Radu Portocala: Inlocuirea lui Crin Antonescu, un lucru bun pentru PNL - Interviu

Sambata, 19 Martie 2011, ora 12:49
22885 citiri
Radu Portocala: Inlocuirea lui Crin Antonescu, un lucru bun pentru PNL - Interviu
Foto: Arhiva

Dupa Neagu Djuvara si Mircea Dinescu, urmatorul nume pe care Crin Antonescu trebuie sa il stearga de pe lista celor 100 de intelectuali care l-au sustinut la prezidentialele din 2009 este cel al scriitorului si jurnalistului francez de origine romana Radu Portocala.

"Ras-strabunicul meu, pasoptistul Constantin Djuvara, s-a numarat, alaturi de fratii Bratianu si de C. A. Rosetti, printre fondatorii Partidului Liberal. Bunica mea paterna descindea prin mama din ilustra dinastie liberala a Savenilor focseneni. Bunicul meu, parlamentar si ministru liberal si-a platit crezul murind in inchisoarea de la Sighet.

PNL ar fi trebuit, prin urmare, sa fie familia mea politica, dar acum acest lucru e mai putin adevarat ca oricand", declara Radu Portocala, intr-un interviu acordat pentru Ziare.com.

Nemultumit, printre altele, de decizia lui Crin Antonescu de a incheia si de a mentine un parteneriat cu Dan Voiculescu chiar si dupa verdictul de colaborator al Securitatii primit din partea Inaltei Curti, Radu Portocala sustine ca "alianta dintre PNL si PC e si anormala si scandaloasa".

In opinia sa, Dan Voiculescu nu ar fi trebuit sa ajunga niciodata vicepresedinte al Senatului. Cu atat mai mult, dupa decizia instantei, el ar trebui sa se retraga imediat din viata publica. "Timpul nu dilueaza mizeria morala", subliniaza el.

In ceea ce il priveste pe Crin Antonescu, acestuia "ii lipsesc calitatile care-l transforma pe omul politic in om de stat", parand mai degraba ca "stie sa se certe" decat ca "stie sa discute" si fiind un lider care compenseaza lipsa de "absoluta legitimitate ca sef al PNL" printr-o politica autoritara.

"S-ar putea ca trezirea conducerii liberale sa fie brutala si neplacuta", pentru ca "raul pe care Dan Voiculescu il va face PNL este mult mai mare decat binele pe care il pot face Antenele", mai atentioneaza Radu Portocala in interviul acordat Ziare.com.

- Ar trebui sa demisioneze Dan Voiculescu din Parlament sau este mult prea tarziu, pentru ca deja nu mai conteaza ce s-a intamplat in urma cu trei decenii?

Daca am trai intr-o lume normala, domnul Dan Voiculescu - si nu numai el, ci toti cei care se afla sau se pot afla in aceeasi situatie - ar trebui, fireste, sa demisioneze din Parlament si sa se retraga din viata publica. Nu cred ca e un lucru care sa fie negociabil, insa am impresia profund neplacuta ca el a fost deja negociat si ca s-a ajuns la un compromis stramb.

Pentru unii, printre care ma numar, ceea ce s-a intamplat de-a lungul deceniilor de regim comunist conteaza azi la fel cat conta in 1990. Timpul nu dilueaza mizeria morala. Pusa sub obrocul uitarii fortate, ea ramane mereu la fel de periculoasa.

Delatiunea este o tradare: a victimei in primul rand si in mod direct, a colectivitatii, apoi, pentru ca delatorul se pune in slujba unei forte care persecuta, oprima aceasta colectivitate.

In ce-l priveste pe dl Voiculescu, data fiind functia pe care a avut-o, fie-mi permis sa ma indoiesc ca a fost un "simplu" colaborator.

- Care mai este rolul CNSAS in 2011?

Rolul CNSAS este direct proportional cu mijloacele care sunt puse la dispozitia acestei institutii, pe care, din punctul meu de vedere, o consider cat se poate de necesara. Dar CNSAS lucreaza cu arhive incomplete, fara cartoteci, cu personal restrans si cu mijloace materiale absolut insuficiente.

