Cristian Diaconescu: Washington-ul refuza contactele la nivel ministerial cu Romania

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 20:37
7218 citiri
Cristian Diaconescu: Washington-ul refuza contactele la nivel ministerial cu Romania
Foto: Arhiva

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, seful cancelariei prezidentiale, a comentat, joi, declaratiile referitoare la Romania facute de Hillary Clinton la reuniunea OSCE de la Dublin spunand ca ele ar trebui sa dea serios de gandit puterii de la Bucuresti.

Secretarul de stat american, Hillary Clinton, si-a exprimat la Dublin ingrijorarea cu privire la situatia democratiei in mai multe tari europene, inclusiv Romania, in care drepturile omului si "procesele constitutionale" sunt atacate sistematic.

Hillary Clinton, ingrijorata de democratia din Romania

Intr-o interventie telefonica la postul B1TV, joi seara, Cristian Diaconescu a spus ca declaratiile trebuie interpretate dintr-o "dubla perspectiva". Mai intai, el a subliniat ca aspecte precum drepturile si libertatile fundamentale, dar si democratia in general, reprezinta "un crez" prentru Hillary Clinton.

"Am avut discutii, si oficiale si neoficiale, si stiu ca respectarea lor reprezinta un criteriu de baza", a mai adaugat consilierul prezidential.

In al doilea rand, el a tinut sa remarce cadrul in care au fost exprimate aceste ingrijorari, mai exact cadrul OSCE, "care are o dimensiune umana, negociata in Europa inainte de caderea Zidului Berlinului".

In aceste conditii, declaratiile facute de Hillary Clinton se pot traduce "printr-o pozitie de principiu a administratiei de la Washington", a subliniat Cristian Diaconescu, adaugand ca, in locul guvernantilor romani, el ar fi "preocupat de o astfel de atitudine", deoarece, in cazul lui Hillary Clinton, "cariera de-abia incepe dupa ce pleaca de la Departamentul de Stat", deoarece "s-ar putea sa se implice foarte serios in sustinerea unei candidaturi".

Cristian Diaconescu a afirmat ca, spre deosebire de guvernantii romani, Ungaria, care a fost si ea aspru criticata, face un "lobby fulminant la Washington".

Intrebat daca detine informatii ca Bucurestiul nu ar proceda la fel, Cristian Diaconescu a dat un raspuns foarte dur.

"Nu, pentru ca Washingtonul refuza contactele la cel mai inalt nivel - ministerial. Nu e o speculatie, cine considera ca nu spun adevarul sa o conteste(...) Pur si simplu, pana cand nu se refac anumite incalcari ale statului de drept in Romania, Washingtonul nu se va afisa cu reprezentantii romani", a declarat fostul ministru de Externe.

Liderii USL, in special Crin Antonescu, au facut numeroase declaratii belicoase la adresa trimisului special al departamentului de stat american la Bucuresti, Philip Gordon, dar mai ales la adresa ambasadorului SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, pe care i-au acuzat ca au avut o pozitie partizana, sustinandu-l pe Traian Basescu, in special in contextul referendumului din 29 iulie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Cristian Diaconescu Hillary Clinton, #Cristian Diaconescu relatii SUA, #Cristian Diaconescu Ungaria lobby , #consilier prezidential