Ce sanctiuni i se pregatesc Romaniei

Luni, 16 Iulie 2012, ora 10:43
8188 citiri
Ce sanctiuni i se pregatesc Romaniei
Foto: acus.org

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe si al Justitiei, in prezent consilier prezidential "in concediu", a anuntat care sunt cele trei tipuri de sanctiuni pe care le risca Romania in cazul in care USL nu indeplineste la timp cerintele Bruxelles-ului si nu revine la statul de drept.

"Luni, vor aparea o serie de declaratii, toate oficiale, din partea unor parlamente ale unor state membre UE. Miercuri, pe 18 iulie, aceasta suita de declaratii va culmina cu o declaratie din partea Germaniei", a declarat Cristian Diaconescu duminica seara, intr-o emisiune la B1TV, precizand ca in cazul Germaniei va fi vorba despre o declaratie la cel mai inalt nivel si "dincolo de familiile politice".

"Totodata, va aparea Mecanismul de Control si Verificare, care va avea doua capitole distincte: analiza justitiei la 5 ani si modul de indeplinire a celor 4 benchmark-uri despre care s-a tot discutat, iar pe de alta parte o componenta politica.

Vreau sa spun foarte clar, si eu sper asta, lucrurile nu se vor amesteca. Componenta politica va identifica punctual elementele pe care atat Comisia Europeana cat si, odata ce a aparut MCV public, si statele membre au cazut de acord ca reprezinta incalcari ale regulilor de functionare ale statului de drept roman", a mai declarat Cristian Diaconescu.

Al doilea tip de sanctiune va fi pur politica. "Compartimentele juridice au facut aceste trei propuneri, modul in care vor fi abordate este o chestiune de decizie politica", a explicat acesta, precizand ca se refera la declansarea de proceduri de infringement la Curtea Europeana de Justitie, in conformitate cu articolul 258 din Tratatul de la Lisabona, urmand sa se decida "in ce fel actele normative adoptate intr-un stat membru al UE sunt compatibile sau nu cu legislatia europeana".

"Din punct de vedere tehnic, juridic. Aici nu vorbim de barfa", a tinut sa sublinieze Cristian Diaconescu, in replica la numeroasele declaratii facute de liderii USL potrivit carora liderii europeni ar fi dezinformati si nu ar cunoaste legislatia romaneasca.

Daca se constata ca actele normative adoptate de noua Putere de la Bucuresti in ultimele doua saptamani nu sunt compatibile cu legislatia europeana, atunci se lanseaza procedurile de infringement.

Cea de a treia posibilitate este legata de impunerea de sanctiuni pentru "incalcari serioase si persistente" ale normelor europene, in baza unei prevederi incluse in Tratatul de la Nisa, in 2003, in contextul aparitiei in Austria a regimului extremist Jorg Haider.

"Acest mecanism, care cuprinde si articolul 7 din Tratat, despre care s-a tot vorbit, adica suspendarea dreptului la vot, nu are numai suspendarea ca atare masura unica. Se poate pune in miscare un mecanism de alerta la nivelul Consiliilor de ministri, cu o majoritate de 4/5 sau la solicitarea Parlamentului European, care poate fi in egala masura prejudiciabil pentru Romania, care chiar daca formal si-ar mentine dreptul de vot, votul sau nu mai conteaza.

In conditiile consensului, este posibil ca votul Romaniei sa nu mai fie luat in seama. Sa voteze, dar sa nu mai poata reprezenta fie o asociere la consens, fie un veto", a avertizat consilierul prezidential, precizand si ca asta ar insemna ca 'de facto' Romania ar fi exclusa de la procesul de decizie.

Partenerii europeni si euroatlantici stiu exact ce s-a intamplat

Intrebat daca aceste decizii ale partenerilor europeni reprezinta rezultatul actiunilor USL, Cristian Diaconescu a replicat "Da, categoric da."

"Ceea ce pot sa spun este ca, in acest moment, partenerii nostri europeni si, mai grav, partenerii nostri euroatlantici nu mai au nevoie de niciun fel de argumente. Nu mai e nevoie sa spui, nici intr-un sens, nici in altul. Ce era de comis rau s-a comis. In acest moment se discuta momentul si ponderea reactiei pe care ar urma sa o aiba. Nu se pune problema 'daca', ci 'cand', din pacate pentru noi.

Va veni in tara si misiunea FMI, a CE si a BM. Nu imi doresc sub nicio forma sa ajungem intr-o situatie atat de nenorocita, dar pot sa va spun sigur ca, daca ceea ce se primeste de la Comisie nu se indeplineste in aceasta perioada, esalonarea reactiilor CE este aproape obligatorie", a avertizat din nou Cristian Diaconescu.

Ambasadorul SUA s-a intalnit cu Cristian Diaconescu - surse

Intrebat daca mai este consilier prezidential, dupa suspendarea lui Traian Basescu, acesta a raspuns afirmativ, precizand ca este in concediu si ca nu a avut nicio intalnire cu presedintele interimar, Crin Antonescu.

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#sanctiuni Romania Cristian Diaconescu, #sanctiuni Romania Ponta, #sanctiuni Romania Uniunea Europeana , #consilier prezidential
Comentarii