Boureanu: PDL nu va fi scos din criza de un Mesia. Basescu - rol important in viitorul PDL

Vineri, 15 Iunie 2012, ora 18:46
4403 citiri
Boureanu: PDL nu va fi scos din criza de un Mesia. Basescu - rol important in viitorul PDL
Foto: Antena 3

PDL nu va fi scos din criza de vreun Mesia, presedintele Traian Basescu are un rol "foarte important" in viitorul partidului, iar Vasile Blaga a fost chemat numai cand PDL a avut nevoie de sprijin si de forta, crede deputatul PDL Cristian Boureanu.

Parlamentarul democrat-liberal este de parere ca PDL este "o masina care are toba sparta si motorul calat" si "o oala sub presiune", notand ca partidul a facut multe greseli care au fost bagate sub pres, iar alte doua sau trei treceri la USL "nu mai conteaza" pentru viitorul PDL.

Demisia in bloc la PDL - Reactii la cald: A fost o sedinta de exorcizare!

"PDL nu va fi scos din criza de un Mesia, partidul are nevoie astazi de fiecare pedelist, inclusiv daca este 'mort' - asa cum s-a exprimat presa despre unii care au pierdut alegerile.

Cred ca sunt cativa lideri foarte puternici care, chiar daca au pierdut alegerile, vor mai avea un cuvant greu de spus. Un exemplu poate fi Gheorghe Flutur, dar sunt mult mai multi", a declarat Boureanu, pentru Ziare.com, dandu-i ca exemplu pe Mihai Stanisoara de la Mehedinti, Costi Ostaficiuc de la Timisoara si Victor Tarhon de la Tulcea.

Acestia din urma "au pierdut si nu au pierdut doar din cauza masurilor de austeritate, ci din cauza unei pozitionari politice gresite a partidului si a comunicarii unor decizii grele pentru tara, cu oameni care nu aveau greutatea politica publica si morala necesara".

Traian Basescu, un cuvant greu de spus si un rol important in viitorul PDL

Deputatul PDL crede ca presedintele Traian Basescu va avea un cuvant greu de spus in cadrul partidului si un rol foarte important in viitorul formatiunii politice.

"Cu riscul de a-i supara si pe unii si pe altii, eu cred ca presedintele Traian Basescu va avea un cuvant greu de spus in acest partid, inca ceva ani de acum inainte (...) in tot: si in strategia partidului, si in alegerea liderilor.

Cred ca este momentul ca discutiile din PDL sa se faca cu cartile pe masa, iar acesta este unul dintre lucrurile de la care trebuie sa plecam - presedintele Traian Basescu are un rol foarte important in viitorul acestui partid", a explicat democrat-liberalul.

Emil Boc si toata conducerea PDL si-au dat demisia - ce urmeaza?

Vorbind despre posibilitatea ca Vasile Blaga sa fie noul presedinte al PDL, Boureanu a spus ca acesta este "unul dintre liderii partidului care mai are multe de spus in politica romaneasca", amintind ca "in ultimii doi ani, practic partidul l-a chemat numai atunci cand a fost nevoie de sprijin, de forta, dar nu l-a folosit suficient in functiile oficiale".

"Cine o sa fie noul presedinte al PDL o sa raspunda Conventia Nationala si cred ca in primul rand impulsul va pleca de la cei care au castigat alegerile. Este normal sa se intample asa, ei vor constitui baza pentru alegerile din toamna si cred ca tot de la ei ar trebui sa plece impulsul pentru sustinerea unui nou presedinte", crede Boureanu.

PDL - o masina cu motorul calat, o oala sub presiune, greseli ascunse sub pres

Intrebat daca mai este posibila trecerea vreunuia dintre fostii lideri PDL in randul USL, deputatul a spus ca aceasta este "o chestiune minora, dupa rezultatul acestor alegeri."

"Nu cred ca pentru viitorul PDL mai conteaza daca vor mai fi doua sau trei plecari la USL. (...) Cred ca trebuie sa evitam ca inaintea alegerilor parlamentare sa ne comportam asa cum am facut-o in martie-mai, anul acesta, cand partidul parea ca este o masina cu motorul puternic ambalat la maxim si de fapt s-a dovedit ca era o masina care avea toba sparta si motorul calat", a explicat parlamentarul.

"Cred ca lucrurile (din PDL -n .red.) sunt mai mult decat evidente, este pe principiul oalei sub presiune. Atat timp cat ani la rand au fost lucruri care nu s-au spus, care s-au evitat a fi spuse, au fost evaluari facute doar pentru ochii publicului, si nu pentru gasirea cu adevarat a celor responsabili si a unor solutii, era normal ca la un moment dat sa rabufneasca toate aceste lucruri, in momentul in care ridici capacul de la oala sub presiune.

