Criptomonedele, mai populare printre români decât se credea. Câți vor să investească în active virtuale

Vineri, 18 Februarie 2022, ora 16:11
2029 citiri
Criptomonedele, mai populare printre români decât se credea. Câți vor să investească în active virtuale
Intenţia de a deţine criptomonede în viitor se manifestă în proporţie de 84% în România

În ciuda avertismentelor lansate de BNR, care a atras atenția că monedele și alte active virtuale fac parte dintr-o clasă de active foarte volatile, natura lor speculativă făcându-le să fie foarte riscante, românii se dovedesc a fi interesați în măsură destul de mare de ele.

Astfel, patru din zece români deţin sau au deţinut criptomonede şi 84% au de gând să facă astfel de investiţii, se arată într-un studiu realizat de Ipsos România la solicitarea Tradesilvania.com, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, majoritatea covârşitoare a adulţilor români conectaţi la internet (96%) au auzit de criptomonede, cea mai mare pondere dintre aceştia reprezentând respondenţii din oraşele mari, cu peste 200.000 de locuitori și cu un nivel superior de educaţie.

Băncile comerciale pot lucra cu exchange-urile de criptomonede

Totodată, 4 din 10 persoane care au auzit de criptomonede deţin sau au avut în posesie criptomonede până în prezent, ceea ce denotă, conform studiului, tendinţa de creştere a adopţiei criptomonedelor pentru români de-a lungul ultimilor ani.

Iar intenţia de a deţine criptomonede în viitor se manifestă în proporţie de 84% în România, ceea de demonstrează un interes deosebit pentru acest domeniu.

Acest indicator este mai mare în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 44 ani, respectiv în rândul rezidenţilor din Bucureşti şi oraşele de mărime medie (50.000-200.000 locuitori).

În context, trebuie precizat că regulile naționale și europene permit băncilor comerciale să lucreze cu exchange-urile de criptomonede și cu furnizorii de portofele digitale, cu condiția să aplice măsurile de cunoaștere a clientelei și administrare a riscurilor în domeniul spălării banilor și finanțării terorismului.

Risc privind spălarea banilor

Deși, potrivit opiniilor Autorității Bancare Europene, riscul de utilizare ilicită a monedelor virtuale se menține ridicat, au fost create premise pentru administrarea acestora, precizează Banca Națională, într-un comunicat de presă emis în aprilie 2021.

Astfel, furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale sunt obligați, începând cu 15 iulie 2020, să se conformeze prevederilor Legii nr.129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv în ceea ce privește cerința de a fi autorizați sau înregistrați de Ministerul Finanțelor, prin Comisia de autorizare a activității de schimb valutar.

BNR constată menținerea tendinței de creștere a interesului publicului față de monedele virtuale, deși acestea pot genera pierderi financiare la nivelul investitorilor.

Bitcoin rămâne cea mai cunoscută criptomonedă

Bitcoin (BTC) continuă să fie cea mai cunoscută criptomonedă în rândul românilor, fiind menţionată spontan de peste 70% dintre respondenţii studiului citat şi se regăseşte în prezent în portofoliul a două treimi dintre deţinătorii de criptomonede din România.

Alte criptomonede de interes pentru români includ Ethereum (ETH) şi Dogecoin (DOGE). Moneda românească Elrond (EGLD) este cunoscută de 1 din 5 respondenţi care au auzit de crypto, iar 8% dintre posesorii de criptomonede deţin EGLD.

Cu privire la jetoanele nefungibile (NFT - eng: non fungible tokens), studiul a identificat faptul că 1 din 2 adulţi români cu acces la internet a auzit de Non Fungible Tokens.

Ponderea este semnificativ mai mare în rândul celor care au auzit de crypto, deţin, au deţinut sau intenţionează să achiziţioneze criptomonede.

Studiul arată că 1 din 5 respondenţi care au auzit de NFT deţine jetoane nefungibile.

La nivel european, a fost demarat procesul de reglementare a monedelor virtuale și a furnizorilor de servicii în legătură cu acestea, iar, în prezent, au loc negocieri între statele membre pe baza propunerii de Regulament elaborată de Comisia Europeană privind piața cripto-activelor.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#criptomonede Romania , #Criptomonede
Comentarii
Poza Neutru
Neutru
rank 5
Criptomoneda, ceva inexistent si negarantat....o inventie de borfas