Cristian Diaconescu, despre negocierile PSD-UDMR: Ma intriga momentul ales. Fie e necunoastere, fie e ceva mult mai grav

Marti, 20 Iunie 2017, ora 13:575671 citiri
Cristian Diaconescu, despre negocierile PSD-UDMR: Ma intriga momentul ales. Fie e necunoastere, fie e ceva mult mai grav
Foto: Arhiva Ziare.com

Negocierile purtate de PSD-ALDE cu UDMR pentru daramarea guvernului Grindeanu au esuat, marti, insa momentul politic va ramane in istorie, gratie indulgentei maxime aratate de social-democrati in fata unor cereri ale comunitatii maghiare vechi de zeci de ani si fata de care nicio alta putere politica nu s-a aratat atat de ingaduitoare.

Profitand de slabiciunea majoritatii PSD-ALDE, UDMR a fortat adoptarea mai multor prevederi legale controversate, care au starnit de-a lungul anilor, dar si in aceste zile, reactii virulente din partea a opiniei publice.

"Ce ma intriga in primul rand este momentul ales", a comentat, la invitatia Ziare.com fostul ministru de Externe si al Justitiei Cristian Diaconescu, referindu-se in special la Statutul Minoritatilor.

"E clar ca momentul nu are absolut nicio legatura cu continutul, principiile interpretarile si narativul unei astfel de legi. Nu acum se creasera premisele pentru asa ceva. Pe de alta parte, daca vrei sa asiguri un suport comunitatilor etnice, care au mare nevoie, te referi la fonduri, la sprijin, la politici publice. In acest moment toate discutiile care par sa fi fost puse pe masa negocierii au fost consumate de-a randul anilor in repetate randuri. Daca pana acum, dupa zeci de ani, nu au reusit sa obtina aceste chestiuni, e clar ca ceva e in neregula si asta trebuia sa atraga atentia PSD.

Succesiuni de guverne, mai bune sau mai rele, de parlamente cu compozitii eterogene n-au cedat pe aceste paliere, mi se pare cat se poate de straniu ce se intampla. Cred ca este vorba de necunoastere si de emotia de a obtine o solutie politica cu orice pret. Dar eu nu cred ca orice pret ar putea fi pus in discutie. Si societatea stie in Romania ca aceste teme discutate si ras-discutate nu au dat castig de cauza partii maghiare", ne-a declarat Cristian Diaconescu.