C. Diaconescu a sesizat Comisia de la Venetia. Predoiu: Ponta vrea sa fure prezidentialele

Sambata, 28 Iunie 2014, ora 13:27
6446 citiri
C. Diaconescu a sesizat Comisia de la Venetia. Predoiu: Ponta vrea sa fure prezidentialele
Foto: B1TV

Cristian Diaconescu, candidatul PMP la alegerile prezidentiale, a trimis o scrisoare Comisiei de la Venetia in care reclama faptul ca Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta Legea pentru alegerea presedintelui, astfel incat PMP nu va avea reprezentant in birourile electorale. "Ponta se pregateste sa fure alegerile", spune si Catalin Predoiu.

Ordonanta a fost adoptata in sedinta de joi a Guvernului, modificand Legea pentru alegerea presedintelui cu doar 4 luni inainte de scrutinul prezidential, in conditiile in care Comisia de la Venetia recomanda ca legislatia electorala sa nu fie modificata decat cu minimum 12 luni inainte de alegeri, lucru subliniat in 2011 si de Titus Corlatean, actualul ministru de Externe, pe atunci senator in opozitie.

In scrisoarea adresata de Cristian Diaconescu Comisiei de la Venetia, citata de Adevarul, se solicita sprijin pentru "repunerea in cadrul normal de functionare a statului de drept in Romania".

PMP, probleme la prezidentiale: Cum a modificat Guvernul legea alegerilor

Cristian Diaconescu: E o ordonanta cu dedicatie

Invitat, vineri seara, la postul B1TV, Cristian Diaconescu a declarat ca Victor Ponta i-a "dedicat o ordonanta de urgenta", facand o modificare in legea electorala care "se aplica numai PMP si candidatului sau la presedintie".

"Faptul ca in 2011, domnul Titus Corlatean, la data aceea distins politician, dar ne-ministru de Externe se plangea exact de aceasta situatie Comisiei de la Venetia, m-a inspirat si pe mine sa fac acelasi lucru acum. Macar cei din afara sa ramana consecventi", a declarat Cristian Diaconescu.

Prezidentiabilul PMP a precizat ca in OUG adoptata de Guvern a fost introdusa asertiunea ca prin partid parlamentar (care va avea reprezentant in birourile electorale) se intelege partid care a candidat la alegeri si are grup parlamentar, stiut fiind ca PMP s-a infiintat dupa alegerile din 2012, iar in prezent are circa 20 de parlamentari, dar nu are grupuri.

"Cei care s-au format dupa aceea nu mai au posibilitatea sa aiba reprezentant in BEC (...) Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca se va putea vota oriunde. De regula, cei care se afla la guvernare incearca sa limiteze excesul de drept de vot. De data aceasta, pentru scopuri pe care le putem banui, pentru ca PSD dincolo de 37% nu trece orice s-ar intampla, vor avea intentia de a lasa cat se poate de liber si fluid acest proces. De ce? Raspunsul este unul singur", a mai declarat Cristian Diaconescu, referindu-se la o alta prevedere din OUG - eliminarea sectiilor speciale, cum erau cele din gari sau universitati.

Predoiu: Ponta se pregateste sa fure alegerile

Invitat in aceeasi emisiune, Catalin Predoiu, prezidentiabilul PDL, a raspuns la intrebarea pusa anterior de potentialul sau contracandidat.

"Ponta se pregateste sa fure alegerile si o face din mai multe motive. In primul rand, pentru ca provine dintr-un partid de hoti. PSD e un partid de hoti! Am primit critici nenumarate ca nu spun lucrurilor pe nume. Ma refer la jumatatea de guvern care s-a indreptat incet, incet, tiptil, catre penitenciar, desi toata lumea a atras atentia asupror riscuri (...) Asta e natura lor.

Nu va castiga Ponta presedintia decat daca fura voturi, pentru ca romanii sunt ceva mai destepti decat in 1990 din punct de vedere politic si s-au prins cum e cu acest partid-stat care promite una si le fura toata agoniseala dupa, prin varii metode", a declarat prim-vicepresedintele PDL.

Mai mult, Catalin Predoiu a sustinut ca PSD are "instinct de partid care nu intelege valorile democratice", iar OUG dovedeste acest lucru, pentru ca restrange dreptul PMP de a avea reprezentanti in birourile electorale, central si judetene.

"Trebuie sa intelegi ca toata lumea trebuie sa aiba o sansa egala cand e vorba de presedintie si este inadmisibil sa excluzi din procesul de control al alegerilor un partid care are un candidat la presedintie. Asta dovedeste instinct totalitarist. Acesti pesedisti, care vor din nou sa acapareze toata puterea, calca in picioare reguli fundamentale intr-o societate democratica deschisa", a mai declarat Catalin Predoiu.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Diaconescu Comisia Venetia ordonanta, #ordonanta prezidentiale Ponta PMP , #Miscarea Populara