Cristian Diaconescu: Americanii nu nominalizeaza presedintele sau premierul altei tari. Dar au optiuni

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 13 Iunie 2014, ora 19:52
5084 citiri
Cristian Diaconescu: Americanii nu nominalizeaza presedintele sau premierul altei tari. Dar au optiuni

Niciodata SUA sau vreun stat european modern nu vor interveni de o forma sau alta pentru a nominaliza un presedinte, un premier, un sef de servicii. Spre est e altceva, acolo asa se face. Partenerii nostri au optiuni, dar asteapta desfasurarea coerenta a procesului democratic, a aratat candidatul PMP la prezidentiale, Cristian Diaconescu.

Cristian Diaconescu a explicat pentru Ziare.com despre ce optiuni e vorba: "Premierul ceh a spus ca, in conditiile relocarii fortelor NATO in Europa, Cehia nu va accepta forte straine pe teritoriul tarii, pentru ca i-ar aminti de 1968.

Aici este categoria de optiuni pe care o au foarte serios in vedere, legat de un politician sau altul, partenerii nostri. Indiferent cine va fi presedintele Romaniei si care vor fi formulele guvernamentale, Romania va ramane in NATO si UE.

Problema este rolul si masura in care esti capabil sa influentezi decizia in cele doua organizatii de o maniera corespunzatoare intereselor tale nationale. Si inauntrul acestor organizatii exista o competitie. Mai ales in UE, exista reguli si decizii care favorizeaza anumite state in defavoarea altora."

Cristian Diaconescu admite ca Romania a pierdut competitia cu Polonia si considera ca trebuie sa ne intrebam de ce si cum sa facem sa nu se mai intample asa ceva: "Tot la cuvantul predictibilitate ajung, la consecventa. Ar fi foarte util sa-i auzim pe candidatii la presedintie exprimandu-se public in legatura cu ceea ce se intampla la estul Romaniei.

Daca acum 6 luni exista o anumita retorica fata de Federatia Rusa, situatia a ajuns de asa natura incat acum este obligatoriu din punct de vedere al partenerilor nostri sa avem o alta retorica. In primul rand, trebuie sa luam act de faptul ca Federatia Rusa a incalcat dreptul international si a comis o agresiune prin alipirea Crimeii. Deci inainte de a discuta relatia pragmatica, cum i se spunea, cu Rusia, deschiderea de piete, cooperarea culturala, problemele care vin din trecut, trebuie clarificate aspectele care au generat violenta si modificarea frontierelor, iar presiunea pe Ucraina sa inceteze. Nu putem acum sa eludam tot ce s-a intamplat."

Cristian Diaconescu sustine ca nu se pune problema unor amenintari din partea Moscovei: "Lumea sa fie calma. 100% garantez ca nu e vorba de nicio amenintare. Si Federatia Rusa intelege acest lucru. Ai capacitatea de dialog cu liderii de la Moscova? E foarte bine. Si NATO asteapta asta de la cei din zona de promiximitate a Rusiei.

Abuzul Rusiei este periculos si pentru ca poate crea un precedent. Si in momentul in care.... Doamne fereste! - nu vreau sa intru in alte speculatii - vom vedea cat de interesati am fi ca partenerii nostri sa actioneze imediat si consecvent cu sentimentul nostru in fata unei amenintari. Cat de important este sa ii simti aproape nu numai pe cei puternici militar, ci si pe cei care pot sa influenteze prin mijloace diplomatice o decizie in sens contrar celei agresive."

Intrebat daca se considera optiunea sau una dintre optiunile americanilor pentru presedintia Romaniei, candidatul PMP a raspuns:

"Am fost parteneri, am dus proiecte la bun sfarsit impreuna, avem nivelul de incredere pentru a lucra si informal, neinstitutional, discutand temele zilei. Din acest punct de vedere si la Washington plec de la un nivel al relatiei personale foarte bun si ma mandresc cu asta."

Cristian Diaconescu, invitat pentru discutii la Ambasada SUA: Raman de partea justitiei

Cristian Diaconescu a fost miercuri la Ambasada Statelor Unite de la Bucuresti. Vizita a avut loc la scurt timp dupa ce a fost desemnat candidat al PMP la alegerile prezidentiale din noiembrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Cristian Diaconescu candidat PMP, #Diaconescu SUA, #Romania NATO Rusia , #Miscarea Populara