Diaconescu avertizeaza: MAE ungar interpreteaza Tratatul cu Romania ca Rusia la anexarea Crimeii

Sambata, 16 August 2014, ora 11:57
3181 citiri
Diaconescu avertizeaza: MAE ungar interpreteaza Tratatul cu Romania ca Rusia la anexarea Crimeii

Interpretarea pe care MAE ungar o da Tratatului politic cu Romania, in legatura cu autonomia teritoriala pe criterii etnice, "este foarte asemanatoare cu motivarea Federatiei Ruse privind anexarea Crimeii", a declarat, sambata, pentru MEDIAFAX, fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu.

"Eforturile statului ungar prin care se cauta legitimarea, pe baza dreptului international, a ideii de autonomie teritoriala pe criterii etnice sunt inutile", a sustinut fostul sef al diplomatiei, argumentand ca "recenta decizie a Comisiei Europene prin care s-a respins Intiativa cetateneasca, initiata de UDMR si sprijinita, printre altii, de Ungaria, este foarte clara, si anume drepturile minoritatilor sunt categoric recunoscute in contextul normelor interne ale statelor membre".

Diaconescu a mai spus, pentru MEDIAFAX, ca, de altfel, acesta a fost si "sensul dialogului romano-ungar pe aceste teme pe toata perioada in care a functionat Comisia bilaterala privind drepturile minoritarilor din cele doua tari,constituita in baza Tratatului politic de baza".

Problematica acordarii autonomiei nu incalca Tratatul de baza romano-ungar, in contextul in care documentul stipuleaza ca situatia minoritatilor etnice este o chestiune bilaterala, afirma Anna Nagy, purtatorul de cuvant al Ministerului ungar de Externe, conform MTI.

Anna Nagy a facut aceste declaratii ca reactie la afirmatiile facute de ministrul roman de Externe, Titus Corlatean.

"Ungaria a aratat foarte clar ca situatia minoritatii maghiare din Romania nu reprezinta o afacere interna a Romaniei, iar fostul ministru de Externe Janos Martonyi a reiterat acest lucru cu ocazia vizitei la Bucuresti efectuate in martie anul trecut", a subliniat Anna Nagy.

"In privinta autonomiei, Guvernul Romaniei risca sa declanseze dispute cu propriii cetateni mai degraba decat cu Ungaria, dat fiind ca este vorba de un efort facut in principal de cetateni romani de etnie maghiara", a adaugat oficialul ungar.

"Totusi, istoria arata ca autonomia nu poate fi obtinuta fara sustinerea statului-mama", continua Anna Nagy, precizand ca "initiativele Ungariei nu vizeaza obtinerea autonomiei teritoriale". "Acest lucru este adesea interpretat gresit de partea romana", a insistat oficialul ungar.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Cristian Diaconescu Tratat Roman Ungar, #Diaconescu declaratii oficiali unguri, #Diaconescu Rusia anexare Ucraina , #candidat prezidentiale