Senator USR, despre alianța liberalilor cu PSD: „PNL le va ceda şi Justiţia numai să nu negocieze cu noi"

Luni, 08 Noiembrie 2021, ora 17:03
3686 citiri
Senator USR, despre alianța liberalilor cu PSD: „PNL le va ceda şi Justiţia numai să nu negocieze cu noi"
Conducerea PSD a votat luni, 8 noiembrie, în unanimitate, să demareze negocierile pentru formarea unui guvern cu PNL-UDMR şi minorităţi FOTO Hepta

Conducerea PSD a votat luni, 8 noiembrie, în unanimitate, să demareze negocierile pentru formarea unui guvern cu PNL-UDMR şi minorităţi, iar liberalii par tot mai aproape de a încheia o alianță cu social-democrații.

În acest context senatorul USR Cristi Berea a declarat luni, 8 octombrie, că „între reformele cu USR şi şmecheriile puse la cale împreună cu PSD”, liberalii aleg a doua variantă.

Senatorul este de părere că liberalii doar au mimat că nu se înţeleg cu social-democraţii, pentru că în realitate „sunt prieteni de-o viaţă”.

Întrebat dacă mai există şanse pentru refacerea coaliţiei PNL-USR-UDMR, senatorul USR Cristi Berea a afirmat că liberalii preferă guvernarea alături de PSD, pentru că PNL nu suportă să mai audă ceva despre reforme.

"Cei de la PNL nu mai vor alianţă de guvernare cu USR, asta devine tot mai clar. Sunt în stare să le satisfacă orice moft social-democraţilor şi să le cedeze chiar şi Justiţia numai să nu mai fie nevoiţi să demareze negocieri cu noi. Între reformele cu USR şi şmecheriile puse la cale împreună cu PSD, liberalii aleg fără ezitare a doua variantă. PNL doar a mimat că nu se înţelege cu PSD de-a lungul timpului, pentru că în realitate sunt prieteni de-o viaţă", a declarat pentru News.ro, senatorul USR, Cristi Berea.

El a dat ca exemplu ceea ce se petrece în multe judeţe, unde membri ai PNL şi PSD au fost păstraţi la şefia deconcentratelor, indiferent cine s-a aflat la putere.

Berea afirmă că PNL e dispus să negocieze orice cu PSD, numai să se asigure că USR nu va mai reveni la guvernare.

"Dacă Justiţia va ajunge în mâna PSD, va fi o lovitură încasată de cei care au stat atâţia ani în stradă. Liberalii vor doar banii din PNRR, reformele să mai aştepte, eventual să le facă oficialii de la Bruxelles. Nu vom mai auzi vreo discuţie despre principii în noua guvernare PNL-PSD, ci doar despre împărţirea de bani şi de privilegii. Atât îi interesează, reformarea statului român poate să mai aştepte, nu e pe agenda lor", a declarat senatorul USR Cristi Berea.

Conducerile PNL şi PSD se reunesc, luni, pentru a stabili dacă vor forma o majoritate în Parlament şi se vor alia într-o formulă de guvernare. În ambele partide au avut loc discuţii, pe parcursul weekendului, iar social-democraţii au lucrat la un program de guvernare care să fie acceptat de liberali şi inclus într-un program comun.

Pe surse, este vehiculată varianta în care ca premier ar fi desemnat tot Nicolae Ciucă, în timp ce Florin Cîţu ar urma să preia şefia Senatului.

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, luni, la sediul partidului, că PNL va da premierul, aşa cum este firesc, el precizând că liberalii nu vor renunţa la reforma justiţiei. Bogdan a mai spus că speră ca până la sfârşitul acestei luni să poată fi învestit noul Guvern. El a arătat şi ce tip de înţelegere ar putea face PNL, în negocierile cu cele două oartide, arătând că o refacere a coaliţiei cu USR ar trebuisă aducă în discuţie prezenţa miniştrilor USR care au dat jos Guvernul Cîţu, iar în cazul unei guvernări cu PSD, se doreşte o guvernare paritară, cu prezenţa obligatorie a UDMR cu două trei portofolii.

Liberalii nu sunt dispuşi să renunţe la portofoliul Finanţelor Publice, într-o eventuală înţelegere cu cei de la PSD, au precizat pentru News.ro surse din partid, fiind dispuşi mai degrabă să cedeze celor de la PSD Ministerul Justiţiei. Negocierile pentru formarea Guvernului ar putea să se prelungească până în luna decembrie, au mai precizat sursele.

Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
Listele comune, măr al discordiei între PSD si PNL încă din perioada USL. Cazul Alin Nica ar putea duce la o nouă rundă de epurări în PNL
De când PSD și PNL au decis să aibă candidați comuni la alegerile locale în mai multe județe, inclusiv în Capitală, în interiorul celor două partide au început să apară nemulțumiți....
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Ce șanse mai are Cătălin Cîrstoiu să-i devanseze pe Piedone și Nicușor Dan: ”O misiune complicată pentru coaliție”
Luni, 25 martie, au apărut primele sondaje de opinie după ce alianța PSD-PNL l-a anunțat oficial pe medicul Cătălin Cîrstoiu în calitate de candidat pentru Primăria Capitalei. Deși sunt...
#PNL, #PSD, #USR, #Cristi berea, #alianta PNL PSD , #Stiri Cristi Berea