In plus, activitatea CNSAS risca sa devina perfect inutila daca opinia publica uita - stimulata de clasa politica sau dintr-un reflex de apatie - dezvaluirile ce se fac prin cercetarea arhivelor.

Si, din pacate, este exact ce se intampla in Romania, unde inca nu poti sa stii exact cu cine stai de vorba sau cui ii dai mana.

De cate ori e dat in vileag un caz, rabufneste un scandal, care, precum minunile, dureaza trei zile. Impricinatul este, apoi, uitat sau, de prea multe ori, iertat.

In Romania, dar si in celelalte tari ale fostului "lagar socialist", delatiunea, colaboarea cu fostele organe represive sau apartenenta la aceste organe este singura forma de tradare pe care o mare parte a opiniei publice sfarseste prin a o privi cu indulgenta. E un paradox insuportabil!

- Credeti ca PNL ar trebui sa-i ceara lui Dan Voiculescu sa renunte la functia de vicepresedinte al Senatului?

In primul rand, domnul Voiculescu nu ar fi trebuit niciodata sa ajunga in aceasta functie, date fiind gravele suspiciuni care planau asupra activitatilor lui trecute.

In al doilea rand, PNL nu ar fi trebuit niciodata sa se alieze cu el. Acum, cred ca ar fi cazul ca intreaga opinie publica, nu numai PNL, sa-i ceara sa se retraga definitiv de pe scena politica.

Antonescu: Am incheiat alianta cu Voiculescu convins ca a avut relatii cu Securitatea

Nenorocirea e ca opinia publica, dupa ce a vazut vreme de douazeci de ani ca oameni de teapa domnului Voiculescu sunt incurajati in loc sa fie dati de-o parte, a devenit indiferenta fata de astfel de cazuri. Iar starea materiala extrem de precara in care se zbate covarsitoarea majoritate a romanilor nu e de natura sa starneasca reactii de intransigenta. E mai important, desigur, pentru omul de pe strada sa-si poata plati intretinerea decat sa se ocupe de trecutul domnului Voiculescu si de functiile lui actuale.

Ar trebui revocat Voiculescu din functia de vicepresedinte la Senat? - Sondaj Ziare.com

- Care este, in opinia dumneavoastra, explicatia faptului ca PNL s-a aliat cu PC si mentine aceasta alianta chiar si dupa decizia ICCJ? Este firesc ca un trust de presa sa fie miza in acest caz, iar acest lucru sa ni se para normal, sa nu scandalizeze pe nimeni?

Opinia mea este cea a omului de rand, care nu cunoaste nici culisele, nici secretele politicii romanesti. Iar ca om de rand mi se pare ca alianta dintre PNL si PC e si anormala si scandaloasa. Am convingerea, de altfel, ca si alti oameni de rand, alegatori liberali au fost scandalizati de aceasta alianta si ma tem ca ea s-ar putea dovedi contraproductiva din punct de vedere electoral.

Este foarte posibil - dar nu si firesc - ca trustul de presa al domnului Voiculescu sa fi fost ceea ce a ademenit actuala conducere liberala. Sa nu uitam insa ca verbul "a ademeni" este sinonim cu "a amagi", din care se construieste cu un simplu prefix a dezamagi.

S-ar putea ca trezirea conducerii liberale sa fie brutala si neplacuta. Pe de alta parte, din momentul in care domnul Patriciu a anuntat ca "Adevarul" avea sa fie echidistant sau chiar apolitic, pericolul ca PNL sa cada in capcana Voiculescu a devenit cat se poate de palpabil.

Am, insa, convingerea ca trocul a fost incheiat pe baza unui calcul gresit. Raul pe care domnul Voiculescu il va face PNL este mult mai mare decat binele pe care Antenele il pot face PNL.

- Un singur membru al conducerii PNL, senatorul Raymond Luca, a votat, miercuri, pentru revocarea lui Dan Voiculescu din functia de vicepresedinte al Senatului. Cum va explicati atitudinea celorlalti lideri PNL, inclusiv a domnului Tariceanu?

