Inculpații care regretă excluderea probelor SRI. Fosta șefă a ANRP ar vrea ca Serviciul de Informații să-i demonstreze nevinovăția

Marti, 22 Martie 2022, ora 03:01
6668 citiri
Inculpații care regretă excluderea probelor SRI. Fosta șefă a ANRP ar vrea ca Serviciul de Informații să-i demonstreze nevinovăția
Fosta șefă a ANRP, Crinuța Dumitrean, vrea ca SRI să spună ce a descoperit în urma sesizării trimise de Traian Băsescu

Crinuța Dumitrean, fosta șefă de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), și omul de afaceri Dorin Cocoș – alături de alți inculpați din dosarul despăgubirilor ilegale primite de rechinul imobiliar Gheorghe „Stelu” Stelian – cred că au găsit două strategii prin care să scape de condamnările pe care le-au primit pe fond.

Acolo, majoritatea celorlalți co-inculpați au fost achitați. Este vorba despre greșita evaluarea a prejudiciului și o notă secretă a SRI.

Două dosare are Crinuța Dumitrean pe rolul ICCJ: unul în care a fost condamnată la 6 ani și 3 luni de închisoare la Curtea de Apel pentru luare de mită pentru despăgubirile ilegale primite de afaceristul Horia Simu, iar altul în care a fost condamnată de Înalta Curte -Secția Penală la 7 ani și 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, de data aceasta în legătură cu despăgubirile către afaceristul Gheorghe „Stelu” Stelian.

În acest dosar s-a prezentat Crinuța Dumitrean, luni, 21 martie, în fața Completului de 5 judecători al ICCJ. Avocata Crinuței Dumitrean a invocat date din dosar de care instanța de fond nu ar fi ținut cont la momentul pronunțării, mai exact la partea din depoziția experților DNA care ar fi recunoscut că prejudiciul de peste 60 de milioane de euro ar fi fost calculate greșit și că ar fi mai mic cu 40%.

Din susținerile avocatei, pe care și le-au însușit și alți apărători din dosar, rezultă că la stabilirea prejudiciului, terenurile pe care „Stelu” (foto) ar fi luat bani în mod ilegal de la ANRP ar valora cu aproape jumătate mai puțin. Nu toți avocații au înțeles foarte bine mecanismul, dar evaluatorii se pronunță cu privire la valoarea unui imobil în raport cu alte terenuri învecinate. Cum între terenuri există o serie întreagă de diferențe, se aplică niște corecții, iar avocații arată că imobilul pe care „Stelu” a primit despăgubiri supraevaluate cu 62 de milioane de euro (conform DNA) valora cu 40% mai puțin.

„Dacă se elimină acea corecție, altul este prejudiciul”, au conchis avocații.

O notă secretă a SRI ar dovedi că Dumitrean „e curată”

Al doilea motiv pe care mizează Crinuța Dumitrean se găsește într-o notă secretă a SRI.

„Solicităm (n.r. – instanței) să facă o adresă la SRI pentru a răspunde dacă există interceptări efectuare cu privire la Crinuța Dumitrean făcute la sesizarea lui Traian Băsescu în urma declarațiilor Elenei Udrea legate de activitățiile ilegale de la ANRP. Traian Băsescu a declarat că a sesizat SRI, iar SRI-ul a răspuns că doamna Dumitrean ar fi „curată”. Înregistrările respective nu au fost folosite în cauză, dar apărarea a mai făcut referire la ele”, a declarat avocata Crinuței Dumitrean.

O strategie asemănătoare a fost folosită în apel de Elena Udrea, fără succes, în Dosarul Gala Bute. Elena Udrea a invocat o notă a SRI, din care Traian Băsescu a și citit pasaje în direct, care o favoriza pe fosta șefă a Ministerului Dezvoltării „prin excludere”, adică în ea apăreau nume de inculpați din dosar, mai puțin cel al Elenei Udrea. Aceasta a spus, atunci, că e nevinovată, deoarece altfel numele ei s-ar fi regăsit în nota SRI. Proba nu a fost admisă și Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute.

Astfel, după tot scandalul înlăturării SRI-ului din dosarele penale, iată că pentru o parte dintre inculpați lucrările serviciului de conta-spionaj sunt considerate utile în apărare.

Fosta șefă a ANRP, condamnată la 7 ani și 6 luni

Pe data de 29 iunie 2018, Crinuța Dumitrean a primit în acest dosar o pedeapsă de 7 ani și 6 luni de închisoare, alături de Sergiu Ionuț Diacomatu, fost membru în comisia ANRP, ambii pentru abuz în serviciu.

În schimb, Alina Bica – fostă șefă a DIICOT, reprezentant al Ministerului Justiției în comisia ANRP, la data faptelor – a fost achitată.

Dorin Cocoș a primit 3 ani cu executare, iar fiul său, Alin Cocoș (foto), s-a ales cu o pedeapsă cu suspendare.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denunţător în cauză, a fost condamnat la 6 ani de închisoare, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.Dragoş George Bogdan, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Lăcrămioara Alexandru, foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, au fost achitaţi cu toţii pentru abuz în serviciu.

Cei opt inculpați din acest dosar sunt acuzaţi că i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.Dorin Cocoş este acuzat că, în schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica şi a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins şi primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian suma de 10 milioane de euro, cu condiţia să-i asigure rezolvarea dosarului de despăgubire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#Crinuta Dumitrean dosar ANRP, #Alina Bica, #SRI dosare penale, #Traian Basescu , #justitie