Opinii: Mitul celor doua milioane de voturi ale lui Antonescu

Marti, 09 Martie 2010, ora 17:50
4025 citiri
Opinii: Mitul celor doua milioane de voturi ale lui Antonescu
Foto: Ziare.com

Meciul Antonescu-Orban-Catarama s-a disputat pe echipe. Ultimii doi au pierdut, fiecare in felul caracteristic. Ludovic Orban si-a urmat dramatismul politic specific, iar Viorel Catarama si-a dat seama ca este prea vechi pentru o politica noua. Antonescu a reusit sa seduca baza partidului.

Si nu cu propriul proiect, pe care in mod cert marea majoritate a liberalilor nu l-a citit, ci cu mirajul celor doua milioane de voturi si cu speranta ca in viitor va exista un presedinte liberal.

Orbit si imbatat de asa-zisa reusita pe care a avut-o la alegerile prezidentiale, liderul PNL uita, voit, ceea ce predecesorul sau a reusit. Calin Popescu-Tariceanu i-a lasat un partid pregatit, din punct de vedere al influentei locale, pentru alegerile prezidentiale. Rezultatele alegerilor locale si parlamentare au fost determinante pentru succesul din noiembrie 2009.

Succesul pentru cele doua milioane de voturi nu ar trebui asimilat in intregime de Crin Antonescu. Numai diferenta de voturi dintre alegerile locale si cele prezidentiale ar trebui sa-l bucure, in mod special. Adica, in cea mai mare parte, voturile din Bucuresti. Insa, negarea reusitelor si accentuarea nereusitelor fac parte din filosofia politica damboviteana.

Situatia creata in urma congresului nu va face altceva decat sa adanceasca falia intre taberele din PNL. Va izola o parte a liderilor experimentati si apreciati. In schimb, va promova o serie de personaje obsedate de lupta de putere interna si fara valoare politica. De la alegerile prezidentiale incoace modestia s-a transformat rapid in aroganta. Liderul PNL se vede deja Presedintele Romaniei. Nu este rau, dar nici realist. Cel putin deocamdata.

"Nu candidez la sefia PNL daca propunerile nu-mi sunt acceptate" este expresia intelepciunii politice a lui Antonescu. Santajul propus "in mod democratic" liderilor PNL a sarit dincolo de onoarea si corectitudinea politica si, mai ales, dincolo de politica "altfel" pe care domnia sa o trambiteaza cu surle si trambite. Aceasta atitudine reclama slabiciunea si incapacitatea liderului de a negocia, incapacitatea de a-si impune ideile fara sa apeleze la metode meschine si lipsite de forta politica.

Ludovic Orban avea dreptate. PNL are nevoie de un presedinte care sa stimuleze baza partidului. Sa mearga in teritoriu ori de cate ori este nevoie pentru a aplana sau evita vreun conflict. Sa viziteze filialele si sa le mobilizeze nu numai in perioda de campanie. Sunt multe filiale apatice, dezamagite, nemultumite ca nu le-a trecut pragul vreunul dintre presedintii liberali. Din acest punct de vedere Ludovic Orban "stie meserie". Este mult mai abil ca actualul presedinte in a mobiliza baza partidului.

Este atat de invechita ideea ca presedintele partidului trebuie sa fie si candidatul la presedintie incat multi au ramas incremeniti in ea. Ludovic Orban a avut din nou dreptate. Majoritatea liderilor politici cred ca presedintele partidului trebuie sa fie locomotiva electorala si politica. Toti se raporteaza la Ion Iliescu si Traian Basescu. Dar nimeni nu vrea sa vada dincolo de aceasta marota comunista.

Din pacate, cultul personalitatii a marcat toate partidele. Toate au ramas obtuze si inchise la minte. Nu l-am vazut nici pe Crin Antonescu, nici pe Emil Boc, nici pe Victor Ponta cu programul politic al partidului, in mana, alergand cu el pe la televiziuni sau in teritoriu. Programul politic ar trebui sa fie cartea fundamentala a fiecarui partid, iar lupta de idei ar trebui sa prevaleze in fata cultului personalitatii.

Din nefericire pentru PNL, vestea proasta este ca fara o schimbare profesionista a lui Antonescu, va ramane acelasi partid chinuit de visul puterii. In plus, mitul celor doua milioane de voturi se poate transforma in mitul partidului de 20%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Crin Antonescu PNL alegeri, #Antonescu presedinte PNL, #presedinte PNL congres Antonescu , #presedinte PNL