Crinuța Dumitrean și Dorin Cocoș scapă de pușcărie, dar sunt „arși” la buzunare. Decizia de ultimă oră a Înaltei Curți într-unul dintre dosarele ANRP

Luni, 05 Decembrie 2022, ora 19:18
7180 citiri
Crinuța Dumitrean și Dorin Cocoș scapă de pușcărie, dar sunt „arși” la buzunare. Decizia de ultimă oră a Înaltei Curți într-unul dintre dosarele ANRP
Crinuța Dumitrean scapa prin prescripție de unul dintre cele două dosare ANRP pe care le are la Înalta Curte. FOTO: Ionuț Mureșan

Fosta șefă a ANRP, Crinuța Dumitrean, precum și omul de afaceri Dorin Cocoș, au scăpat de dosarul penal privind despăgubirile supraevaluare acordate în 2011 rechinului imobiliar Gheorghe „Stelu” Stelian ca urmare a intervenției prescripţiei. Totuși, magistrații de la Înalta curte i-au obligat pe inculpați să plătească prejudiciul de peste 53 de milioane de euro.

Completul de 5 judecători de la ICCJ a soluționat definitiv, luni, 5 decembrie, dosarul în care Crinuța Dumitrean, Alina Bica, Sergiu Diacomatu, Dorin Cocoș și Gheorghe Stelian fuseseră trimiși în judecată de DNA cu privire la unul dintre „tunurile” de la ANRP.

În acest dosar, Crinuța Dumitrean a fost condamnată pe fond, tot de Înalta Curte, la 7 ani de închisoare, iar Dorin Cocoș la 3 ani de închisoare. Alina Bica, fostă șefă a DIICOT, fusese achitată pe fond, iar în privința ei decizia rămâne neschimbată.

Ca urmare a deciziei CCR pe tema prescripţiei, toți inculpaţii care au primit la fond pedepse cu închisoarea (cu executare sau cu suspendare) scapă de răspunderea penală, dar nu și de cea civilă.

Dorin Cocoș trebuie să achite 10 milioane de euro, sens în care i s-a pus sechestru pe avere.

Crinuța Dumitrean, „Stelu” Stelian (foto) și ceilați inculpați trebuie să achite, în solidar, 43 de milioane de euro.

Procesul ANRP se va muta în civil, pentru plata despăgubirilor

Iată decizie definitivă a ICCJ:

  • Încetează procesul penal față de inculpații Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Diacomatu Sergiu Ionuţ și Gheorghe Stelian sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (…) respectiv, sub aspectul săvârșirii complicității la infracțiunea de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (…) ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.
  • Încetează procesul penal față de inculpatul Cocoş Dorin, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influenţă, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.
  • Menţine dispoziţia de confiscare specială, de la inculpatul Cocoş Dorin, a sumei de 10.000.000 euro sau echivalentul în lei la cursul de schimb al BNR la data executării măsurii.
  • Obligă pe inculpatul Nuţiu Emil, în solidar cu inculpaţii Dumitrean Crinuţa-Nicoleta, Diacomatu Sergiu Ionuţ şi Gheorghe Stelian, la plata sumei de 218.353.075 lei, cu titlu de despăgubiri civile, actualizată în funcţie de indicele de inflaţie, de la data emiterii titlurilor de conversie nr.1051/20.05.2011, nr.1052/20.05.2011, nr.1372/24.05.2011, nr.1379/24.05.2011 şi până la achitarea integrală a sumei, precum şi la plata dobânzii legale penalizatoare aferentă sumei stabilită cu titlu de despăgubiri, calculată de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la achitarea integrală a acestei sume. (…) Definitivă”, se arată în minuta Curții supreme.

Două dosare are Crinuța Dumitrean pe rolul ICCJ: unul în care a fost condamnată la 6 ani și 3 luni de închisoare la Curtea de Apel pentru luare de mită pentru despăgubirile ilegale primite de afaceristul Horia Simu, iar altul în care a fost condamnată de Înalta Curte -Secția Penală la 7 ani și 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu, de data aceasta în legătură cu despăgubirile către afaceristul Gheorghe „Stelu” Stelian.

Fosta șefă a ANRP, condamnată pe fond la 7 ani și 6 luni în acest dosar

Pe data de 29 iunie 2018, Crinuța Dumitrean a primit în acest dosar o pedeapsă de 7 ani și 6 luni de închisoare, alături de Sergiu Ionuț Diacomatu, fost membru în comisia ANRP, ambii pentru abuz în serviciu.

În schimb, Alina Bica – fostă șefă a DIICOT, reprezentant al Ministerului Justiției în comisia ANRP, la data faptelor – a fost achitată.

Dorin Cocoș (foto) a primit 3 ani cu executare, iar fiul său – Alin Cocoș – s-a ales cu o pedeapsă cu suspendare.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiarul drepturilor litigioase, denunţător în cauză, a fost condamnat la 6 ani de închisoare, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu.

Dragoş George Bogdan, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Lăcrămioara Alexandru, foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, au fost achitaţi cu toţii pentru abuz în serviciu.

Cei opt inculpați din acest dosar sunt acuzaţi că i-au aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian, în 2011, despăgubiri pentru un teren de 13 hectare supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Dorin Cocoş este acuzat că, în schimbul influenţei exercitate asupra Alinei Bica şi a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, ar fi pretins şi primit, în perioada de după 17 ianuarie 2011, de la Gheorghe Stelian suma de 10 milioane de euro, cu condiţia să-i asigure rezolvarea dosarului de despăgubire.

Noi reguli privind reducerea poluării în UE. Cetățenii afectați de calitatea aerului vor putea fi despăgubiți
Noi reguli privind reducerea poluării în UE. Cetățenii afectați de calitatea aerului vor putea fi despăgubiți
Parlamentul European a adoptat miercuri, 24 aprilie, acordul politic provizoriu la care s-a ajuns cu ţările UE privind noi măsuri de îmbunătăţire a calităţii aerului în UE, astfel încât...
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Despăgubiri de milioane de dolari pentru victimele medicului Nassar
Departamentul american de Justiţie a ajuns la un acord pentru plata a 138,7 milioane de dolari în procesul civil cu sutele de victime ale fostului medic al Federaţiei americane de gimnastică,...
#Crinuta Dumitrean dosar ANRP, #Dorin Cocos, #ANRP, #Gheorghe Stelian dosarul Bica, #despagubiri, #sechestru , #justitie