USL - fara intoarcere. Incepe partajul (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 24 Februarie 2014, ora 19:55
4075 citiri
USL - fara intoarcere. Incepe partajul (Opinii)

Pare ca Victor Ponta a decis sa puna capat USL. Dar nu explicit, ci initiind partajul, adica liberalii cu carnet si electoratul liberal sa ramana alaturi de guvernarea sa.

Cu alte cuvinte, Victor Ponta se arata gata sa se desparta de Crin Antonescu, dar nu de aceste doua categorii de liberali si pentru asta pare ca incearca sa provoace o ruptura intre presedintele PNL, liberali si alegatorii lor.

"Am un mesaj pentru toti alegatorii PNL si USL: Vreau ca PNL sa ramana pe toate functiile pe care le detine, vreau sa fie alaturi de mine, sa il dam jos pe Traian Basescu si sa guvernam tara", a transmis presedintele PSD prin intermediul unui mesaj postat pe contul sau de Facebook.

Asadar, pe de-o parte, liberalii sunt invitati sa ramana la putere, in functiile caldute pe care le detin. Li se explica foarte clar ca, daca vor fi nevoiti sa plece, cel care ii va smulge din borcanul de miere va fi Crin Antonescu si numai el. Asadar, beneficiile guvernarii sau ambitiile lui Crin Antonescu?, este intrebarea pe care Victor Ponta o pune implicit activului PNL.

Domnia sa stie bine ca despartirea de acest borcan e foarte dureroasa si provoaca nostalgii pe termen lung. Putini sefi de partid care au fost gasiti vinovati pentru asa ceva au supravietuit multa vreme momentului.

Victor Ponta subliniaza apasat in felul acesta ca PNL nu e dat afara de la guvernare, asa cum a fost spre exemplu PD din Guvernul Tariceanu, ci va pleca pentru ca asa doreste liderul sau. Si asaza astfel o bomba cu ceas sub scaunul lui Crin Antonescu.

Vorbele sunt intarite de atitudinea lui Victor Ponta in cazul Marianei Campeanu. In timp ce presedintele PNL i-a recomandat ministrului Muncii sa demisioneze, iata ca dl. Ponta o sustine si chiar o roaga sa ramana, plangandu-i soarta cruda de victima a lui Traian Basescu.

Pe de alta parte, vedem mesajul lui Victor Ponta catre electoratul liberal din USL, pentru ca riscul pierderii electoratului social democrat nu exista. Acestui electorat liberal ii este vanturat din nou spectrul lui Traian Basescu, impotriva caruia a fost practic creata USL. Victor Ponta face astfel trimitere la orignile entuziaste ale uniunii, dar sugereaza si faptul ca doar domnia sa a ramas adversarul presedintelui.

Nu este o strategie noua a lui Victor Ponta. De la inceputul crizei, domnia sa il impinge tot mai mult pe Crin Antonescu in bratele lui Traian Basescu pentru a-l decupla de electoratul USL printr-o suspiciune majora de tradare.

Sa ne aducem aminte ca in urma cu cateva zile Victor Ponta declara explicit ca cine incearca sa rupa USL ii face jocul lui Traian Basescu. Si cine il rupe, cat timp domnia sa se roaga, iata, de liberali, sa ramana la guvernare?

Crin Antonescu a reactionat sever la inititiva lui Victor Ponta: "Eu nu am o alta politica decat PNL, dl Ponta exagereaza deja. Inteleg ca a vrut sa rupa USL, ca a preferat sa-si faca propriul Guvern cu alde Daniel Constantin pentru ca asa se simte mai bine, se simte mai in largul domniei sale cu Daniel Constantin decat cu dl Iohannis se vede treaba, mai in largul sau cu partide de tipul PC decat cu un partener stabil si serios asa cum a fost PNL, insa incercarea domniei sale de a distinge intre mine si PNL, de a mitui asa usor, ca sa spun politic, niste oameni sa ramana la guvernare chiar daca partidul decide sa plece - astea sunt lucruri jalnice si il sfatuiesc pe dl Ponta, chiar daca ne despartim, sa renunte la ea, pentru ca totusi dl Ponta ar trebui sa insemne ceva mai mult decat dl Daniel Constantin".

Dar dincolo de aceste contraacuzatii, dl. Antonescu are o mare problema cu motivatia intransigentei domniei sale. De fapt, de ce s-a plasat tocmai acum pe aceasta pozitie inflexibila?

Liberalii invoca masurile socialiste luate de Guvernul Ponta, ignorarea sistematica a proiectelor liberale si jumulirea ministerelor liberale de institutii si atributii cheie. Asa e, dar vreme de doi ani au asistat pasivi la aceste politici. De ce au asteptat pana acum?

Invoca faptul ca dl. Iohannis nu este numit si ministru de Interne si vicepremier pe probleme economice. "Dl. Johannis nu are pregatirea necesara pentru a prelua Ministerul de Finante, dar coordonarea interministeriala si garantarea politicilor liberale in Cabinetul Ponta poate fi asigurata fara probleme de domnia sa", a explicat Alina Gorghiu.

E totusi greu de inteles cum un om care nu are pregatirea necesara pentru Finanate, are abilitatea de a coordona toate ministerele economice, inclusiv pe cel pentru care nu are pregatirea necesara.

Vorbeste dl. Antonescu despre "alde Daniel Constantin" si "partide de tipul PC". Dar cine a fost partenerul lui "alde Daniel Constantin" pana in toamna? Cine s-a infratit cu PC in ACD? Cine a adus PC in USL, cine l-a tractat in Parlament, din felia cui a primit PC ministere si locuri eligibile la locale?

Sunt fracturi pe care retorica abila a lui Crin Antonescu nu le poate masca pe deplin.

Iar consecinta lor ar putea fi exact cea pe care o vizeaza Victor Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Antonescu scandal Ponta, #rupere USL, #Ponta PNL Facebook, #Ponta mesaj PNL , #Victor Ponta