Presa bulgara: NATO va instala scutul antiracheta si in Romania

Luni, 14 Decembrie 2009, ora 21:15 2489 citiri

NATO urmeaza sa desfasoare, in cadrul noului sistem antiracheta, componente ale sistemului antiracheta in Bulgaria, Turcia si Romania, potrivit unei surse din Ministerul bulgar al Apararii, citata de publicatia bulgara Sega.

NATO va instala in Bulgaria elemente ale scutului antiracheta in 2012, sustine sursa de la Ministerul Apararii, scrie publicatia Sega. El a mai spus ca sistemul de aparare antiracheta, care urma sa fie instalat Polonia si Cehia, va fi impartit in cateva componente, care urmeaza a fi instalate in Bulgaria, Turcia si Romania.

Publicatia bulgara scrie ca sistemul de aparare antiracheta nu va fi pozitionat ca sistem american, ci ca proiect al NATO.

De asemenea, scrie Sega, Alianta va instala in Bulgaria rachete Patriot, iar la unitatile militare bulgare vor fi desfasurate baze logistice si centre de comanda pentru rachetele SM-3.

Presedintele american Barack Obama a anuntat la 17 septembrie ca SUA renunta la proiectul de scut antiracheta in Europa de Est promovat de predecesorul sau George W. Bush. Obama a dat asigurari ca noul sistem de aparare antiracheta va fi mai amplu decat precedentul, subliniind ca programul balistic iranian ramane o amenintare.

In aceeasi zi, secretarul american al apararii Robert Gates a precizat ca Statele Unite nu renunta la instalarea unor elemente ale scutului antiracheta in Europa, ci intentioneaza sa le faca mai flexibile, pentru a acoperi nordul si sudul Europei.

Rusia s-a opus vehement proiectului de scut american antiracheta promovat de fostul presedinte american George W. Bush, care prevedea instalarea de rachete interceptoare in Polonia si a unui radar in Cehia, considerandu-l drept o amenintare la adresa securitatii sale.

Scenariul referitor la posibila implicare a Romaniei in acest plan a fost vehiculat si anterior. Astfel, imediat dupa anuntul din septembrie al presedintelui american Barack Obama de a renunta la proiectul de scut antiracheta promovat de predecesorul sau, George W. Bush, in favoarea unui sistem mai puternic, mai inteligent si mai rapid, presa de rusa si americana au scris ca SUA ar putea instala elemente ale unui scut antiracheta in Turcia, Israel, Bulgaria si Romania, dupa ce au renuntat la Polonia si Cehia.

Aceasta perspectiva a fost sugerata si de unii dintre oficialii romani. Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu declara in septembrie ca "Romania este in joc" in ceea ce priveste acest sistem de aparare, asigurand ca "nimeni nu va fi lasat in urma" si atragand atentia ca ar fi bine ca si Rusia sa fie implicata.

La randul sau, vicepresedintele american Joe Biden, care s-a aflat la 22 octombrie in Bucuresti, a spus ca Statele Unite apreciaza in mod deosebit ca guvernul Romaniei a adoptat "cu bucurie" noul sistem antiracheta si ca l-a inteles imediat, inaintea altor tari. "Dumneavoastra ati inteles de la inceput, in timp ce alti colegi, cum ar fi cei din Polonia, inteleg abia acum" avantajele noului proiect american ce implica rachete de tip SM-3, a spus Biden.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News