Prețurile criptoactivelor se prăbușesc. Cum a afectat criza din Kazahstan cotația bitcoin ANALIZĂ

Luni, 10 Ianuarie 2022, ora 23:36
4822 citiri
Prețurile criptoactivelor se prăbușesc. Cum a afectat criza din Kazahstan cotația bitcoin ANALIZĂ
Prețurile criptoactivelor s-au prăbușit săptămâna trecută FOTO www.pexels.com

Prețurile criptoactivelor s-au prăbușit săptămâna trecută, ca urmare a unei tendințe generale a investitorilor de a renunța la investițiile mai riscante, în condițiile în care Rezerva Federală a SUA și-a manifestat rapid disponibilitatea de a majora dobânzile și de a vinde titluri de creanță.

Bitcoin a scăzut vertiginos pe parcursul săptămânii, după ce a început noul an în jurul valorii de 47.000 de dolari. Miercuri, prețul celui mai mare criptoactiv din lume s-a prăbușit în urma veștilor dinspre Fed și a trimis intervalul de tranzacționare sub 43.000 de dolari, cel mai scăzut nivel de la sfârșitul lunii septembrie 2021. În prezent, BTC se tranzacționează sub 42.000 de dolari, fără niciun semn de revenire până în prezent.

În același timp, Ether a cunoscut o prăbușire similară, ajungând la un moment dat sub nivelul de 3.000 de dolari pe platforma eToro sâmbătă. Criptoactivul începuse săptămâna la peste 3.800 de dolari, dar acum se tranzacționează sub 3.200 de dolari.

Criza din Kazahstan oprește mineritul de bitcoin

Hashrate-ul Bitcoin a scăzut după ce întreruperile de curent au afectat industria de minerit cripto din Kazahstan, spune Simon Peters, analistul platformei de investiții eToro pentru piața criptoactivelor.

”Criza politică aflată în curs de desfășurare, care a dus la revolte și tensiuni în capitală, a avut astfel un impact involuntar asupra bitcoin. Odată cu oprirea energiei electrice în țară, operațiunile majore de minerit cripto au fost nevoite să se închidă, ceea ce a dus la o scădere a hashrate-ului criptoactivului, a puterii de calcul globale a rețelei și la o scădere a valorii token-urilor BTC”, spune Simon Peters.

Kazahstanul a devenit în mod discret un lider în mineritul Bitcoin la nivel mondial, producția sa fiind a doua după cea din SUA, după recenta reprimare a operațiunilor de minerit de către China.

”Cat timp situația rămâne neclară în această țară, tensiunile în curs de desfășurare vor continua să aibă un potențial impact asupra hashrate-ului și a prețului global”, spune analistul.

Mii de locuri de muncă foarte bine plătite nu își găsesc candidați

La rândul său, analistului eToro Bogdan Maioreanu, vorbește de lipsa forței de muncă și spune că mii de locuri de muncă foarte bine plătite nu își găsesc candidați.

”Creșterea economică este amenințată de o situație neașteptată: lipsa forței de muncă. Aceasta este o problemă prezentă pe ambele maluri ale Atlanticului, dar mai dramatică în Statele Unite decât în Europa. Faptul că există zeci de mii de locuri de muncă vacante cu salarii anuale care depășesc 100.000 de dolari nu este un semn bun pentru perspectiva continuării unei creșteri economice robuste în SUA”, spune Bogdan Maioreanu.

În Europa, rata locurilor de muncă vacante este în creștere, arătând valori de 2,6% pentru zona euro și 2,4% pentru cea a Uniunii Europene, în al treilea trimestru al anului 2021. Rata locurilor de muncă vacante poate reflecta, în parte, cererea nesatisfăcută de forță de muncă, precum și eventualele neconcordanțe între competențele și disponibilitatea celor care sunt șomeri și cele căutate de angajatori. 5,1% dintre locurile de muncă din Cehia erau vacante, cea mai mare valoare din UE, urmată de Belgia (4,7%) și de Țările de Jos (4,2%). Cele mai căutate cariere din Europa sunt în IT, inginerie și sănătate. În noiembrie 2021, rata șomajului în Uniunea Europeană a fost de 6.5%, în scădere față de 6.7% în octombrie 2021.