Acelasi lucru s-a vazut si in electorat, l-am simtit pe pielea noastra la alegerile locale si era momentul sa se spuna lucrurilor pe nume si in partid, normal cand le spui la nervi si sub presiune, lucrurile suna mult mai dur. Dar dincolo de cuvintele deplasate, trebuie sa ne gasim calmul si vedem care este adevarul linistit, din spatele acestor cuvitne. Au fost greseli care multa vreme s-au bagat sub pres", a afirmat Boureanu.

Despre viitorul Elenei Udrea, al lui Mihai Razvan Ungureanu si al PDL

Deputatul PDL a apreciat ca este greu de spus care este viitorul Elenei Udrea in PDL, dar ca aceasta a devenit "parte din acest partid, este unul din liderii consacrati, mai buni sau mai slabi in functie de pe cine intrebi", adaugand ca la conventia urmatoare Udrea "va fi aici".

Vorbind despre posibilitatea ca Mihai Razvan Ungureanu sa conduca PDL, Boureanu crede ca acesta are doua optiuni - un proiect separat pe dreapta sau sa vina in partid.

"Cred ca pentru PDL ar putea fi bine, dar trebuie sa ne gandim cat de bine ar fi pentru dreapta romaneasca - care este potentialul de crestere a unei structuri mai largi si care este potentialul de crestere cu Mihai Razvan Ungureanu strict in PDL", a precizat democrat-liberalul.

Acesta a marturisit ca nu si-a pus problema unei functii in conducerea PDL, in prezent, deoarece "la ce toamna grea se va anunta, cred ca trebuie sa ne gandim mai putin la functii si mai mult la strategii", dar ca "daca o voi face, o voi face in functie de echipa si in functie de o strategie foarte clara".

Boureanu crede ca, inainte de Conventie, se pot crea doua sau mai multe tabere in PDL, "dar nu asta e solutia".

"Avem nevoie de fiecare pedelist si cred ca cel care vrea sa-si asume conducerea partidului trebuie sa aduca echilibru si nu impartirea in doua-trei tabere. Cred ca partidul acesta trebuie lasat sa aleaga, iar in momentul in care alegerile sunt facute de baza partidului, de cei care au castigat alegerile (...), in momentul in care alegerile vor fi libere, nu mai putem vorbi de mazilirea unor membri. Acolo vorbim de increderea activului de partid in anumiti lideri. Daca unii dintre acestia nu vor putea sa-si ia votul, nu vor putea sa spuna ca au fost maziliti, ci pur si simplu partidul are incredere in altii", a explicat deputatul PDL.

Boc isi anunta demisia din fruntea PDL: Nu voi candida pentru un nou mandat

Nu in ultimul rand, acesta a spus ca "istoria a dovedit ca totul este posibil", referindu-se la posibilitatea ca PDL sa dispara de pe scena politica din Romania si la declaratiile presedintelui PNL, Crin Antonescu, dand exemplul PNTCD.

"Totul este posibil: ca un partid de 30% sa dispara - PNT - sau ca un partid de 5% sa creasca si ma refer la PNL sau chiar si la PD. Cred ca sunt declaratii de campanie, de mobilizarea propriului electorat, noi trebuie sa ne vedem de treaba noastra (...) Asta trebuie noi sa facem, sa incepem sa vorbim mai mult despre problemele si proiectele Romaniei si poate mai putin de mazilirea nu stiu carui lider de la nu stiu care judet.

Intotdeauna, in momente de cumpana, avem tentatia sa asteptam si interventiile miraculoase, uneori apar, alteori se lasa asteptate", a conchis Cristian Boureanu.

Emil Boc si intreaga conducere a PDL si-au dat demisia in sedinta Colegiului Director al partidului, de joi, unde s-au analizat rezultatele dezastruoase obtinute la alegerile locale.

Duminica, la ora 17, va avea loc un nou Colegiu Director si se va decide strategia de viitor si data la care se va alege noua conducere, intr-o conventie extraordinara. Pana atunci, actuala conducere ramane in functie, interimar.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Boureanu criza PDL Mesia, #Boureanu Traian Basescu viitor PDL, #Boureanu PDL motor calat, #Boureanu PDL oala sub presiune, #Boureanu Blaga presedinte PDL, #criza demisii PDL , #PDL