Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi și-a declarat plățile de la guvernul din Qatar cu aproape 3 ani întârziere

Vineri, 17 Februarie 2023, ora 11:26
6575 citiri
Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi și-a declarat plățile de la guvernul din Qatar cu aproape 3 ani întârziere
Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi a fost liderul grupului de prietenie Qatar-UE FOTO Facebook / Cristian Bușoi

Europarlamentarul liberal Cristian Bușoi se regăsește pe lista scurtă a eurodeputaților care au încălcat regulile europene. Acesta și-a declarat cu o întârziere de 1.035 de zile plata realizată către acesta de guvernul de la Doha care i-a finanțat în 2020 o vizită în Qatar.

Informația a fost publicată de ziarul Libertatea, care citează o analiză Transparency International, ONG care cere acum sancționarea europarlamentarilor prinși că au încălcat regulile.

La finalul anului trecut sursa citată dezvăluia că Bușoi și-a declarat pe site-ul Parlamentului European vizita în Qatar din 2020, plătită de autoritățile din Doha. Conform regulilor oficiale, eurodeputații trebuie să declare vizitele plătite de terți până cel târziu în ultima zi a lunii care urmează vizitei.

Bușoi a depus-o abia după scandalul Qatargate și după ce Libertatea a dezvăluit că vizita la o conferință pe tema drepturilor omului fusese plătită de Qatar. Bușoi a declarat atunci că nu are niciun amestec în Qatargate și explica că motivul pentru care nu a declarat vizita este o eroare din partea biroului său.

Bușoi mai are o vizită declarată cu întârziere, de data aceasta în Norvegia. Europarlamentarul român a declarat vizita cu 223 de zile întârziere, conform Transparency, iar aceasta a fost finanțată de Norwegian Petroleum Society – o organizație din domeniul energiei din Norvegia.

Alte dezvăluiri

Transparency International a analizat toate declarațiile privind evenimentele plătite de terți, depuse de deputații europeni de la începutul actualei legislaturi în 2019 și a concluzionat că scandalul Qatargate i-a speriat pe politicieni.

Astfel, dintr-un total de 321 de declarații depuse în primii 3,5 ani ai actualei legislaturi, nu mai puțin de 103 declarații (adică 32%) au fost depuse după scandalul Qatargate.Dintre cele 103 declarații, 69 au fost declarații tardive (67%), potrivit analizei. Acest lucru înseamnă că cel puțin 53 de deputați europeni au încălcat propriul cod de conduită al Parlamentului, observă Transparency. Transparency mai menționează că în topul celor mai întârziate 10 declarații, Qatar apare de trei ori ca destinație.

De menționat că în timpul vizitei lui Bușoi în Qatar europarlamentarul român era șeful grupului de prietenie UE-Qatar. Chestionat de către Libertatea, Bușoi explica la finalul anului trecut că vizita sa în Qatar nu a fost ca membru al grupului de prietenie, ci a fost la invitația oficialilor de la Doha.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
„Un tigru de hârtie”. Cum ocolesc lobbiștii mecanismul european de transparență
Registrul european de transparență pentru activități de lobby are lacune, arată un raport publicat miercuri, 17 aprilie, de Curtea de Conturi Europeană. Mecanismul, care ajută la informarea...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Cristian Busoi, #europarlamentar PNL, #qatargate, #vizita busoi qatar , #stiri Cristian-Silviu Busoi