Fostul ministru Cristian David, adus cu mandat la DNA - mita de jumatate de milion de euro (Video)

Miercuri, 21 Ianuarie 2015, ora 09:454821 citiri
Fostul ministru Cristian David, adus cu mandat la DNA - mita de jumatate de milion de euro (Video)
Foto: Arhiva (Jurnalul National)

Fostul ministru liberal de Interne Cristian David a fost adus cu mandat, miercuri dimineata, la sediul Directiei Nationala Anticoruptie din Capitala.

La intrarea in cladirea DNA, Cristian David a declarat ca nu stie in ce dosar trebuie sa dea declaratii in fata procurorilor, potrivit Antena 3.

Televiziunile de stiri au transmis ca fostul demnitar a fost adus la DNA in dosarul in care este suspectat ca a luat mita 500.000 de euro, pentru a i se aduce la cunostinta acuzatiile.

Potrivit unor documente DNA, obtinute de Mediafax, procurorii au dispus inceperea urmaririi penale impotriva lui David pe data de 19 ianuarie, luni, iar o zi mai tarziu a fost pusa in miscare actiunea penala.

Cauza in care este urmarit penal fostul ministru se refera la fapte din perioada 2007 - 2008. Anchetatorii sustin ca acesta ar fi primit mita 500.000 de euro pentru a face interventii ca o persoana sa primeasca titlul de proprietate asupra unui teren de 15 hectare din Buzau.

Procurorul general a cerut, in noiembrie 2014, aviz de la fostul presedinte al Romaniei pentru inceperea urmaririi penale impotriva fostului ministru liberal de Interne, iar Traian Basescu a aprobat in scurt timp cererea procurorilor DNA.

Cristian David, acuzat de luare de mita, se apara: Sunt surprins de momentul ales

Potrivit procurorilor DNA, Cristian David ar fi pretins si primit, in anul 2007, suma de 500.000 de euro, de la un denuntator.

"Fostul ministru ar fi luat banii pentru a-si exercita atributiile de indrumare si coordonare a activitatii prefectilor intr-o modalitate care sa asigure emiterea, de catre Comisia judeteana, pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat in intravilanul municipiului Buzau.

Totodata, pentru a masca originea sumei primite cu titlu de mita si pentru a evita tragerea la raspundere penala, ar fi fost incheiate mai multe contracte de vanzare - cumparare, avand ca obiect tranzactii imobiliare fictive intre persoanele implicate in savarsirea infractiunilor de coruptie", au explicat procurorii anticoruptie.

De asemenea, Cristian David mai este urmarit penal de catre DNA, pentru abuz in serviciu, uz de fals si fals in declaratii, intr-un alt dosar.

Fostul ministru Cristian David, urmarit penal

Investigatorii suspecteaza ca, in declaratia de avere, David a consemnat in fals, la rubrica "venituri din alte surse", primirea a 60.000 de euro, cu titlu de "restituire imprumut", de la mama sa.

Cristian David a detinut functia de ministru de Interne, din partea PNL, in perioada 2007-2008, in Cabinetul Tariceanu.