Ultima reduta: Crin Antonescu (Opinii)

Colaborator: Petru Tomegea
Vineri, 24 Mai 2013, ora 09:59 4009 citiri

De cand a ajuns in fruntea PNL, Crin Antonescu a devenit o tinta pentru o anumita parte a presei si a spatiului public.

Valuri dupa valuri, scorneli imunde, minciuni sfruntate, acuzatii si injurii grobiene au incercat sa-i stirbeasca imaginea publica si, partial, au reusit.

Culmea grobianismului au constituit-o acuzatiile ignobile legate de moartea primei sotii, care i-a daruit o fiica, venite de la cel mai inalt nivel. Neurmate de scuze, nici de dezmintiri.

Dupa aparitia Uniunii Social Liberale, in februarie 2011, urmata la scurt timp de alaturarea PC, a UNPR si a altora, a devenit evident pentru ceilalti actori politici ca noua coalitie se pregateste sa preia puterea la viitoarele alegeri, de nu cumva mai repede.

Crin, inamicul public

De aceea, atacurile asupra intregului leadership al USL, in special a tandemului Crin Antonescu - Victor Ponta, s-au intetit. Nu vor putea fi uitate campanii mediatice cu dejectii lexicale care, implicit, demonstrau tinuta joasa a atacatorilor: primul doarme pe el, lipseste de la serviciu, al doilea e copilot, are contracte de avocatura cu statul.

A survenit desemnarea candidatilor USL la presedintie si la Palatul Victoria, ca apoi loviturile sa continue cu si mai mare forta, ambele tinte fiind lovite cu dezvaluiri si probe despre plagiat, dottore, despre fugi adolescentine la Paris, despre repetarea unui an la facultate.

Dupa o vreme, insa, si asta cu mult inainte de rasturnarea Guvernului Ungureanu, atacurile generalizate ale mai tuturor ziarelor si revistelor, ale mai tuturor televiziunilor au capatat un efect pervers: cu cat erau mai murdare si mai dese, cu atat mai mult cei doi cresteau in sondaje.

Evolutii perverse

In consecinta, de ce se temeau competitorii, tocmai de aceea n-au scapat: alegerile locale din vara au fost castigate lejer, iar parlamentarele din 9 decembrie 2012, adjudecate la un scor nemilos de catre USL: peste 65% din sufragii.

Practic, partidele atacatorilor, cei mai multi din tabara portocaliilor simtita ca autoare, s-au vazut in imposibilitate de a articula macar o opozitie cat de cat eficienta si credibila.

Cu Congresul PNL din februarie, tabara atacatorilor s-a intarit si diversificat, adaugandu-i-se o factiune din propriul partid, dupa modelul aripii Stoica-Stolojan din 2006, aripa care a fost ulterior inghitita si digerata de PDL. Acum e vorba de gruparea Chiliman-Moisescu: nemultumita de realegerea lui Crin in fruntea liberalilor, gruparea a facut inca din vremea referendumului pasul spre tabara presedintelui.

Un nou pol de dreapta

In plus, dupa incropirea unei fundatii, Romania Liberala, nu e zi in care respectivii, cei mai multi sprijiniti de PNL in obtinerea posturilor si a functiilor actuale, sa nu lanseze fel de fel de procese de intentie: Crin tradeaza liberalismul, vinde partidul PSD, e supusul lui Voiculescu, Iliescu si Nastase, inchina tara la rusi, e noul dictator...

Dupa ce grupul disident a fost exclus din partid, cica "dupa metode staliniste", de catre organizatia de baza din Sectorul 1, aceleasi ziare si televiziuni, plus o serie de "surse", au devenit peste noapte anti-Crin. Am aflat astfel ca din cauza lui se vor exploata gazele de sist, ca el a vandut aurul romanesc de la Rosia Montana...

Sa mai observam ca, momentan, doar trustul Antenelor si un jurnal nu gazduiesc atacurile impotriva liberalilor si a liderului lor, ceea ce inseamna ca unele din mediile favorabile PSD isi aduc si ele contributia la linsarea mediatica a acestuia.

Cui foloseste?

Daca publicatiile scrise si online se stiu, daca autorii care lanseaza astfel de atacuri sunt bine cunoscuti, mai putin cunoscut este beneficiarul.

Deocamdata niciun contracandidat serios nu si-a anuntat intentia clara de a participa la prezidentiale anul viitor. Sunt aruncate insa zilnic in spatiul public posibilitati, probabilitati, cu intentia de a testa piata zvonurilor: Mugur Isarescu, Mihai Razvan Ungureanu, Elena Udrea, Mihai Tanasescu...

In masura in care loviturile mediatice sunt la adresa PNL, este clar ca se doreste si mai abitir spargerea singurei formatiuni de dreapta cu un bazin electoral bine conturat cu intentia vadita de a forta o alta majoritate parlamentara, din care, evident, PSD nu ar putea lipsi.

Din toata aceasta tevatura lipsesc, ca mai totdeauna in cazul multelor noastre jocuri politice, agenda cetateanului, punerea in aplicare a programelor politice care i-au adus pe alesi in Parlament si consilii locale. Este cel mai palpabil motiv al inapoierii vesnice Romaniei.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News