Cristian Diaconescu, despre Schengen si riscul politizarii MAE

Vineri, 04 Mai 2012, ora 20:56
2608 citiri
Cristian Diaconescu, despre Schengen si riscul politizarii MAE
Foto: TVR Info

Ministrul demis al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, vineri, ca Romania a ajuns intr-un "punct destul de avansat, cu un procent destul de ridicat de certitudine", in privinta aderarii la Schengen in acest an, insa eforturile trebuie continuate de succesorul sau.

"Din acest punct de vedere, prin eforturile tuturor, am ajuns la un punct destul de avansat, cu un procent destul de ridicat de certitudine in ceea ce priveste intrarea Romaniei in Schengen in acest an. Eforturile, insa, trebuie continuate", a spus Diaconescu in conferinta sa de bilant.

El a avertizat ca o eventuala schimbare de catre Guvernul Ponta a secretarilor de stat din MAE cu expertiza in afacerile europene, cum ar fi Luminita Odobescu si Bogdan Aurescu, precum si a ambasadorilor romani din capitalele importante ale statelor UE, va "garanta aproape sigur" insuccesul in atingerea acestui obiectiv.

El a adaugat ca optimismul sau privind aderarea Romaniei la Schengen in acest an se bazeaza pe situatia din acest moment si pe convingerea ca mandatul succesorului sau, Andrei Marga, "va fi indeplinit mult mai bine" decat al sau.

Diaconescu a aratat ca in perioada mandatului sau s-a ajuns intr-un stadiu "pozitiv" al dialogului cu Olanda pe aceasta tema, amintind ca MAE de la Haga si-a pastrat intentia, si dupa schimbarea Cabinetului olandez, de a trimite la Bucuresti in perioada urmatoare "o delegatie reprezentativa pentru a avea un dialog aplicat".

De asemenea, Diaconescu a subliniat ca instabilitatea politica de la Bucuresti nu trebuie sa genereze o "fragilitate a mesajului" Romaniei privind Schengen. El a amintit si de faptul ca Olanda asteapta adoptarea in Parlamentul Romaniei a unei strategii anticoruptie, ceea ce nu ar trebui sa fie o dificultate pentru noua majoritate, dar ar fi un "semnal politic extern" important.

Ministrul de Externe a mai aratat ca in 2012 MAE are responsabilitate si in atingerea obiectivului ridicarii Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pe Justitie.

"Romania anului 2012 este alta decat Romania anului 2007. Criteriile privind functionarea sistemului judiciar si a statului de drept sunt indeplinite. Din acest punct de vedere, aceasta monitorizare aplicata Romaniei, oarecum nediferentiat, nu mai este in acest moment adecvata statutului de stat demn si democratic pe care l-am dobandit prin eforturile noastre, ale tuturor. Din aceasta perspectiva, eforturile conjugate ale mai multor institutii romanesti trebuie sa asigure, pe nivelul de predictibilitate si credibilitate la care ma refeream, eliminarea MCV", a spus Diaconescu.

El a mai aratat ca noua conducere a MAE va avea de indeplinit si alte proiecte importante, cum ar fi cooperarea in grupul de lucru romano-american, a carui infiintare a fost stabilita cu secretarul de stat Hillary Clinton, privind ridicarea vizelor pentru cetatenii romani care calatoresc in SUA, dar si finalizarea si concretizarea parteneriatului cu India, in prezent fiind redactata declaratia comuna de parteneriat.

Secretarii de stat si ambasadorii in pericol de a fi schimbati?

Cristian Diaconescu i-a cerut lui Victor Ponta nu ii schimbe din functii pe secretarii de stat din MAE, el aratand ca politizarea acestui minister va dauna grav politicii externe a Romaniei.

"Ii solicit premierului desemnat ca in ceea ce priveste institutia diplomatiei romanesti sa faca o exceptie in legatura cu politizarea. Ii solicit premierului desemnat sa faca o verificare in ceea ce priveste loialitatea si profesionalismul diplomatilor romani din centrala si din exterior. Secretarii de stat, secretarul general, ambasadorii de la Moscova, Washington, Bruxelles, doar ca sa acopar geografic, si-au facut datoria sub mai multe guverne si au adus marile proiecte ale Romaniei intr-o faza de complinire extrem de avantajoasa pentru interesele Romaniei. Politizarea acestei institutii, cel putin la nivel comunicational si cel putin in dialogul cu partenerii nostri externi, nu va ramane nesanctionata", a spus Diaconescu.

Intrebat daca a discutat cu secretarii de stat din MAE in legatura cu demisia acestora dupa investirea noului guvern, Diaconescu a raspuns ca nu ii incurajeaza pe acestia sa faca acest gest, deoarece nu ar avea niciun motiv.

"Nici nu i-as incuraja si nu ar avea absolut niciun motiv. Cine? Luminita Odobescu care este expert pe UE si lucreaza de aproape 20 de ani pe UE? Bogdan Aurescu? Care ar fi motivele? Secretarul general (Maria Ligor - n.r.) a fost ambasador la Madrid si a lucrat cu comunitatea romaneasca in situatii destul de complicate in Spania. In perioada cand a fost ambasador la Madrid s-a ridicat, de exemplu, restrictia pe libera circulatie a fortei de munca in Spania. Nu ai nevoie de expertiza acestor oameni? Despre ce vorbim? Ma rog, am lucrat cu ei si sunt ceva mai patimas", a afirmat Diaconescu.

In MAE sunt trei secretari de stat: Bogdan Aurescu, Luminita Odobescu si Anton Niculescu, carora li se adauga si secretarul general Maria Ligor.

Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat, miercuri, ca secretarii de stat si prefectii vor fi schimbati, pentru ca lucreaza cu Guvernul si il reprezinta, el precizand ca schimbarile politice se vor opri la acest nivel.

"Functiile politice, si anume secretarii de stat - ministrii in primul rand si secretarii de stat - aceia vor fi numiti de catre partidele care formeaza guvernarea. Asta este normal, este european, este conform tuturor standardelor democratice ca ministrii si secretarii de stat sa reprezinte politic partidele care asigura guvernarea", a spus Ponta.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Cristian Diaconescu bilant minister, #Cristian Diaconescu schimbare secretari Ponta , #ministru Externe