Raspunsuri la considerentele domnului Antonescu (Opinii)

Joi, 15 Septembrie 2011, ora 15:54
7926 citiri
Raspunsuri la considerentele domnului Antonescu (Opinii)
Foto: presidency.ro

Este firesc ca vizita presedintelui Traian Basescu in Statele Unite sa fie intoarsa pe toate fetele, disecata minutios, interpretata in feluri diferite. Sistemul de aparare anti-balistic ce garanteaza, macar pentru secolul in curs, siguranta cetatenilor si institutiilor Romaniei este de o importanta neindoielnica. Tot ca un main event poate fi considerata tematica Visa Waiver.

Sigur, discretia la care a recurs mediul politic in ceea ce priveste "vizita de lucru" a sefului statului la Washington este un subiect generator de vorbe si ipoteze. Unul dintre proprietarii lor este domnul Crin Antonescu. Liderul liberal e de parere ca evenimentul cu pricina ar fi trebuit sa se deruleze "cu o maxima transparenta posibila".

Ii dau dreptate, intr-o ampla masura. Repet, o umbrela americana menita sa protejeze un stat destul de vulnerabil la vicisitudini de tot soiul, cum e al nostru, nu-i este oricui la indemana. Insa, intre ce limite poate fi plasata aceasta deplina deschidere informatica solicitata de Crin Antonescu?

Printre cei vaduviti de ea se afla gazetarii, cu toate ca unii dintre ei au reusit sa extraga vestea inaintea consumarii faptului. Rezulta ca precizarea presedintelui Basescu, care gasea ca argument principal al tacerii barfa jurnalistica nociva, nu convinge.

Poate ca altele sunt cheile acestei pozitii cvasienigmatice. Consilierii de la Cotroceni, recomandarile sefului intelligence-ului romanesc, sugestiile ambasadorului american la Bucuresti, mutarea en avant pentru evitarea unor comentarii straine ostile premergatoare vizitei (care oricum veneau, dar mai bine post factum).

Raspunsul la dezideratul emis de presedintele liberal in forma generalizata este explicat ceva mai tarziu. Domnia sa considera oportuna "o discutie prealabila a presedintelui Basescu cu Opozitia pe subiectul vizitei in SUA". Observatia este pertinenta. In multe tari cu democratie veritabila astfel de runde consultative transcend oricarei antipatii, in favoarea tarii respective.

Nu a fost cazul. Pe langa presupunerile ramase fara raspuns despre "linistea" dinaintea plecarii la Washington, este de notorietate inghetul sub semnul caruia se afla relatiile dintre seful statului si cei doi lideri ai USL. Asadar, sansa unui dialog pe tema trip-ului diplomatic la cel mai inalt nivel n-a avut nicio sansa. Doar o intalnire de protocol, bifata intr-o agenda a formalitatilor, ar fi avut un vremelnic rol de armistitiu.

Mi-as fi dorit ca presedintele PNL sa fie mai explicit, atunci cand a emis opinia ca "nivelul vizitei sefului statului roman a fost mult sub importanta documentelor semnate". Ce ar fi trebuit oare sa se intample, in viziunea domnului Crin Antonescu? Acest "mult" din citat este prea mult spus. De fapt, e un gol de continut. Mai degraba un adverb din vocabularul adeseori plat si exagerat al politicienilor.

Domnul Traian Basescu a avut o intrevedere extrem de importanata cu primul om al planetei, soldata cu cel putin un beneficiu major pentru tara. S-a aflat in Biroul Oval si nu a avut nici pe departe tinuta de yesman a ex-minstrului Cioroianu la intanirea cu Condolezza Rice. Mai mult, Barack Obama i-a multumit pentru "rolul de lider in cadrul NATO", cu referire la summit-ul de anul viitor.

Totusi, Crin Antonescu a dovedit un apreciabil spirit de fair play, salutand in numele partidului pe care-l conduce semnarea acordului privind scutul antiracheta, precum si adoptarea declaratiei privind parteneriatul strategic cu Statele Unite. Cel putin la fel de elegant (functia o impune) ar fi fost un simplu "multumesc" expediat de catre presedintele tarii.

Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Până când se mai consideră Firea „candidat de sacrificiu”. Caracterizarea făcută lui Nicușor Dan: „E inteligent. Eu am fost olimpică la română, dar nu m-am lăudat”
Gabriela Firea a declarat că datele arătau că un independent va putea să coaguleze voturile şi de pe stânga şi de pe dreapta, dar a precizat că membrii şi simpatizanţii social-democraţi,...
#vizita Basescu Washington, #Basescu Obama, #scut antiracheta Basescu, #Romania NATO Obama , #Traian Basescu