Pe cine pregateste PSD pentru prezidentiale (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 19 Mai 2013, ora 21:56
51803 citiri
Pe cine pregateste PSD pentru prezidentiale (Opinii)

Ceea ce pana acum erau doar barfe sau fantasme nascute din frustrare, au devenit aproape o certitudine. Exista foarte putine sanse, spre deloc, ca PSD sa il sustina pe Crin Antonescu in cursa pentru Palatul Cotroceni, indiferent de declaratiile pe care Victor Ponta inca le face.

Ultimul scandal din interiorul USL, pornit de la unele declaratii de-ale lui Sorin Rosca Stanescu, a dovedit cat de fragila si precara este, totusi, monstruoasa majoritate parlamentara social-liberala.

Reactiile cu totul disproportionate ale premierului fata de "zicerile" lui SRS si amenintarile cu ruperea Uniunii, daca fostul ziarist nu este exclus din PNL - pe principiul: ori USL, ori SRS - au facut sa se vada si mai clar cat de putine lucruri ii tin impreuna pe cei care formeaza USL.

In fapt, ruptura a aparut chiar din momentul in care PSD a abandonat scopul principal pentru care a fost formata Uniunea Social Liberala - indepartarea lui Traian Basescu de la putere - incheind pactul de pace si colaborare cu presedintele.

Iar "intelegerea" dintre Ponta si Basescu privind numirile procurorilor sefi - avand in centru compromisul extrem, Laura Codruta Kovesi - a parafat dublul joc de picioare al lui Victor Ponta. Astazi, PSD cu Victor Ponta in frunte par a nu sti mai degraba ce si cum sa faca sa scape mai elegant si mai repede de Crin Antonescu. In ciuda declaratiilor, toate faptele social democratilor converg tocmai spre acest punct final: izolarea si compromiterea lui Crin Antonescu si fortarea ruperii USL.

Un alt punct extrem de interesant al razboiului declansat de Sorin Rosca Stanescu este jocul pe care serviciile secrete din Romania l-ar face, in slujba PSD si impotriva candidatului liberal. Avertizarile si sfaturile lui SRS la adresa lui Crin Antonescu - de a-si indrepta atentia si catre serviciile speciale - nu sunt fara nicio baza reala.

Primul razboi al declaratiilor dintre Sebastian Ghita si Sorin Rosca Stanescu a aruncat atat de multe elemente conspirative in aer in legatura cu serviciile secrete, incat atentia nu ar trebui mutata prea curand din aceasta zona.

Inregistrarile audio din biroul lui Crin Antonescu, din sedintele liberale ori din alte intalniri ale membrilor PNL, stenograme false sau niciodata probate difuzate la postul de televiziune al prietenului lui Ponta, "scaparile" din "dosare" (in lucru sau nu) ale unor ministri liberali - toate aceste scurgeri de informatii "pe surse" nu au cum sa nu iti conduca gandul la un joc necurat al unor forte straine celor politice.

Aceleasi forte care pana la preluarea puterii de catre USL faceau jocurile pentru fosta putere a PDL, scotandu-i din minti cu dosarele "politiei politice" pe oamenii lui Victor Ponta.

Insa pacea dintre Ponta si Basescu a inclinat balanta si in interiorul acelor forte invizibile, iar astazi niciun social democrat nu se mai plange de politia politica a lui Traian Basescu. Descoperiti au ramas insa liberalii. Iar daca ei inca nu au preluat discursul de Opozitie, e pentru ca si de o parte, si de cealalta a USL se calculeaza momentul si modul in care se va produce despartirea.

Singurul lucru asupra caruia se lucreaza fiind cine va prelua cea mai mare parte din capitalul de simpatie al USL si cine va ramane stigamatizat ca "tradator".

PSD stie ca, pentru a nu rata impotriva lui Crin Antonescu in 2014, trebuie sa lucreze cu manusi si sa opereze in unghiuri moarte, invizibile, de unde nimeni sa nu vada ce si cum s-a petrecut de va fi ajuns nevoit sa sustina un alt candidat pentru Cotroceni. Numele lui conteaza acum prea putin, din moment ce abia i se pregateste culoarul.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#rupere USL, #candidat prezidentiale USL, #sprijin PSD prezidentiale , #Victor Ponta