Nu pot sa stiu cum judeca si ce calcule isi fac unii si altii. Stiu ca domnul Tariceanu a votat impotriva aliantei cu PC, ceea ce e perfect firesc. Din momentul in care aceasta alianta paguboasa a fost totusi facuta, in ciuda faptului ca despre domnul Voiculescu se stia tot ce trebuia stiut pentru a o refuza, faptul de a fi votat acum pentru revocarea lui ar fi discreditat si mai mult conducerea PNL.

E absurd sa te aliezi cu un om si, dupa nici doua luni, sa incerci sa-l elimini. E de ajuns ca multi alegatori au ajuns sa vada in PNL un partid compromis, nu mai e nevoie si de un strat de ridicol peste aceasta compromitere. PNL n-ar trebui sa-si piarda timpul votand pentru sau contra mentinerii domnului Voiculescu in functia de vicepresedinte al Senatului ci, pur si simplu, sa rupa alianta pe care a facut-o cu el.

- Care credeti ca va fi evolutia PNL in continuare sub comanda domnului Antonescu? Ar fi mai bine pentru partid ca acesta sa fie inlocuit din functia de lider?

Inlaturarea lui Calin Popescu-Tariceanu de la presedintia PNL, in primavara lui 2009 - an dublu electoral - a fost, dupa parerea mea, o manevra stupida.

Ce i se reprosa? Ca a guvernat foarte bine Romania timp de patru ani? Ca a facut fata in mod cat se poate de onorabil adversitatii prezidentiale, reusind sa-si duca mandatul pana la capat? Ca a castigat alegatori pentru PNL in loc sa-i piarda, cum se intampla adesea cu partidele aflate la guvernare?

Beneficiar al acestei rocade fara sens, domnul Antonescu nu are, dupa parerea mea, o absoluta legitimitate ca sef al PNL, lucru pe care il compenseaza printr-o politica autoritara in interiorul partidului. Nu e cea mai buna tehnica de conducere.

In plus, desi nu-l cunosc, nu mi-l inchipui nici cerand sfaturi, nici acceptandu-le cu placere pe cele care i se dau fara a fi fost solicitate.

Domnul Antonescu stie sa se certe (ceea ce i-a adus, printr-o confuzie de genuri, reputatia de orator), dar nu sunt convins ca stie sa discute. E o tara considerabila. Pe scurt, imi asum riscul de a afirma ca ii lipsesc principalele calitati care-l transforma pe omul politic in om de stat.

Da, cred ca inlocuirea domnului Crin Antonescu ar fi un lucru bun pentru PNL. Iar daca lucrul asta ar depinde de mine, as cere revenirea la situatia dinaintea neinspiratului congres din 20 martie 2009.

- Ati fost unul dintre cei 100 de intelectuali care l-au sustinut pe Crin Antonescu la prezidentialele din 2009. Daca am avea in curand alegeri prezidentiale, l-ati mai sustine?

Nu. Am semnat acel text din fidelitate fata de PNL, un partid de care ma leaga o veche traditie de familie. Ras-strabunicul meu, pasoptistul Constantin Djuvara, s-a numarat, alaturi de fratii Bratianu si de C. A. Rosetti, printre fondatorii Partidului Liberal. Bunica mea paterna descindea prin mama din ilustra dinastie liberala a Savenilor focseneni. Bunicul meu, parlamentar si ministru liberal si-a platit crezul murind in inchisoarea de la Sighet.

PNL ar fi trebuit, prin urmare, sa fie familia mea politica, dar acum acest lucru e mai putin adevarat ca oricand.

Crin Antonescu: Obligatia mea nu e aceea de a nu-l dezamagi pe Neagu Djuvara

- Scrieti pe blog ca alianta PNL cu PSD este un rau necesar. Puteti sa nominalizati cativa lideri ai acestei aliante, USL, in care aveti cu adevarat incredere si care ar putea sa duca la bun sfarsit actiuni politice benefice pentru tara, cum ar fi preluarea guvernarii si relansarea economica?

