Smecheria lui Crin Antonescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 30 Iunie 2014, ora 07:30
11484 citiri
Smecheria lui Crin Antonescu (Opinii)

Cand Crin Antonescu si-a anuntat nu numai demisia din fruntea PNL, ci si intentia de a nu mai candida la prezidentiale spuneam ca dupa toate probabilitatile in aceste decizii ar putea exista germenii unei viitoare relansari a carierei politice.

Pentru ca asemenea gesturi de onoare, foarte rare de altfel, atrag simpatie, dupa cum am vazut si in cazul demisiei lui Traian Basescu din Parlament pentru a permite o ancheta fara restrictii de imunitate in dosarul Flota.

Dar viitoarea relansare ar fi trebuit sa insemne o revenire dupa o perioada sanitara in care faptele recente ale lui Crin Antonescu, de la alierea cu PSD, vara lui 2012 si toate celelalte ispravi din USL, sa fi intrat in istorie, sa fi fost asumate, digerate si sa permita un eventual nou start.

Adica nu o reincalzire de ciorba, ci o ciorba noua. Pentru asa ceva trebuie sa ai rabdare si substanta.

Nu stiu care din cele doua ii lipseste dlui Antonescu, poate amandoua, dar cert este ca domnia sa nu a asteptat nici macar ca ciorba servita in ultimii ani sa se raceasca de tot si aromele ei fetide sa dispara, ca s-a grabit sa o puna din nou pe foc.

Sigur, a facut-o cu aerul eroic al celui care nu ar vrea, dar se sacrifica pentru ca sala il cere, partidul il cheama, poporul il implora. Dupa cateva semnale inainte de Congresul PNL, Crin Antonescu a avut nevoie de un singur strigat din sala pentru a accepta sa revina.

Cred ca povestea e cusuta cu ata alba si arunca in aer tot eroismul demisiei de la sfarsitul lunii mai, devoaland mai degraba o smecherie. Un pas inapoi, care sa il victimizeze si sa permita fuziunea PNL-PDL, pentru care persoana domniei sale era o problema majora avand in vedere momentul 2012, dupa care revenirea pe fuziunea reusita si implicit pe un bazin electoral mai mare decat ar fi putut avea Crin Antonescu doar candidat PNL.

Mi-este foarte clar ca, dincolo de aceasta smecherie, Crin Antonescu nu pare sa fi renuntat niciodata cu adevarat la intentia de a candida. Ca dl Iohannis a fost folosit ca iepure in aceasta smecherie cu sau fara stiinta domniei sale, daca a facut parte din pacaleala sau a fost el insusi pacalit conteaza mai putin si numai pentru destinul politic al domniei sale.

Pare ca dl Iohannis chiar a crezut o clipa ca ii poate lua locul lui Crin Antonescu, ceea ce denota ca are putina experienta politica si putina intelegere a felului in care se construieste puterea reala intr-un partid.

Ne este vandut argumentul ca numai dl Antonescu il poate invinge pe Victor Ponta. Am auzit la o televiziune foarte prietenoasa cu dl Antonescu ca premierul are chiar un complex fata de fostul sau aliat. Am mari indoieli.

Dimpotriva, cred ca dl Ponta de-abia il asteapta pe Crin Antonescu pentru a-i valorifica din plin toate vulnerabilitatile majore pe care nici macar nu trebuie sa le caute cu lumanarea. Iar cea mai mare este lipsa potentialului de crestere.

Cui se va adresa dl Antonescu pentru a obtine cele 5 milioane de voturi pentru a castiga alegerile?

Electoratului pe care l-a socat in 2012? Da, a spus ca au fost atunci niste erori procedurale, ca unele lucruri trebuiau facute altfel, dar nu l-am auzit niciodata asumandu-si cu subiect si predicat eroarea de atunci si pretul platit de Romania din cauza acestei erori.

Iar cine a fost dispus sa spuna o data ca ar trebui revocati judecatorii CCR o va spune si a doua oara, poate chiar o va face fara sa o spuna, pentru ca o asemenea declaratie, chiar retractata apoi partial, reflecta o anumita mentalitate incompatibila, cred eu, cu statul de drept.

Electoratul care a aplaudat vara lui 2012? Acesta nu cred sa-l ierte pentru ruperea USL.

Dl Antonescu are fidelitatea propriului partid, are retorica, are uneori chiar sclipire, dar nu cred ca mai are credibilitatea necesara dincolo de nucleul dur liberal. Este exact motivul pentru care zic ca Victor Ponta de-abia il asteapta.

Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
#Crin Antonescu candidat prezidentiale, #Antonescu Iohannis PNL , #PNL