Cristian Diaconescu: A trecut timpul presedintelui-jucator

Duminica, 22 Iunie 2014, ora 16:07
2321 citiri
Cristian Diaconescu: A trecut timpul presedintelui-jucator

Candidatul PMP la alegerile prezidentiale, Cristian Diaconescu, sustine ca Romania are nevoie de un alt gen de presedinte, ca a trecut vremea presedintelui-jucator si ca viitorul sef al statului trebuie sa aiba experienta in zone care au legatura cu mandatul de presedinte.

"Nu mai e vremea presedintelui -jucator, este vremea unui alt gen de presedinte. Romania a intrat prin eforturile uriase ale presedintilor de pana acum intr-o alta logica internationala in care presedintii au un rol. Avem loc la masa, nu mai trebuie sa ne batem intern pentru reformarea tarii, in afara de a pastra doua, trei institutii, toate celelalte merg in logica europeana si euroatlantica singure, de la Ministerul Apararii pana la Ministerul Economiei. (...)

In acest moment, la masa decizionala trebuie sa ai anumite calitati politico-diplomatice prin care sa sustii locul castigat de acesti oameni cu greu pentru ca ei au fost pusi in situatia in care viitorul presedinte nu va mai fi pus, sa lupte cu clisee si cu inertii interne care veneau de dinante de '89", a declarat Cristian Diaconescu, duminica, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta.

Intrebat daca se refera si la Ion Iliescu, Diaconescu a raspuns: "Intr-o oarecare masura, da, cata vreme a fost sprijinitorul procesului de integrare in NATO si al inchiderii capitolelor pentru Uniunea Europeana. Pentru aceste lucruri, da, pentru restul mai discutam. Ma refer strict la ce au facut in exercitiul mandatului, nu la anumite atitudini. Dar mai ales presedintele Basescu a fost pus in situatia de a apara, iata, si cu pretul onoarei proprii, de a apara anumite institutii pentru a ramane in logica europeana si datorita rezultatelor obtinute de el iata ca am ramas. Acum trebuie sa ne comportam exact ca si partenerii nostri".

El a mentionat ca printre potentialii candidati la prezidentiale se afla si persoane care au multa experienta institutionala in zone care au legatura cu mandatul de presedinte, referindu-se la Mihai Razvan Ungureanu, Mircea Geoana si Catalin Predoiu.

"Cred ca profilul viitorului presedinte si privind la prezumptivii candidati incepe sa se contureze, deci este vorba de cineva cu multa experienta institutionala in zone care au legatura cu mandatul de presedinte si care pot asigura atat reprezentarea, cat si garantarea intereselor nationale, intrand in zona de competenta a acestui post din punctul de vedere al profesionalismului. (...) Dupa parerea mea din susceptibilii candidati se apropie Mihai Razvan Ungureanu, se apropie Mircea Geoana, nu stiu daca va candida, unii mai mult, altii mai putin, si intr-o oarecare masura Catalin Predoiu. In rest, sunt foarte departe", a explicat Cristian Diaconescu.

El a precizat ca Romania are nevoie nu de un presedinte care sa fie simpatic, sa fie ales pentru ca este popular, ci de unul eficient.

"Schizoidismul nostru ca electori, ca societate, in a-l vota pe unul care ni se pare simpatic ca pe urma sa-i cerem sa fie eficient s-ar putea ca astazi sa fie contraproductiv pentru ca sunt mizele altele in exterior, sa reusim sa ne ducem spre un personaj care pe urma ne dezamageste si in momentul cand ai o amenintare la adresa securitatii nationale in proximitatea Romaniei dezamagirea asta se poate transforma in dezastru. Presedintelui ii revin punctual responsabilitati de decizie aproape in fiecare saptamana in legatura cu pacea sau razboiul, credeti-ma nu e populism, credeti-ma pe cuvant, stiti ca vin de acolo, nu vorbesc ce am auzit sau citit in ziare", a mai spus Cristian Diaconescu.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Cristian Diaconescu presedintie, #Cristian Diaconescu candidat PMP , #Miscarea Populara