Seful DNA, dupa decizia CCR privind vechimea procurorilor: Vom ajunge la întârzieri în rezolvarea cauzelor. Multi nu vor să simtă presiunea de la DNA

Joi, 15 Iulie 2021, ora 08:41
2856 citiri
Seful DNA, dupa decizia CCR privind vechimea procurorilor: Vom ajunge la întârzieri în rezolvarea cauzelor. Multi nu vor să simtă presiunea de la DNA
Crin Bologa, seful DNA FOTO Facebook/ Crin Bologa

Procurorul-șef al DNA, Crin Bologa, a remarcat cu ironie într-un interviu pentru Europa Liberă cum, timp 16 ani, a fost constituțională vechimea de 6 ani, iar acum nu mai e cea de 7 ani. Acesta susține că la DNA lucrează în prezent cu doar 128 de procurori, motiv pentru care încărcarea cu dosare a unui procuror este foarte mare.

Deficitul de personal va crește după decizia Curții, spune Bologa, deoarece procurorii din sistem cu greu pot fi convinși să vină la DNA. Procurorul-șef explică motivele pentru care, deși veniturile sunt atractive, anchetatorii nu se înghesuie la DNA.

Europa Liberă: Care vor fi consecințele deciziei Curții Constituționale pentru DNA?

Crin Bologa: „În primul rând, aș arăta că 16 ani, din 2002 și până în 2018, au fost constituționali șase ani vechime și acum nu sunt constituționali șapte ani. Până în 2018 cu șase ani vechime puteai ajunge la DNA, iar DNA a avut o istorie pozitivă în România, au fost efecte pozitive pentru intrarea în Uniunea Europeană și parcursul european și, în general, pentru societate.

Ca impact, în prezent, din 195 de posturi de procurori, avem ocupate 128 prin numire, deci libere sunt 67 de posturi. Asta înseamnă că încărcarea și presiunea pe procuror este foarte mare și vom ajunge la întârzieri în rezolvarea cauzelor. Sigur că ne va afecta, dar ne vom face în continuare treaba.”

Europa Liberă: Există posibilitatea să fie afectați de această decizie inclusiv procurorii care sunt în funcție în momentul de față?

Crin Bologa: „Sper că nu, pentru că ei în momentul în care au aplicat și au venit la DNA, au venit printr-un examen și îndeplineau condițiile la momentul respectiv. Deciziile Curții Constituționale, în conformitate cu prevederile Constituției, nu pot retroactiva. Acest lucru este foarte clar. Deciziile Curții se aplică pentru viitor iar procurorii noștri care au îndeplinit condițiile de vechime pot rămâne în continuare pentru că au un drept câștigat și au ocupat funcția prin concurs.”

Curtea Constituțională a României a respins miercuri, 14 iulie, reducerea vechimii de la 10 la 7 ani a procurorilor care vor să lucreze la DNA sau DIICOT. Consecințele deciziei CCR vor fi grave pentru cele două instituții din cauza deficitul de procurori, ceea ce ar putea duce la întârzieri în soluționarea unor dosare.

Ministrul Justiției, despre decizia CCR: "A dat o lovitură luptei împotriva corupţiei”

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, susţine că magistrații Curții Constituţionale ai României au dat "o lovitură" luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate, neţinând cont de opinia celor care "ştiu cel mai bine care este situaţia în parchete".

CCR a admis, miercuri, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu modificările privind transferul magistraţilor şi reducerea vechimii procurorilor de la DNA şi DIICOT, susţinând că vechimea necesară pentru accederea la una dintre cele două direcţii trebuie să fie cel puţin aceeaşi ca la Parchetul General.

"Curtea Constituţională a mai dat astăzi o lovitură DNA şi DIICOT, adică luptei împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate. CCR nu a ţinut cont de opinia celor care ştiu cel mai bine care este situaţia în parchete şi a ignorat argumentele DNA şi DIICOT, susţinute, de asemenea, de mai multe asociaţii ale magistraţilor şi de Secţia de procurori a CSM", a scris Stelian Ion, pe Facebook.

Potrivit acestuia, pe fondul deficitului de personal deja existent din DNA şi DIICOT, decizia CCR "închide uşa" pentru procurorii mai tineri, bine pregătiţi profesional, dar care nu îndeplinesc cerinţa de 10 ani vechime, "impusă de ministrul PSD Florin Iordache".

Dan Barna, atac la judecătorii constituționali

Co-preşedintele USR-PLUS, vicepremierul Dan Barna, consideră că printre membrii Curţii Constituţionale sunt "foşti potentaţi, lideri de partid ai PSD" şi susţine că este nevoie de schimbarea criteriilor în baza căreia judecătorii constituţionali sunt numiţi.

Întrebat miercuri, la Digi 24, dacă CCR este un "bastion PSD", Dan Barna a răspuns afirmativ.

"Din păcate, deciziile din ultimii ani confirmă lucrul acesta pentru un fapt foarte simplu: parte dintre actualii judecători de la CCR sunt foşti potentaţi, lideri de partid ai PSD. Adică nu e vreo taină, nu e o surpriză, nu e ca şi cum punem o etichetă, e foarte clar. Domnul Dorneanu (Valer Dorneanu, preşedintele CCR – n.r.) îl bănuieşte cineva de altceva decât de calitatea de susţinător al PSD-ului?”, a afirmat Dan Barna.

El a amintit că USR susţine condiţionarea calităţii de judecător constituţional de unele criterii, inclusiv acela de a nu fi făcut parte din formaţiuni politice mulţi ani înainte de a fi desemnat în funcţia din CCR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Bărbat prins când primea mită 20.000 de euro de la ruda unei persoane trimise în judecată. Ce a promis în schimbul banilor
Un bărbat a fost reţinut pentru trafic de influenţă după ce a fost prins când primea 20.000 de euro de la o rudă a unei persoane trimise în judecată, în schimbul promisiunii că poate...
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Dumitru Buzatu, eliberat din închisoare după ce a făcut un denunț la DNA. Decizia instanței în cazul fostului baron PSD
Tribunalul Vaslui a decis luni, 15 aprilie, plasarea în arest la domiciliu a fostului lider PSD Dumitru Buzatu, acuzat de luare mită, aflat până acum în arest la Penitenciarul Vaslui....
#Crin Bologa DNA, #CCR, #DNA, #justitie Romania , #Stiri Crin Bologa