Cristian Diaconescu, despre Ponta: A prezenta idei din CSAT contravine legii - Interviu

Luni, 08 Octombrie 2012, ora 07:35
6382 citiri
Cristian Diaconescu, despre Ponta: A prezenta idei din CSAT contravine legii - Interviu

Seful Administratiei Prezidentiale, Cristian Diaconescu, spune ca declaratia premierului Victor Ponta conform careia Traian Basescu ar fi dorit sa creeze in Consiliul Suprem de Aparare a Tarii un "megaminister" e o "fantasmagorie" si spune ca seful Guvernului nu are dreptul legal de a prezenta unilateral opiniei publice discutii din acest for.

"Practica de a prezenta unilateral opiniei publice idei de CSAT e o atitudine care contravine legii", a spus Diaconescu in interviul acordat Ziare.com, spunand ca lasa la latitudinea opinie publice sa constate daca premierul Ponta a incalcat prevederile legale.

Referindu-se la declaratiile premierului Ponta dupa ce a plecat din sedinta CSAT, conform careia chiar Diaconescu ar fi venit cu planul acelei suprainstitutii, acesta a raspuns ca "nu intra in acest circ" si ca, legal, nu se poate crea o institutie supraministeriala, iar orice persoana "cu minime cunostinte stie asta".

Cristian Diaconescu a vorbit si despre o eventuala incercare de refacere a imaginii Romaniei, afirmand ca Guvernul are doar actiuni reactive, fara vreo strategie, si ca declaratiile anti-europene ale USL ne fac rau pe plan extern.

Citeste interviul acordat ziare.com de Cristian Diaconescu

Cum comentati avertismentul clericului islamist radical Omar Bakri, cel care a spus ca Romania e "tinta legitima" pentru atacuri teroriste?

Mai preocupante sunt amenintarile nevazute. Cel care are o astfel de retorica nu e la prima adresare de acest fel, nu cred ca are semnificatie, dar, pe de alta parte, orice atitudine trebuie avuta in vedere. As lua-o sub o rezerva anume. Nu exista niciun element care sa vulnerabilizeze corespondenta transatlanica.

Siria si Tucia au avut un conflict militar, bombardandu-se reciproc - exista o posibilitate a extinderii acestuia care ne-ar implica si pe noi, fiind membri NATO?

Evolutiile in regiune sunt extrem de preocupante, Romania trebuie sa urmareasca atent dezvoltarile. Avem un conflict fierbinte in desfasurare, e de asteptat ca intreaga comunitate internationala sa fie activa in gasirea mijloacelor de solutionare, avem o tara (Siria -n.red) in care mor zilnic sute de oameni, iar pericolele de securitate se pot extinde in aceasta zona fragila.

A fost o lovitura militara in urma careia s-au produs victime, e normal ca guvernul de la Ankara sa raspunda din perspectiva comunitatii internationale, nu prin actiune militara directa.

Orice actiune a Turciei va fi facuta in cooperare cu comunitatea internationala. Problema excede relatiile bilaterale, trebuie tratata in NATO si in Consiliul de Securitate al ONU.

Revenind la chestiuni interne - premierul Ponta a insistat cu declaratia ca Traian Basescu ar fi dorit crearea unui "supraminister" in CSAT si spune ca dvs. ar trebui sa va amintiti, intrucat sunteti cel care a prezentat documentul. Ce ii raspundeti?

Nu am foarte multe comentarii, imi mentin evaluarea. Nu se pune problema in legatura cu o suprainstitutie in Romania, oricine are minime cunostinte stie ca e imposibil asa ceva.

E o fantasmagorie pe care cu amabilitate as plasa-o in zona retoricii politice. Cata vreme se incearca maximizarea unui mesaj pentru teme politice interne, nu particip la un astfel de circ.

Ok, dar chiar daca nu era un "superminister", era totusi vorba de infiintarea unui Oficiu pentru Diplomatie Publica ce nu avea acest rol?

Nefiind discutata o asemenea tema in CSAT, nu pot intra in detalii. Practica de a prezenta unilateral opiniei publice idei de CSAT e o atitudine care contravine legii.

Cand va fi discutata ideea se pot vedea valentele cooperarii in domeniul diplomatiei publice, nu in contextul CSAT.

Cu alte cuvinte, spuneti ca premierul Victor Ponta incalcat legea dezvaluind discutii din CSAT?

Va las pe dumneavoastra sa trageti concluziile.

Considerati ca a inceput actiunea de refacere a imaginii Romaniei?

Nu putem lucra pe schimbari imagologice. Atat timp cat politica interna furnizeaza atitudini anti-europene, nu putem spera in miracole in privinta perceptiei lor in exterior.

Sunt institutii ale statului care au doar manifestari reactive, cu eficienta minima. Mesajele noastre referitoare la etnii sau la accidente din strainatate nu pot tine loc de strategii.

Candidati la alegerile parlamentare?

Nu.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Cristian Diaconescu Ponta CSAT, #Diaconescu megaminister Ponta , #consilier prezidential