Vicepreședinte PNL, despre excluderea din magistratură a lui Danileț: „România riscă să piardă din nou la CEDO, așa cum a pierdut și în cazul Kovesi”

Marti, 14 Decembrie 2021, ora 10:57
4827 citiri
Vicepreședinte PNL, despre excluderea din magistratură a lui Danileț: „România riscă să piardă din nou la CEDO, așa cum a pierdut și în cazul Kovesi”
Cristi Danileț, exclus din magistratură de judecătorii CSM FOTO Hepta

Cristian Băcanu, vicepreședinte și de putat PNL, susține într-o postare pe pagina sa de Facebook, publicată marți, 14 decembrie, că statul român riscă să piardă din nou la CEDO după excluderea judecătorului Cristi Danileţ din magistratură.

„Statul Român riscă să piardă din nou la CEDO după excluderea domnului judecător Cristi Danileț din magistratură de către secția pentru judecători a CSM (așa cum a pierdut și în cazul Kovesi)

Un judecător a fost dat afară pentru că a postat un film în care făcea sport. În acest context, ne putem întreba dacă este cumva greșit ca un magistrat să joace fotbal, tenis sau baschet sau dacă ar fi greșit să posteze imagini realizate în timpul practicării alpinismului.

Dacă este permis ca un judecător/procuror să practice aceste sporturi, cu siguranță trebuie să fie permisă și exprimarea susținerii acestora prin exemplul personal.

A interpreta legea altfel, ar însemna să acceptăm fie că judecătorii și procurorii nu pot participa la activități firești fie că aceste activități ar fi rușinoase sau imorale. Eu cred că nu este nimic imoral sau rușinos să faci sport. Cred (sau vreau să cred) că lucrurile nu vor rămâne așa. Și mai cred că (exact ca și în cauza Kovesi unde CEDO a reținut o încălcare a Convenției) genul acesta de cazuri trebuie să schimbe ceva în sistemul judiciar. Sunt solidar cu magistrații care prin exemplul lor personal vor să dovedească faptul că judecătorii sunt oameni ca noi toți și că profesia de magistrat trebuie să devină mai transparentă și accesibilă pentru publicul larg.

Ceea ce a făcut domnul Danileț (postarea unui film în care acesta practică un sport, fie că vorbim despre fotbal, karate, alergări, etc) nu poate aduce atingere reputației și prestigiului profesiei și nu poate constitui un temei pentru excluderea din magistratură. O astfel de acțiune se încadrează în limitele dreptului de liberă exprimare (prevăzut și protejat de art. 10 din CEDO dar și de Constituție) cu atât mai mult cu cât vizează activități din viața privată a magistratului ce nu au legătură cu magistratura.

CEDO a reținut în numeroase spețe că statutul de magistrat nu înlătură libertatea de exprimare (Baka c. Ungariei, Kudeshkina c. Rusiei) chiar și în situații în care manifestarea acestei libertăți ar putea avea implicații politice (atunci când este criticat un proces legislativ - de exemplu, cazul României în 2017-2018 când magistrați - inclusiv domnul Cristi Danileț - au criticat modificarea legislației penale de către majoritatea de atunci). Aici, sigur, sunt niște linii destul de fine dar dreptul la liberă exprimare trebuie protejat cu atât mai mult cu cât vizează chestiuni străine de exercitarea profesiei sau de sistemul judiciar în general.

Nu în ultimul rând, nu pot să nu mă întreb dacă această sancțiune nu a venit cumva ca urmare a opiniilor exprimate de domnul Danileț în mod repetat cu privire la funcționarea sistemului de justiție, de exemplu cu privire la prelungirea nelegală a mandatului domnului Netejoru ca Inspector Șef la Inspecția Judiciară printr-o Ordonanță inițiată de Tudorel Toader. Rămâne de văzut”, a scris Cristian Băcanu pe pagina sa de Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Taxele ascunse și clauzele abuzive din contracte la care trebuie să fie atenți mirii. Avocat: „Să se asigure că nu pierd avansul!”
Taxele ascunse și clauzele abuzive din contracte la care trebuie să fie atenți mirii. Avocat: „Să se asigure că nu pierd avansul!”
Cuprinse de euforie, cuplurile care-și organizează nunta pot deveni foarte ușor victimele unor șarlatani. Pentru că unde e rost de mulți bani, există și riscul comiterii unor fapte imorale...
Protest în Piața Victoriei față de modul în care se judecă accidentului de la 2 Mai, soldat cu moartea a doi tineri
Protest în Piața Victoriei față de modul în care se judecă accidentului de la 2 Mai, soldat cu moartea a doi tineri
Zeci de persoane şi-au anunţat participarea la un protest programat sâmbătă, începând cu ora 19:00, în Piaţa Victoriei din Bucureşti. Organizatorii sunt nemulţumiţi de modul în care...
#Cristi Danilet judecator, #Cristi Danilet, #CSM, #Justitie, #Kovesi, #CEDO , #Stiri Cristi Danilet