Diaconescu, despre relatiile cu Rusia si problemele Nabucco - Interviu (II)

Vineri, 06 Aprilie 2012, ora 12:25
3423 citiri
Diaconescu, despre relatiile cu Rusia si problemele Nabucco - Interviu (II)

Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a vorbit, in a doua parte a interviului acordat Ziare.com, despre relatiile Romaniei cu Rusia, proiectul gazoductului Nabucco si viitorul Uniunii Europene.

Diaconescu a spus ca Romania are ca singura prioritate gazoductul Nabucco, ce ar aduce gaze din Asia Centrala ocolind Rusia. El spune insa ca nu exista unitate in UE in privinta acestui proiect si unele state nu doresc sa-l faca un proiect european.

Diaconescu, despre modelul Romania si vulnerabilitatea pe Schengen - Interviu Ziare.com (I)

Seful diplomatiei romane a afirmat si ca Romania isi doreste relatii mai bune cu Rusia pe plan politic, pe care o vede ca pe un partener, si ca nu e ingrijorata de numirea ca reprezentant pentru Transnistria, de catre aceasta tara, a lui Dmitri Rogozin, cunoscut pentru declaratiile sale agresive la adresa tarii noastre.

Citeste mai jos partea a doua a interviului acordat Ziare.com de ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu

Rusia tocmai l-a numit reprezentant pentru Transnistria pe Dmitri Rogozin, un om care a spus ca a luptat in razboiul de acolo, din 1992, cu "fascistii romani" si care a avut multe declaratii agresive la adresa Romaniei. E Romania ingrijorata sau considera ca e un semnal?

Categoric nu. Nici nu avem a face comentarii in legatura cu modul in care, intr-un stat sau altul se fac astfel de desemnari, e dreptul institutional al statului respectiv si respectam acest lucru. Dorinta noastra e sa avem cat mai multi parteneri de buna credinta, cu care sa dialogam pe teme sensibile, cum e cea a conflictelor inghetate, iar Transnistria este o astfel de zona. Pe acest palier, singura noastra speranta e sa putem intretine un dialog corespunzator si toti cei implicati sa contribuie la gasirea unor solutii cat mai rapide in formatul de negocieri 5+2.

Care mai sunt evolutiile in legatura cu gazoductele Nabucco si South Stream? Se mai face Nabucco, fie si intr-o varianta scurta?

Din punct de vedere politic, sustinem in continuare proiectul Nabucco si, evident, pe palierul nostru de competenta, desfasuram un dialog pentru incurajarea cooperarii statelor din aceasta zona, pentru a realiza cat mai rapid acest proiect. Sigur, se gandesc alternative, se gandesc variante.

Am avut o serie de discutii si cu partenerii americani, si cu partenerii turci si in continuare ei sunt sustinatori ai acestui proiect. In mod categoric, din punct de vedere politic am avea nevoie si de o sustinere ceva mai unitara a Uniunii Europene pentru acest proiect.

E impartita UE in privinta Nabucco?

Deocamdata, lipseste o pozitia unitara, desi in luarile de pozitie, fie in plan bilateral, fie in plan multilateral, marea majoritate a statelor si-au declarat sustinerea pentru gasirea unor alternative economice, inclusiv in ceea ce priveste Romania, si, evident, fara a folosi aceste variante in alte scopuri, cum ar fi securitatea.

Repet, nu avem o decizie politica la nivelul Uniunii Europene in legatura cu acest proiect, desi luarile de pozitie sunt extrem de ofertante.

Ar putea Romania sa se orienteze spre proiectul rusesc, South Stream, in varianta de rezerva?

Din punctul noastru de vedere, politic, si pe evaluarile noastre, singura noastra prioritate e Nabucco.

Cum a evoluat relatia cu Rusia si ce e Rusia in momentul asta pentru Romania?

Rusia e un partener si-l dorim tot mai activ in relatia cu Romania. Din punct de vedere economic, relatia e foarte buna, ca si din punctul de vedere al coordonarii in ceea ce priveste o serie de probleme de securitate, cum ar fi combaterea terorismului sau desfasurarea actiunilor din Afganistan - pe aceste puncte raporturile sunt excelente. Sigur, ca in relatiile cu orice stat, poate pe palier politic mai sunt lucruri de adaugat in ceea ce priveste agenda bilaterala, dar cred ca vom evolua din acest punct de vedere. Federatia Rusa e nu numai un partener din vecinatatea apropiata a Romaniei, dar e si un partener la nivel global, e clar ca avem tot interesul ca raporturil noastre sa fie cat se poate de constructive.

Trecand la Uniunea Europeana - spre ce merge Uniunea Europeana, tinand cont de toate evolutiile din ultimul timp - Tratatul fiscal, discutia despre Statele Unite ale Europei? Se indreapta spre federalizarea despre care s-a vorbit?

Deocamdata, Uniunea Europeana merge spre introducerea unor criterii mult mai riguroase in ceea ce priveste politicile economice ale statelor. Dincolo de aspectele de criza economica, ne-am confruntat cu un deficit al statelor, extrem de serios. Acest deficit a afectat foarte mult capacitatea lor de a se imprumuta de pe piete, de a desfasura o activitate economica sanatoasa. Din acest punct de vedere, politicile economice ale statelor vor deveni din ce in ce mai mult obiectul unei evaluari si, de ce nu, a unei coordonari la nivel european, implicand Bruxelles-ul ca si capitala europeana. In mod sigur, intentiile statelor europene care au aderat la Pactul Fiscal merg spre ideea armonizarii mai ales a principalelor tinte macroeconomice ale statelor. Este o forma de integrare generata de presiunea crizei economice.

Pana la integrare politica mai e un drum de parcurs. Din acest punct de vedere, ne vom afla, pe un interval scurt de timp, in situatia unor evaluari a modului in care se elaboreaza bugetele, se structureaza deficitele, stabilindu-se la nivel european o serie de limitari. E un pas necesar, poate nu strict agreat.

E un prim pas spre o politica mai incluziva - pana la nivelul unei federalizari va mai trece timp.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Diaconescu relatii Rusia, #Diaconescu Nabucco UE unitate , #ministru Externe