”Să ai creierul închis ermetic împotriva tuturor” - regula 4 a ”minților strălucite”. Traficanții români de droguri cu decalog

Miercuri, 26 Octombrie 2022, ora 21:30
8855 citiri
”Să ai creierul închis ermetic împotriva tuturor” - regula 4 a ”minților strălucite”. Traficanții români de droguri cu decalog
Traficanții ”luminați” și ”ermetici” din Arad, prinși în cadrul operațiunii Ziua Z FOTO / aradon.ro

Piața traficului de droguri din România nu aduce nou doar substanțe psihoactive care încă nu se regăsesc pe lista stupefiantelor, ci și reguli noi care trebuie respectate la sânge de dealeri.

Traficanții își impun canoane, legi interne în baza cărora să acționeze toți fără excepție scopul fiind unul singur, profitul fabulos.

În 2021, în vestul țării s-a țesut oarecum o grupare de traficanți de droguri noi care a încercat să imite organizarea strictă a cartelurilor de droguri din America de Sud. În final, arădenii nu au dat dovadă decât de amatorism, fiind prinși în timpul unor ample percheziții organizate de DIICOT la finalul anului trecut, în timpul celebrei operațiuni ”Ziua Z”.

Gruparea ”minților strălucite” era coordonată din penitenciarul Arad de un individ cunoscut în Banat pentru afaceri cu substanțe interzise. Din spatele gratiilor, marele lider Adrian Buda, și-a strâns lângă el o mână de confrați, aflați în liberate, pe care i-a organizat ca la manual, ierarhic, fiecare cu responsabilitatea lui.

A conceput inclusiv un soi de decalog, reguli stricte, pe care le-a așternut pe hârtie și le-a expediat sub forma unei scrisori către subalternii săi. Membrii grupării erau obligați să adopte ideologia echipei și să respecte la sânge canoanele impuse din spatele gratiilor de șef pentru ca afacerea să fie eficientă în scopul ”acumulării bogățiilor”.

Regulamentul explica modul în care coechipierii ar fi trebuit să se comporte între ei, cât, cum și cu cine să vorbească, pe cine să primească în grup, cum să planifice fiecare acțiune și mai ales cum să facă profit.

Ideologia ”minților strălucite închise ermetic”

Expunerea acestei ”ideologii” se regăseşte în scrisorile pe care inculpatul Buda le-a transmis membrilor grupării de traficanți.

Regula care „încoronează” ideologia echipei este „planificarea atentă” în scopul „acumulării bogăţiilor” prin asocierea de „oricât de mulţi oameni este nevoie pentru crearea şi ducerea la îndeplinire a planului”, arată procurorii DIICOT.

Eficienţa este asigurată de aplicarea principiului „grupului de minţi strălucite”, ale cărui componente şi caracteristici sunt expuse de lider pentru a fi însuşite de membrii grupării aflaţi în eşaloanele superioare:

1. înainte de a vă forma un grup propriu de minţi strălucite, decideţi ce avantaje şi beneficii pot oferi membrii grupului în schimbul cooperării,

2. menţineţi o armonie perfectă între d-voastră şi membrii grupului

3. nu vă confesaţi nimănui cu excepţia grupului,

4. să ai creierul închis ermetic împotriva tuturor,

5. efortul organizat rezultă din coordonarea a două sau mai multe persoane care lucrează în deplină armonie pentru un scop bine definit.

6. Puneţi-vă de acord în sensul general al acestei alianţe este creşterea reciprocă, cât şi financiară

7. membrii grupului trebuie să păstreze tăcerea, tot ceea ce vă spuneţi trebuie tratat ca fiind confidenţial,

8. un alt membru poate invita să vi se alăture (altcineva) doar cu acordul tuturor membrilor deja existenţi. Nu lăsa grupul să devină Mare, încât să fie greu de controlat. De asemenea, oferă-le noilor membri o perioadă de probă pentru a te asigura că se integrează în grup.

9. ”să nu le permiţi la oameni să îţi dea găuri financiare că aşa ne vor pune pe butuci şi nu vom mai putea avansa”.

10. „Rugămintea mea faţă de tine e: Să fii tu super echilibrat în combinaţia noastră, pentru că există un plan şi, dacă, îl respectăm vom fi foarte bine.

Gruparea, din care au făcut parte cel puțin șapte persoane, printre care și o minoră (o fată în vârstă de 14 ani, sora unuia dintre lideri) a fost destructurată la finalul anului trecut în timpul unor percheziții axate exclusiv pe trafic de droguri.

La domiciliile traficanților au fost găsite importante cantități de droguri, canabis, dar și MDMA (cristale) și infrastructura necesară preparării drogurilor noi. La momentul anchetei, procurorii vorbeau despre existența unui colaborator care ajuta membrii grupării să prepare cristalele, acesta nefiind identificat.

Tot în casa traficanților au fost găsite și scrisorile trimise în pușcărie de Buda, inclusiv regulamentul grupării.

În anchetă, unii dintre traficanți au fost atât de ”ermetici” încât au început să se denunțe între ei, iar alții, suficient de ”străluciți”, încât au făcut acorduri de recunoaștere a vinovăției, scăpând astfel doar cu închisoare cu suspendare.

Mințile strălucite închise ermetic au fost trimise în judecată de procurorii DIICOT din Arad în 27 septembrie 2022, iar numai după patru termene de judecată au și fost condamnați.

Adrian Buda, liderul, arestat în Penitenciarul Arad, la 2 (doi) ani şi 6 (şase) luni închisoare în regim de detenţie la care se adaugă un rest de pedeapsă dintr-o condamnare anterioară de 223 de zile.

Trif Viorel Dumitru, fără antecedente penale, arestat în Penitenciarul Arad, 2 (doi) ani închisoare în regim de detenţie

Nyeki Ciprian Cosmin, recidivist, arestat în Penitenciarul Arad, 1 an şi 2 luni închisoare în regim de detenţie la care se adaugă un rest de pedeapsă de 1030 zile dintr-o condamnare anterioară.

Sentința Tribunalului Arad în această cauză nu este definitivă.

Situație revoltătoare într-un mare județ, după ce o anchetă a DNA a înjumătățit numărul polițiștilor la examenul pentru permis. Cât așteaptă elevii
Situație revoltătoare într-un mare județ, după ce o anchetă a DNA a înjumătățit numărul polițiștilor la examenul pentru permis. Cât așteaptă elevii
După ce o anchetă a DNA a redus numărul examinatorilor la jumătate, pentru că cinci din zece sunt suspectaţi că luau mită, autorităţile din Arad au fost nevoite să extindă în weekend...
O femeie de 93 de ani, din Arad, a murit într-un incendiu. Trupul carbonizat a fost găsit de pompieri după stingerea focului
O femeie de 93 de ani, din Arad, a murit într-un incendiu. Trupul carbonizat a fost găsit de pompieri după stingerea focului
O femeie în vârstă de 93 de ani a decedat, în noaptea de miercuri spre joi, după ce casa sa din localitatea Şiria a fost cuprinsă de un incendiu, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de...
#cristale, #droguri, #DIICOT, #Arad, #MDMA, #pedepse, #Ziua Z, #Tribunal , #DIICOT