Oricine are dreptul sa se faca frate cu dracul pana trece puntea. Am, insa, impresia ca actuala conducere a PNL nu stie prea bine ce punte vrea sa treaca, nici de ce, nici ce se afla pe malul celalalt. Si ma tem ca, in aceasta magma nu foarte bine definita, PNL risca sa se trezeasca etichetat drept partid de stanga, ceea ce ar da automat PD-L posibilitatea de a se prezenta la alegeri ca unica alternativa de dreapta.

Nu pot spune in cine am si in cine nu am incredere, pentru ca, in Romania, clasa politica e ca nisipurile miscatoare. Exista, totusi, o echipa care, intre 2004 si 2008, si-a indeplinit foarte bine misiunea. Cum nu sunt un adept al experientelor inutile, mai ales in perioade grele cum e cea pe care o traversam, nu vad de ce nu s-ar reveni la o formula guvernamentala care a avut deja ocazia sa-si demonstreze calitatile.

- Cine ar fi, in opinia dumneavoastra, cel mai bun presedinte pentru Romania si de ce?

Nu cunosc suficient de bine calitatile celor care sunt susceptibili sa ajunga in aceasta functie, deci nu sunt in masura sa raspund. Daca-mi ingaduiti, insa, as reveni asupra unui subiect pe care l-am mai abordat in trecut. Constitutia Romaniei, redactata pentru un grup de oameni care aveau poate impresia ca vor ramane etern la putere, a creat functia prezidentiala si a dotat-o cu atributii ambigue. Ceea ce a rezultat a fost un conflict aproape permanent intre presedinte (mai ales cand s-a vrut jucator) si primul ministru, conflict din care rezulta blocaje cat se poate de nocive pentru tara.

Clasa politica romaneasca nu e destul de civilizata (si tin sa subliniez eufemismul) pentru a se putea descurca in hatisurile acestui executiv bicefal.

Romania ar trebui sa aiba un presedinte ales de Parlament, cu functii de reprezentare si puteri limitate. In acest fel s-ar putea, intre alte avantaje, iesi din caraghiosul, sufocantul mit al "tatucului", ale carui ravagii le constatam de douazeci de ani.

- Credeti ca decizia ICCJ in cazul Dan Voiculescu va ramane in istoria Romaniei? Daca da, cum?

Din pacate, nu cred. Ar fi normal, igienic, sa fie inscris in memorii, dar exemplele de amnezie si de iertare fals-crestina din trecutul apropiat sunt prea numeroase.

Insusi domnul Crin Antonescu, presedintele partidului care a exclus-o pe dna Musca, i-a dat binecuvantarea lui Dan Voiculescu in clipa cand a declarat ca va continua sa lucreze cu el.

De ce-ar ramane acest caz in istoria Romaniei? Altele au ramas? Nu. Si cine stie cate se vor mai descoperi, judeca, publica, pentru a trece imediat in uitare.

Radu Portocala: S-a investit si s-a castigat enorm din presa, dar presa e tot mai proasta

Cine este Radu Portocala

Nascut in 1951, in Romania, nepot al ministrului de Interne liberal cu acelasi nume din perioada 1937-1939, opozant al regimului Ceausescu, Radu Portocala a fost inculpat pentru inalta tradare contra oranduirii socialiste in anul 1977. Exilat in Grecia, in 1982 a plecat in Franta, unde traieste si in prezent. Are masterul in Relatii Internationale luat la Paris.

Practica jurnalismul din 1985, intai la radio (RFI, Vocea Americii, BBC) si in presa scrisa franceza (Le Point, Le Quotidien de Paris, Liberation, etc.). A scris numeroase carti. Dupa 1990, a publicat editoriale si comentarii si in presa romana. A fost director al Institutului Cultural Roman din Paris pana la inceputul lunii decembrie 2006.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#Crin Antonescu, #Dan Voiculescu Securitate, #Crin Antonescu PNL, #alianta PNL PC , #presedinte PNL