Fostul judecător Cristian Danileț explică sentința primită de Nicolae și Elena Ceaușescu în urmă cu 32 de ani: ”A fost o execuție, nu un proces”

Sambata, 25 Decembrie 2021, ora 10:31 15610 citiri
Danileț: ”Acel Tribunal extraordinar a fost instituit dubios” FOTO Youtube

Într-o postare pe Facebook, fostul judecător Cristian Danileț face o analiză a sentinței primite de soții Nicolae și Elena Ceaușescu, la 32 de ani de la execuția lor din 25 decembrie 1989.

„Tribunalul, în numele legii şi al poporului, deliberînd în secret, condamnă în unanimitate de voturi pe inculpaţii Ceauşescu Nicolae şi Ceauşescu Elena la pedeapsa capitală şi confiscarea totală a averii, pentru săvîrşirea infracţiunilor de genocid, subminarea puterii de stat, act de diversiune şi subminarea economiei naţionale.

Pronunţată în şedinţă publică, astăzi 25 decembrie 1989”.

”La ora 14.50, a fost pusă în aplicare sentinţa Tribunalului Militar Excepţional.

Din punct de vedere istoric, s-a sfârșit un regim dictatorial și a început mersul anevoios către democrație. Nu am ajuns acolo, încă suntem in postcomunism.

Din punct de vedere legal, acea procedură nu a avut nicio legătură cu ceea ce însemna, chiar și în acele vremuri, un „proces penal”: acest Tribunal extraordinar a fost instituit dubios, completul de judecată a fost constituit cu militari și civili, rechizitoriul de două pagini a fost întocmit in acea zi, la dosar nu era nicio probă, inculpații au avut un avocat care a renunțat să îi apere, soluția a fost dată fără cale de atac.

"În numele legii"?? Nici vorbă: e un sacrilegiu să spui așa! Pur și simplu fost o execuție, nu un proces.

Azi, Constituția interzice înființarea de instanțe extraordinare, pedeapsa cu moartea a fost desființată, iar procesele se instrumentează de magistrați de carieră, nu de "civili", scrie Danileț în postare.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza MosCraciun
MosCraciun
rank 5
Poza LUPTAdeCLASA
LUPTAdeCLASA
rank 5
Magistratii at fi tiriit procesul pina azi si l-ar fi reabilitat