Il va mai sustine PSD pe Crin Antonescu pentru prezidentiale? - Sondaj Ziare.com

Sambata, 15 Februarie 2014, ora 13:31
6631 citiri
Il va mai sustine PSD pe Crin Antonescu pentru prezidentiale? - Sondaj Ziare.com
Foto: Realitatea.net

Premierul Victor Ponta a spus, vineri, ca a ales pastrarea USL pana in 2016, insa presedintele PNL, Crin Antonescu, sustine ca Uniunea se va rupe daca Daniel Constantin va fi numit vicepremier. Mai mult, liderul liberal este sigur ca PSD nu-l mai sustine pentru alegerile prezidentiale.

"Daca eu cred ca PSD are cel mai mic gand, ca are de gand sa ma sustina la presedintie, e aproape comic. Ar fi comic nu gandul, ci raspunsul meu ca 'Da'", a spus Crin Antonescu, vineri seara, la Antena 3.

Antonescu: USL e un PSD labartat, nu ma vor sustine la prezidentiale

Tensiunile din USL s-au accentuat la inceputul saptamanii, luni, cand s-a constituit noua alianta electorala pentru europarlamentare demarata de PSD, USD, din care fac parte si PC si UNPR.

In aceeasi seara, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a spus ca va raspunde mereu afirmativ apelurilor fostului sau partid, PSD. Intrebat ce ar face in cazul unei invitatii pentru o candidatura la alegerile prezidentiale, Oprescu a raspuns: "Sa vedem atunci, ne gandim, nu mai avem 20 de ani sa ne gandim ca mireasa... Cand respect pe cineva, respect pana in panzele albe".

Oprescu nu exclude candidatura la prezidentiale din partea USD: Nu ne mai gandim ca mireasa

De asemenea, presedintele PC, Daniel Constantin, a afirmat ca Sorin Oprescu este "un candidat indubitabil" la alegerile prezidentiale si "poate fi un candidat la Presedintia Romaniei cu sanse foarte mari, cele mai mari", insa a recunoscut ca "USL are in momentul de fata un candidat".

Observatia lui Daniel Constantin a fost legata de eventualitatea ruperii USL, fapt ce s-ar putea petrece, potrivit lui Crin Antonescu, daca Victor Ponta va dori sa il impuna pe presedintele PC pentru functia de vicepremier, lucru pe care l-a numit o umilinta pentru PNL si "o trasnaie".

Crin Antonescu a raspuns ironic, marti, declaratiilor lui Daniel Constantin despre posibilitatea ca Oprescu sa candideze la prezidentiale cu sustinerea PSD: "M-am speriat foarte tare si cred ca o sa-mi si bag mintile in cap".

USL - aproape de rupere, USD - aproape de majoritate in Parlament

In contextul tensiunilor din ultima saptamana din USL, dupa constituirea USD, Ponta si Antonescu s-au atacat in mai multe randuri, presedintele PNL afirmand despre premier ca "s-a dus la Barroso sa-i dea lista de comenzi, ca la chelneri", in timp ce presedintele PSD a spus despre Crin Antonescu ca a stat in preajma lui Traian Basescu si are acelasi limbaj ca seful statului.

Antonescu, ultimatum pentru Ponta - Pana luni sa decida: Guvern cu PNL sau alianta cu Voiculescu

Joi, liderul liberal a sustinut ca nu este nicio criza in USL, dar ca Victor Ponta va trebui sa aleaga, pana luni, intre guvernarea cu PNL si alianta cu Dan Voiculescu. Antonescu a spus ca PNL nu va accepta "transformarea USL intr-un fel de mosie a lui Victor Ponta sau intr-un fel de USD mai mare".

Pe de alta parte, odata cu alianta electorala dintre PSD, PC si UNPR, USD este aproape de o majoritate in Parlament, atat in Camera Deputatilor, cat si in Senat. Un sprijin din partea oricarui grup politic parlamentar, cu exceptia PDL si PNL, ar aduce USD voturile necesare unei majoritati.

Social-democratii au sustinut insa totdeauna ca isi vor respecta alianta constituita impreuna cu liberalii in urma cu exact trei ani si prevederile protocolului dintre partide - PSD sa aiba nominalizarea pentru functia de premier, iar PNL sa dea candidatul la alegerile prezidentiale.

O eventuala rupere a USL ar deschide portile pentru un candidat din partea PSD pentru Cotroceni - fie Victor Ponta, fie Sorin Oprescu.

Cati romani ar vota cu Ponta si cati ar vota cu Antonescu la prezidentiale - sondaj INSCOP

De altfel, potrivit ultimului sondaj INSCOP, realizat in luna ianuarie, Victor Ponta ar fi castigator atat in fata lui Crin Antonescu, cat si intr-o confruntare cu Mihai Razvan Ungureanu sau cu Catalin Predoiu, intr-un eventual tur doi al alegerilor prezidentiale.

In ce il priveste pe Sorin Oprescu, acesta ar pierde la limita o eventuala confruntare in turul doi in fata lui Crin Antonescu.

Ponta: Am ales cea mai buna formula de guvernare - USL

In aceste conditii, Ziare.com va intreaba ce credeti: presedintele PNL, Crin Antonescu, va beneficia pana la capat de sprijinul PSD in cursa pentru Palatul Cotroceni sau social-democratii vor avea propriul candidat la alegerile prezidentiale?

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#PSD sustinere Antonescu prezidentiale, #USL Antonescu prezidentiale, #Antonescu candidat USL prezidentiale , #USL