Diaconescu: Romania poate indeplini standardele Schengen de vize

Vineri, 31 Iulie 2009, ora 22:15 1056 citiri
Foto: www.mae.ro

Romania poate indeplini standardele Schengen in materie de vize, este concluzia la care au ajuns expertii Uniunii Europene dupa ce au evaluat tehnic consulatele de la Chisinau si Istanbul, a anuntat, vineri, ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu.

Totodata, oficialii europeni au facut recomandari de adaptare a procedurilor privind spatiul Schengen la normele europene, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe remis, vineri, Ziare.com.

"Rapoartele echipei de evaluare a Uniunii Europene privind conditiile de aderare la Spatiul Schengen au fost definitivate cu o concluzie pozitiva pentru Romania. Este vorba de evaluarea Sectiei consulare a Ambasadei Romaniei la Chisinau si la Consulatul General de la Istanbul.

Expertii Uniunii Europene au verificat daca cele doua oficii intrunesc conditiile de acordare a vizelor, prevazute pentru aderarea tarii noastre la Spatiul Schengen.

Concluzia acestora este ca Romania poate indeplini standardele Schengen in materie de vize. Sigur, au fost facute unele recomandari de adaptare a procedurilor la normele si cerintele europene, de natura tehnica, pe care le vom aplica", a declarat Diaconescu in cadrul unei conferinte de presa.

Seful MAE a atras atentia, insa, ca aprecierile pozitive pe care le aduna Romania ar putea fi trase in jos din cauza actualei situatii economice: "Diplomatia romaneasca are nevoie de sustinere concreta, inclusiv in planul finantarii proiectelor de politica externa si de interes national. In acelasi timp suntem datori cu un raspuns responsabil la exigentele actuale stabilite de institutiile statului roman si in special de guvern.

In ultimele saptamani ne-am dedicat unui amplu efort de reasezare a managementului actiunii diplomatice pe noi baze de eficienta administrativa si vreau sa va spun ca in opinia noastra eficienta inseamna pe de o parte profesionalism, pe de alta parte inlaturarea exceselor si risipei".

Doua rapoarte de evaluare Schengen a Romaniei, aprobate

Cu ocazia reuniunii grupului de lucru Evaluare Schengen (SCH-EVAL), pe 29 iulie, la Bruxelles, au fost aprobate rapoartele de evaluare Schengen a Romaniei in domeniile: cooperare politieneasca si protectia datelor personale.

Aprobarea celor doua rapoarte in domeniile cooperare politieneasca si protectia datelor personale reprezinta o recunoastere a rezultatelor pozitive obtinute de Romania cu ocazia primelor vizite de evaluare Schengen.

Rapoartele au evidentiat organizarea excelenta a misiunilor, cooperarea flexibila intre structurile politienesti, buna pregatire a personalului implicat, echipamentul disponibil, precum si asigurarea unui nivel adecvat de protectie a datelor persoanelor in conformitate cu cerintele de securitate impuse de acquis-ul Schengen, informarea si constientizarea publicului, colaborarea MAI cu ANSPDCP.

Misiunile de evaluare Schengen au avut loc in lunile martie si respectiv aprilie 2009 si au constat in verificarea in teren a indeplinirii tuturor conditiilor necesare implementarii acquis-ului Schengen in domeniu, pentru dobandirea de catre Romania a calitatii de stat Schengen cu drepturi depline.

Din echipele de evaluare au facut parte experti din statele membre Schengen, cate un reprezentant al Comisiei Europene si al Secretariatului General al Consiliului UE.

Pe parcursul anului 2009 a mai avut loc misiunea de evaluare in domeniul vizelor (iunie) si urmeaza sa se desfasoare misiunea de evaluare in domeniul frontierelor maritime (septembrie) si frontierelor aeriene (noiembrie).

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News