Cristian Diaconescu sustine impartirea Romaniei in cel mult 10 regiuni

Sambata, 01 August 2015, ora 19:09
3951 citiri
Cristian Diaconescu sustine impartirea Romaniei in cel mult 10 regiuni
Foto: Ziare.com

Presedintele Fundatiei Miscarea Populara, Cristian Diaconescu, a declarat sambata, la Timisoara, ca regionalizarea Romaniei trebuie sa fie un proiect asumat politic de toate partidele, in care criteriul etnic nu are ce cauta, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care aplicarea proiectului a esuat, in urma cu doi ani.

"In momentul in care avem opt sau zece regiuni, pentru Romania moderna va fi un castig urias. Si nu in ultimul rand, criteriu etnic nu are ce sa caute, in opinia mea, in procesul decizional. Criteriul etnic invocat de un partid politic (UDMR, n.r.) la un moment dat, a fost unul dintre argumentele pe baza caruia a esuat proiectul de regionalizare, asa cum a fost propus in urma cu doi ani", a afirmat Cristian Diaconescu, intr-o conferinta de presa.

El a participat la o intalnire cu oameni de afaceri si simpatizanti ai PMP Timis, in cadrul careia s-au discutat probleme ale mediului de afaceri.

Pe aceasta ultima tema, Diaconescu a incercat sa le explice celor prezenti ce s-a intamplat cu initiativa privind regionalizarea Romaniei, faptul ca aceasta a fost prost pornita din punct de vedere politic, ca "practic nu s-a discutat nimic in termeni de descentralizare, ci s-a dorit sa se suprapuna un nou etaj decizional pe structura politico-administrativa existenta deja in Romania".

"Acest lucru reprezenta o dublare a birocratiei si evitarea rezolvarii problemelor care tin si impun regionalizare de maniera europeana in tara noastra. Ar fi putut, de exemplu, sa adopte proiectul polonez de regionalizare. Dar au venit cu o suprastructura creata pe regiuni si inainte ca proiectul sa devina lege, au inceput deja sa-si imparta functiile. Si era o mare competitie intre niste personaje care azi sunt la puscarie (...), isi imparteau Romania pe regiuni si incercau sa ne explice ca asa trebuie sa arate Romania moderna regionalizata", a spus Diaconescu.

Potrivit acestuia, ceea ce si-ar dori PMP prin regionalizare ar fi patru aspecte fundamentale, dintre care, cel dintai, acela ca Romania sa fie impartita in 8 pana la 10 regiuni de dezvoltare, iar acestea sa aiba la baza numai criterii economice, prin care intelege atat aspecte de dezvoltare - adica regiunea sa fie evaluata din punctul de vedere al potentialului, mai ales al mediului privat, cat si al necesitatilor de dezvoltare.

"In al doilea rand, regiunea sa aiba capacitatea autonoma de cooperare cu alte regiuni din Europa, asa cum se intampla in Polonia, in Italia, in Spania. Aceste tari au misiuni permanente la Bruxelles, care reprezinta interesele strict ale regiunii.

In al treilea rand, gestiunea financiara a activitatii in aceste regiuni sa aiba in vedere descentralizarea fiscala, pentru ca aceasta este o problema pe care nu o recunoastem la nivel public national, generand nervozitati in zone dezvoltate economic, cum este Timisul, si mari clivaje fata de zone care traiesc mai mult pe asistenta de la stat, aceasta fiind, de cele mai multe ori, orientata politic", a detaliat Cristian Diaconescu.

In al patrulea rand, popularii mentioneaza eliminarea sistemului birocratic prin regionalizare.

"Traim cu doua-trei structuri administrative in fiecare judet in zona agriculturii, de exemplu, cu reprezentante ale institutiilor centrale, ale Ministerului de Interne, de exemplu, sau al Mediului, cu activitati redundante sau care se suprapun.

In conditiile in care vom avea 8-10 regiuni, evident ca simplificarea sistemului decizional la nivelul comunitatilor, va fi un mare castig pentru Romania moderna", a punctat Diaconescu.

Diaconescu a mai subliniat ca daca ne dorim ca intr-adevar sa avem o regionalizare a Romaniei, care sa fie benefica tarii, este nevoie de un real consens politic.

Fostul ministru al Justitiei a mai mentionat faptul ca sansa noastra, ca natie, este ca nu avem o gandire radicala, fanatica si ca la noi, extremistii devin amuzanti, sunt simpatizati o perioada, dupa care cad in necesarul derizoriu si nu primesc sustinere publica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Cristian Diaconescu PMP, #regionalziare Romania , #Miscarea Populara