Cristian Diaconescu: Politicienii cred ca pot face justitie in locul justitiei

Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 18:26
2656 citiri
Cristian Diaconescu: Politicienii cred ca pot face justitie in locul justitiei
Foto: Arhiva

Consilierul prezidential Cristian Diaconescu comenteaza ca proiectul de modificare a statutului deputatilor si senatorilor inseamna, in fapt, ca "politicienii parlamentari cred ca pot face justitie sau mai precis cred ca pot face justitie in locul justitiei".

"Spun 'ironia sortii' pentru ca aceiasi politicieni care vin astazi cu aceste propuneri sunt cei care incercau anul trecut sa indrepte furia populara asupra procurorilor, sunt cei care recunosc greu statutul de magistrat al procurorului si cei care in final, si-au propus desfintarea DNA, ANI si a altor institutii inca neconfiscate politic", noteaza Cristian Diaconescu pe blogul personal.

"Poate ar fi util sa va spun ca 'proiectul' prevede ca procurorul care solicita arestarea preventiva in Parlament, pentru un 'onorabil' soldat al partidului, este obligat sa aduca si probele din dosar, unde, in fata unui grup de cetateni vremelnic denumiti 'parlamentari', iar acestia din urma sa judece in comisii ori in plen daca probele cu privire la 'onorabilul' stau in picioare sau nu.

Altfel spus, parlamentarul, client al justitiei, poate sta linistit pentru ca actul de justitie asupra domniei sale incepe cu un act de cvasi-justitie incipient si premergator, si din nou, culmea ironiei, primii judecatori ai 'onorabilului' sunt proprii lui colegi...", adauga fostul ministru.

"Aberant si rusinos", catalogheaza, in continuare, Diaconescu proiectul, subliniind ca "aceasta noua 'istetime' parlamentara nu este numai un afront direct la principiul separatiei puterilor in stat, dar este si o palma greoaie pe obrazul unei democratii pe care Romania a apucat, pana astazi, doar sa o promita Europei, iar Europa, naiva, ne-a crezut".

Statutul parlamentarilor, trimis la presedinte, ANI si Parchet: Antonescu e nedumerit

"Principiul separatiei puterilor in stat, tocmai acest lucru ne spune - politicul niciodata, dar niciodata, nu poate subordona justitia, iar daca nu o poate subordona, de ce ar avea nevoie justitia romaneasca de judecata parlamentarilor in ce priveste soliditatea probelor instrumentate de procurori ori de o antepronuntare 'esentiala' a parlamentarilor.

Este de la sine inteles ca cei care 'judeca', fireste, nu au cunostinte de drept.... Se simt confortabil parlamentarii - unii cu profesii si chiar cariere onorabile - cu concepte de tip latura subiectiva, latura obiectiva sau legatura de cauzalitate. Si daca nu, atunci cum sa ai tupeul sa te pronunti in legatura cu "pericolul social" generat de o fapta sau de o persoana??", mentioneaza consilierul prezidential.

Problema este insa mult mai profunda, atrage atentia Cristian Diaconescu.

"Cred ca, fundamental, clasa politica romaneasca - odinioara solidara in ceea ce priveste aspiratiile europene sau euro atlantice - ar trebui sa se decida daca mai doreste sau nu acest drum pentru Romania. Ar fi un exemplu de minima onestitate fata de romani, dar si in relatia cu partenerii nostri", mai scrie Cristian Diaconescu.

"Fiti oameni de stat sau nu mai fiti nimic"

Daca "ne deranjeaza atat de mult standardele, raportarea la principii si valori europene, monotarizari si critici de la Bruxelles, Berlin, Washington, macar abandonati limbajul dublu, ipocrit, aici in Romania cu triumfalismul generalului sud american din anii 70', calare pe un calut de lemn, iar in exterior spasit si incarcat de promisiuni patetice", accentueaza consilierul prezidential.

"Ajunge..Fiti oameni de stat sau nu mai fiti nimic. Puteti spune cetatenilor acestei tari ca banii din strainatate pot veni oricum si fara parteneriatele de astazi", continua Cristian Diaconescu.

Este plin oceanul occidental de rechini, gata sa se imperecheze economic cu rechinii romani si sa dea nastere unor mutanti, capabili sa hraneasca populatia bastinasa, cu conditia ca aceasta sa nu ridice capul si sa aiba pretentia sa gandeasca altfel decat i se transmite pe 'canalele omologate'", completeaza fostul ministru.

"Daca asta vreti spuneti-o si gata. Sigur nici atunci nu se va muri de foame. Poporul poate fi linistit, iar cu cativa ametiti care se vor smiorcai pe ruinele sperantelor desarte, va descurcati voi. De regula 'un capac dupa ceafa', schimba rapid prioritatile...", conchide Diaconescu.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Cristian Diaconescu imunitate parlamentara, #proiect statut parlamentari , #consilier prezidential