Comisia Europeană, reacție după excluderea lui Danileț din magistratură: ”Asigurarea independenţei judecătorilor este un element esenţial al statului de drept”

Miercuri, 15 Decembrie 2021, ora 16:18
2615 citiri
Comisia Europeană, reacție după excluderea lui Danileț din magistratură: ”Asigurarea independenţei judecătorilor este un element esenţial al statului de drept”
Judecătorul a fost exclus din magistratură din cauza unor filmulețe postate pe TikTok FOTO Facebook / Cristi Danileț

Cazul Danileț și al celorlalți judecători sancționați disciplinar de CSM este urmărit cu îngrijorare de Comisia Europeană, a transmis miercuri, 15 decembrie, un purtător de cuvânt. Acesta a amintit că rapoartele din cadrul MCV au exprimat, de asemenea, îngrijorări structurale legate de Inspecţia Judiciară.

”Asigurarea independenţei judecătorilor este o obligaţie a statelor membre în conformitate cu Tratatele şi un element esenţial al statului de drept”, a precizat purtătorul de cuvânt, pentru Agerpres.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a cărui misiune este de a apăra independenţa sistemului judiciar, este însărcinat cu aplicarea regulilor privind libertatea de exprimare a magistraţilor cu privire la organizarea şi funcţionarea sistemului judiciar şi a regulilor care se aplică vieţii private, a continuat reprezentantul executivului comunitar.

”Rapoartele din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) au exprimat, de asemenea, îngrijorări structurale legate de Inspecţia Judiciară, ce rămân să fie soluţionate. Comisia va continua să monitorizeze atent această situaţie - inclusiv alte cazuri în desfăşurare - în contextul MCV şi al raportului privind statul de drept”, a adăugat purtătorul de cuvânt al C.E.

Și Ambasada SUA la București a reacționat după decizia privind excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț. Într-un mesaj postat pe Facebook, Ambasada s-a declarat ”pround îngrijorată” și a încurajat guvernul Ciucă ”să continue reformele judiciare și anticorupție”.

Danileț din magistratură. O justiție independentă care respectă statul de drept este esențială pentru orice democrație prosperă. După cum a spus recent Președintele Biden la #SummitforDemocracy, democrația nu se produce întâmplător. Trebuie să o reînnoim cu fiecare generație. Statele Unite sunt mândre să lucreze în parteneriat cu România, în cadrul comunității globale pentru democrație, pe parcursul Anului de Acțiune al Summit-ului pentru Democrație. Încurajăm noul guvern al României să continue reformele judiciare și anticorupție necesare. Cetățenii români merită un sistem de justiție independent, care să respecte statul de drept și valorile democratice. Trebuie să continuăm să susținem valorile care ne unesc”, a transmis Ambasada.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a decis, luni, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj, pentru manifestările pe care le-ar fi avut pe mai multe reţele de socializare. Decizia nu este definitivă.

Danileţ susţine că excluderea sa din magistratură a fost decisă de CSM pentru două filmuleţe publicate anul trecut pe Tik Tok, care nu au legătură cu Justiţia şi profesia de magistrat, ci se referă la viaţa privată.

Diplomă unică pentru studenții din UE. Comisia Europeană vrea să utilizeze Erasmus+ pentru a simplifica actele din învățământul superior
Diplomă unică pentru studenții din UE. Comisia Europeană vrea să utilizeze Erasmus+ pentru a simplifica actele din învățământul superior
Comisia Europeană a anunțat miercuri, 27 martie, trei inițiative de cooperare între statele membre în domeniul învățământului superior. Scopul final este crearea unei diplome unice pentru...
Comisia Europeană deschide investigaţii împotriva Apple, Google şi Meta. Giganții media riscă amenzi uriașe
Comisia Europeană deschide investigaţii împotriva Apple, Google şi Meta. Giganții media riscă amenzi uriașe
Companiile americane Apple, Alphabet şi Meta vor fi investigate în Uniunea Europeană pentru potenţiale încălcări ale directivei privind pieţele digitale, au declarat luni autorităţile de...
#Cristi Danilet, #judector exclus din magistratura, #Comisia Europeana, #ambasada SUA, #independenta magistratilor, #stat de drept , #Stiri Cristi Danilet