În România, doar 0,79% din locurile de muncă sunt vacante. În noiembrie 2021, rata șomajului ajustată sezonier a fost de 5,2%, la fel ca în octombrie. Cele mai căutate locuri de muncă în 2021 au fost inginer, șofer și contabil, iar mulți candidați doresc slujbe care să le permită să lucreze de acasă. Însă, potrivit sondajului ManpowerGroup, angajatorii europeni raportează cele mai mari dificultăți în ocuparea posturilor vacante, impactul cel mai mare fiind resimțit în Franța, România și Italia. Iar nevoia de angajați este în creștere, 29% dintre companiile românești intervievate declarându-și intenția de a face angajări în 2022.

Lipsa forței de muncă este foarte vizibilă și în Marea Britanie. Potrivit unei statistici Glassdoor, într-un top 25 al celor mai bune locuri de muncă, cel mai bine cotat job este cel de manager de produs, cu un salariu mediu anual de peste 60.000 de lire sterline și aproape 2.000 de locuri de muncă vacante, urmat de administrator de rețele IT - 71.000 de lire și 1.500 de locuri de muncă vacante și dentist cu 55.000 de lire și 1.721 de locuri de muncă vacante.

”Dincolo de Atlantic, situația forței de muncă este și mai dramatică. Statele Unite au creat doar 199.000 de noi locuri de muncă în decembrie 2021, mai puțin decât cele 426.000 așteptate de analiști. În ciuda creșterilor constante ale cifrelor privind crearea de locuri de muncă, există încă 3,6 milioane de persoane care încă nu s-au întors la muncă după izolarea din martie 2020. În plus, rata șomajului a scăzut la 3,9%, foarte aproape de cifra minimă de 3,6% înregistrată în februarie 2020, chiar înainte de începutul pandemiei. Economia americană are aproape 11 milioane de locuri de muncă vacante, dintre care unele sunt extrem de bine plătite. Această situație a determinat o creștere a salariului mediu pe oră cu 4,7% față de anul trecut, deoarece angajatorii sunt nevoiți să majoreze salariile pentru a încerca să atragă muncitori”, spune Maioreanu.

Într-o statistică postată de site-ul Glassdoor, primele trei din top 50 cele mai bune locuri de muncă din SUA sunt plătite cu salarii care variază între peste 90.000 de dolari pe an și peste 121.000 de dolari pe an și au peste 20.000 de locuri de muncă vacante. Cel mai bun job este considerat a fi cel de dezvoltator Java, cu un salariu de bază mediu de 90.830 de dolari și 10.103 locuri de muncă libere, urmat de cel de analist de date științifice cu un salariu mediu de 113.736 de dolari și aproape 6.000 de locuri de muncă neocupate, precum și manager de produs cu un salariu mediu de 121.107 de dolari și 14.515 locuri de muncă libere. Cel mai mare salariu mediu din top este cel oferit pentru un medic stomatolog, cu peste 134.000 de dolari pe an și 4.300 de oferte de locuri de muncă.

Potrivit Biroului de Statistică a Muncii din SUA, în prezent există peste 10,5 milioane de locuri de muncă neocupate în Statele Unite.

”Iar dacă luăm în considerare faptul că 3,5 milioane de persoane lipsesc de pe piața muncii și rata scăzută a șomajului, șansele de a ocupa aceste locuri de muncă sunt foarte mici. În funcție de modul în care evoluează pandemia, criza forței de muncă din SUA are potențialul de a se agrava, putând împiedica planurile de dezvoltare ale companiilor pentru 2022. Cu toate acestea, situația actuală, care pare să nu aibă o soluție clasică, ar putea crea o oportunitate pentru accelerarea înlocuirii locurilor de muncă realizate de om cu tehnologii de inteligență artificială și roboți”, adaugă el.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#criptomonede, #Bitcoin, #investitii , #bitcoin