Printipurile lui Crin Antonescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 28 Februarie 2014, ora 22:43
8141 citiri
Printipurile lui Crin Antonescu (Opinii)

Pe cat de neclare si fracturate au fost motivele pentru care PNL a iesit de la guvernare, pe atat de fracturata pare si strategia lui Crin Antonescu dupa acest moment.

Primul punct de fractura este chiar propria functie. Pe de-o parte, Crin Antonescu spune ca PNL este in Opozitie, se declara liderul acesteia si impune tuturor liberalilor din ministere sa demisioneze cu surle si trambite. Dar domnia sa refuza categoric sa demisioneze din fruntea Senatului.

A fost ales acolo, e drept, dar nu direct de catre electorat, ci prin forta USL, alianta a carei moarte a anuntat-o. Asezarea sa pe acel scaun a fost consecinta directa, produsul unei majoritati care nu mai exista prin decizia domniei sale. Daca toti cei care au capatat functii in virtutea existentei acestei aliante le-au pierdut la ruperea ei, iata ca dl. Antonescu face exceptie. De ce?

Incoerenta este cu atat mai stridenta cu cat in 2012 Vasile Blaga si Roberta Anastase au fost dati jos de USL din fruntea celor doua Camere tocmai pentru ca majoritatea se schimbase.

Asteapta Antonescu sa fie inlocuit cu forta? Atunci de ce nu au avut si ceilalti liberali aceeasi sansa si au primit consemn sa se retraga din functii in timp ce Victor Ponta le promitea ca nu vor fi inlocuiti? Pentru ca prin aceste demisii a fost validat efectul marii rupturi? Atunci ar fi trebuit ca demisia lui Crin Antonescu din fruntea Senatului sa fie validarea suprema.

O alta fractura in decizia liberalilor este mana libera data filialelor de a continua aliantele cu PSD, deci de a mentine USL, in consiliile locale. Cred ca inteleg aceasta decizie si mi se pare perfect logic: Crin Antonescu a incercat sa-si asigure o aterizare lenta. Prin mentinerea liberalilor in majoritatile locale, ei isi mai pot asigura, o vreme cel putin, accesul la resurse. Daca si acolo ar trece in Opozitie, se inchid toate robinetele.

Nu sunt sigura ca asta va merge mult timp, pentru ca PSD, care detine cele mai mutle primarii si presedintii de CJ, nu are niciun interes sa tina PNL intr-o situatie calduta care sa atenueze tensiunile din partid. Ce nu va rupe PNL va rupe PSD si va forma alte majoritati peste tot unde se poate.

Dar revenind la PNL, ori suntem principiali si cu onoare si atunci ne rupem vitejeste peste tot, ori mergem la mica ciupeala si atunci cum ramane cu "printipurile"?

Prin aceasta duplicitate, liderul liberal a castigat timp, dar nu stiu cat de mult, pentru ca si-a facut un adversar feroce din masinaria politica a PSD, care are acum tot interesul sa faca zob PNL, pentru a nu permite cumva o relansare a lui Crin Antonescu.

Este inca prea devreme sa evaluam efectele iesirii de la guvernare asupra stabilitatii PNL, pentru ca inca efectele sunt doar la nivel central. Cand ele se vor propaga adanc spre toate pozitiile detinute de PNL, situatia s-ar putea schimba.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#rupere USL, #PNL PSD USL, #Crin Antonescu presedinte Senat , #PNL