Senatorii PNL se abtin de la votul pentru urmarirea penala a lui Vosganian

Luni, 07 Octombrie 2013, ora 10:36
2267 citiri
Senatorii PNL se abtin de la votul pentru urmarirea penala a lui Vosganian
Foto: Realitatea TV

Plenul Senatului voteaza luni dupa-amiaza cererea DIICOT de urmarire penala a ministrului Varujan Vosganian pentru subminarea economiei nationale.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a anuntat luni dimineata ca senatorii liberali se vor abtine de la vot.

Antonescu a declarat, inainte de intrarea la sedinta USL, ca le va propune colegilor liberali sa se abtina de la votul in plenul Senatului, pentru ca in acest mod "nu se poate spune nici ca il socotim vinovat", dar "nici nu se poate invoca faptul ca am blocat demersurile justitiei".

Saptamana trecuta, Comisia Juridica nu a avizat urmarirea penala a lui Varujan Vosganian deoarece nu s-a intrunit numarul necesar de voturi, fiind 5 voturi pentru si 5 impotriva.

Vosganian a dat explicatii in fata comisiei, iar membrii acesteia au decis sa dea aviz negativ la cererea procurorilor de incepere a urmarii penale, potrivit Digi 24.

"Am pledat pentru faptul ca ceea ce am intreprins in 2008 era responsabilitatea mea de ministru, care este obligat sa rezolve chestiunile sociale si sa slujeasca in interesul de ansamblu al economiei. Am considerat ca ceea ce a mentionat procurorul de caz este un gest de dispret la adresa Senatului", a declarat Vosganian la iesirea de la audieri.

Vosganian cere colegilor senatori sa nu voteze cererea de urmarire penala a sa (Video)

Comisia juridica a dat avizul negativ cu cinci voturi "pentru" si "cinci impotriva" in cazul inceperii urmaririi penale impotriva lui Vosganian. Cazul urmeaza sa ajunga in plenul Senatului.

"Comisia, analizand datele si ascultand si pozitia ministrului Varujan Vosganian, a dat un aviz negativ astazi, intrucat rezultatul votului este de cinci la cinci, astfel incat propunerea de acordare a unui aviz pentru inceperea urmaririi penale (...) de fapt este vorba de o trimitere catre plenul Parlamentului, plenul va decide", a explicat senatorul Catalin Boboc, membru al Comisiei juridice.

Vosganian le-a multumit membrilor Baroului si cadrelor didactice de la Facultatea de Drept care l-au ajutat.

Seful DIICOT a cerut, pe 2 septembrie, procurorului general sa sesizeze Senatul, respectiv presedintele Romaniei, cu cereri de incepere a urmaririi penale impotriva fostilor ministri ai Economiei, Varujan Vosganian si Adriean Videanu.

Cei doi sunt acuzati de complot si subminarea economiei nationale, fapte comise in perioada in care acestia aveau calitatea de ministru al Economiei. Astfel, acestia ar fi adus Romgaz un prejudiciu total de 130 de milioane de dolari.

Pentru ca nu mai este parlamentar, in cazul lui Adriean Videanu procurorii nu au avut nevoie de un aviz din partea Parlamentului, ci doar a presedintelui Traian Basescu. Avizul a fost dat in scurt timp de la solicitare.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#vot senat PNL Vosganian, #Vosganian urmarit penal, #liberali abtin imunitate Vosganian , #presedinte Senat