Dacian Cioloș sare în apărarea lui Cristi Danileț: ”PNL, PSD şi UDMR încep distrugerea justiţiei”

Luni, 13 Decembrie 2021, ora 22:01 3222 citiri
Liderul USR avertizează că România poate ajunge pe urmele Poloniei și Ungariei FOTO Facebook / Dacian Cioloș

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, a reacționat dur luni, 13 decembrie, după anunțul privind posibila excludere a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj din magistratură. Liderul USR consideră că decizia compromite iremediabil parcursul european și că este un atac al actualei coaliții la justiția independentă.

"PNL, PSD şi UDMR încep distrugerea justiţiei. Puţina reformă realizată va face paşi uriaşi înapoi din cauza coaliţiei girate de preşedintele Iohannis. Ne compromitem iremediabil parcursul european şi ne alăturăm Poloniei şi Ungariei pe lista de ţări-problemă. Excluderea judecătorului Cristi Danileţ din magistratură arată rău din orice punct de vedere privim lucrurile. Chiar şi dacă această decizie a CSM va fi întoarsă de Înalta Curte, semnalul a fost dat. Judecătorii trebuie să aibă mare grijă, oricine poate păţi ce a păţit Danileţ. Pe lângă cazul său, am tot primit informaţii în ultimele luni că mai mulţi judecători şi procurori se simt timoraţi şi se află în diferite stadii de cercetări disciplinare", a scris Cioloş pe Facebook.

El a menţionat că dacă ţara noastră se va îndrepta spre scenariile cunoscute din Polonia sau Ungaria, "cu un DNA fără dinţi şi cu magistraţi timoraţi", rezistenţa trebuie să fie pe măsură şi "USR va fi în prima linie".

"Respect independenţa justiţiei şi neamestecul politicienilor în treburile ei interne, dar ştiu şi că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, inventată de PSD, nu e desfiinţată, cum nici legile justiţiei făcute de Dragnea şi Iordache nu au fost complet modificate. Şi cunosc din vechea coaliţie rezistenţa la orice modificare. Vă reamintesc doar că fitilul care a destrămat coaliţia cu PNL şi UDMR a pornit tot de la Justiţie şi de la dorinţa foştilor colegi de a scăpa de Stelian Ion, pentru că nu era controlabil. Nu vreau să cred că ne îndreptăm spre scenarii cunoscute, precum cele din Polonia sau Ungaria, cu un DNA fără dinţi şi cu magistraţi timoraţi. Dacă însă se întâmplă acest lucru, rezistenţa trebuie să fie pe măsură şi vă garantez că USR va fi în prima linie", a adăugat liderul USR.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, luni, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru manifestările pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare. Decizia nu este definitivă.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com