persoana care va fi nominalizata pentru postul de ministru al Afacerilor Externe, in locul lui Teodor Baconschi, va fi stabilita dupa consultarile din cadrul PDL si al coalitiei, precum si in urma discutiilor cu presedintele Traian Basescu, a declarat, luni, premierul Emil Boc.

Cristian Diaconescu

Cristian Diaconescu si-a inceput cariera diplomatica in 1990, la Misiunea Permanenta a Romaniei la OSCE. A fost director, director general si secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe.

Cristian Diaconescu a fost negociator sef pentru Tratatul privind regimul frontierei de stat romano-ucrainene, pentru Tratatul politic de baza intre Romania si Federatia Rusa, pentru Legea maghiarilor din statele vecine Ungariei si secretar general adjunct al Organizatiei pentru Cooperare Economica la Marea Neagra, fiind ambasador en pied in aceasta organizatie.

A fost sef de delegatie la reuniunile privind Dimensiunea Umana a OSCE, Comisia privind Drepturile Omului la Geneva, Comisia Dunarii.

Boc l-a demis pe Baconschi pentru "mahalaua inepta"

Diaconescu a mai fost ministru al Justitiei, intr-o perioada in Romania negocia Capitolul 24, Justitie si Afaceri Interne, in cadrul procesului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, ceea ce s-a si intamplat in noiembrie 2004.

In politica a intrat in 2002, in PSD. A ajuns senator PSD dupa alegerile parlamentare din 2004. In 2005, la Congresul din aprilie, in urma caruia a fost ales Mircea Geoana presedinte PSD, Diaconescu a ajuns vicepresedinte al partidului. A mai ocupat si functia de purtator de cuvant al PSD.

A candidat la Primaria Capitalei impotriva lui Sorin Oprescu, dar a pierdut pentru ca nu a avut sustinerea totala a partidului. A candidat si la functia de presedinte al PSD, pana la momentul la care si-a retras candidatura.

Pe 24 februarie 2010, Cristian Diaconescu si-a dat demisia din PSD si a decis sa se alature grupului de parlamentari independenti. Ulterior, a devenit presedintele UNPR, impreuna cu Gabriel Oprea si Marian Sarbu.

Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu si-a inceput activitatea in 1996 la Ministerul Afacerilor Externe, Directia Juridica si Tratate.

A fost, printre alte functii detinute in MAE, Agent al Romaniei la Curtea Internationala de Justitie de la Haga. Aurescu a condus echipa ce a reprezentat Romania in prinvinta negocierilor legate de delimitarea maritima dintre Romania si Ucraina la Curtea de la Haga.

In octombrie 2009, a fost propus de Lucian Croitoru ministru de Externe, dar echipa propusa de Croitoru nu a trecut de Parlament.

In plus, Aurescu a condus negocierile privind instalarea scutului american antiracheta in Romania, la Deveselu.

Bogdan Aurescu a fost laudat la scena deschisa de presedintele Traian Basescu, in momentul in care Romania si SUA au semnat acordul privind scutul anti-racheta.

Premierul Emil Boc a anuntat luni in plenul Parlamentului ca l-a demis pe Teodor Baconschi din fruntea Ministerului de Externe din cauza declaratiilor aceestuia despre protestatari.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Cristian Diaconescu ministru Externe, #Bogdan Aurescu ministru Externe , #UNPR
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Ca în 1945! Un intelectual de valoare aruncat de nişte haimanale
Poza Rica
Rica
rank 2
Ghici ghicitoarea mea ?