Pactul impotriva lui Crin Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 18:31
5716 citiri
Pactul impotriva lui Crin Antonescu (Opinii)
Foto: Ziare.com

Pactul dintre Traian Basescu si Victor Ponta nu exista, este o fantasmagorie, un simbol al nelegitimitatii celor care l-au semnat, o inventie suprarealista a politicii romanesti aflata in faliment.

Este pacatul originar al Guvernului Ponta II si reprezinta intelegerea tacita dintre "autorii loviturii de stat din vara lui 2012" si "presedintele demis de facto" al Romaniei. Este simbolul perfect al cardasiei vinovate la cel mai inalt nivel in stat.

Dincolo de puterea simbolica, in realitate, pactul este o foaie in format A4 de valoare egala cu costul unei simple coli de hartie. A fost capcana in care presedintele l-a atras pe premier, iar acesta a acceptat bucuros sa isi bage gatul, pactul prin care doi politicieni compromisi au gasit mijlocul de a se recredibiliza unul pe seama celuilalt.

In spatele lui Victor Ponta trona un plagiat rusinos si umilitor, iar impotriva lui Traian Basescu inca strigau cele 7,4 milioane de voturi impotriva de la referendumul de demitere.

Prin trimiterea in judecata a vicepremierului Liviu Dragnea, numarul doi in PSD si ministrul care a devenit tot mai puternic in spatele premierului Ponta, Traian Basescu a gasit momentul perfect pentru redeschiderea marilor teme de anul trecut: lovitura de stat data de liderii USL, cu acordul si sustinerea directa a milioanelor de romani care s-au prezentat la vot - fie la alegerile locale, referendum sau parlamentare, si statul de drept pe care il reprezinta aproape in exclusivitate doar presedintele.

Reluarea celor doua teme de campanie de catre Traian Basescu acum, in momentul in care cei doi lideri USL erau mai aproape ca niciodata de o despartire istorica, trebuie privita in aceasta cheie.

Atacurile tot mai dese si mai vehemente ale presedintelui la adresa premierului se presupune ca ar trebui sa-i apropie pe Ponta si Antonescu, sa intareasca relatia lor si sa stranga randurile in armata imprastiata a USL. Si totusi. Nu neaparat, daca e sa privim la reactia si mai vehementa a lui Crin Antonescu, atat la adresa lui Traian Basescu dar si a lui Victor Ponta.

Faptul ca presedintele vorbeste deja de cateva zile incontinuu despre pactul semnat cu Victor Ponta, ca mediteaza la ruperea lui, dar nu se grabeste sa o faca, ci dimpotriva, ca si cum tot ar trage sperante de la premier sa isi revina, asta il scoate din minti - dupa cum s-a vazut - si mai rau pe Crin Antonescu. Il pune pe liberal fata in fata cu latura hada si compromisa a partenerului sau de coalitie si il obliga sa isi ridiculizeze partenerul, exact din cauza penibilului absolut care caracterizeaza pactul de coabitare.

Departe de a-i apropia pe cei doi lideri USL, prin fluturarea zilnica a pactului de coabitare in piata publica, Traian Basescu reuseste mai degraba sa-i ridiculizeze astfel in egala masura pe amandoi. Atacurile lui Antonescu catre Ponta, semnatar al pactului cu "diavolul" de la Cotroceni, intregesc tabloul complicitatilor si falimentelor morale de la varful politicii romanesti. Prin supra-expunerea pactului, presedintele il forteaza practic pe Antonescu sa se dezica de Victor Ponta.

Se deschide astfel drumul spre pregatirea si introducerea in ecuatie a unui nou candidat pentru prezidentiale, cel pe care Traian Basescu sa il poata "creste" pana la alegeri departe de cloaca in care ii va atrage constant pe liderii USL.

E o strategie al carei final devine tot mai greu de prezis, cu atat mai mult cu cat presedintele pare dispus sa duca jocul iarasi la extrem. De unde se intelege usor si cat de important e, probabil, ca la Cotroceni sa-i urmeze un "apropiat" sistemului pe care l-a mosit in ultimii noua ani.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Basescu plan Antonescu, #Basescu atac Ponta, #Basescu pact Ponta , #Traian Basescu