Diaconescu: Miza alegerilor anticipate din Grecia este aproape dramatica

Joi, 17 Mai 2012, ora 13:15
1874 citiri
Diaconescu: Miza alegerilor anticipate din Grecia este aproape dramatica
Foto: Arhiva

Avansul partidelor extremiste ar avea consecinte incalculabile, crede consilierul prezidential Cristisan Diacounescu, referindu-se la alegerile anticipate din Grecia.

Fostul ministru de Externe crede ca miza alegerilor anticipate din 17 iunie din Grecia este aproape dramatica si ca iesirea unui stat din zona euro nu este prevazuta de tratatele europene.

In opinia lui Cristian Diaconescu, "excesul de extremism creeaza frisoane la nivel european". "Miza este aproape dramatica, as putea spune, excesul de extremism si radicalism fie de dreapta, fie de stanga creand frisoane la nivel european. In urma alegerilor din 6 mai, partenerii europeni au transmis semnale clare Atenei, in sensul luarii in calcul a unor masuri pentru sustinerea cresterii economice a Greciei, dar evident, in conditiile continuarii reformelor structurale", spune consilierul prezidential, la RFI Romania.

Cristian Diaconescu precizeaza ca nici un tratat european nu prevede posibilitatea iesirii unei tari din zona euro: "Se discuta in aceste zile de iesirea Greciei din zona euro. In opinia mea, aceasta nu ar fi o optiune nici in interesul Greciei, nici al Uniunii Europene.

Aceasta perspectiva s-ar putea concretiza doar ca urmare a unor solutii irationale si sentimentale, spun oficialii de la Bruxelles, ale eventualului Guvern rezultat in urma alegerilor.

Nu exista prevederi pentru excluderea sau iesirea unui stat din zona euro. Din perspectiva juridica, odata cu intrarea in zona euro, Grecia a renuntat cu caracter permanent la dreptul sau de a emite moneda nationala. Tratatul de la Lisabona prevede doar posibilitatea iesirii unui stat din UE.

Or iesirea din UE are implicatii extrem de serioase. Intrarea intr-o astfel de situatie creeaza incertitudini foarte-foarte mari. Variantele cele mai optimiste spun ca un fenomen de contagiune s-ar transmite automat spre intrarea Ciprului intr-o zona extrem de complicata".

Citeste mai multe despre Diaconescu: Miza alegerilor anticipate din Grecia este aproape dramatica! pe RFI Romania.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Cristian Diaconescu alegeri Grecia, #Cristian Diaconescu extremism Grecia, #alegeri anticipate Grecia , #consilier prezidential