Ofensiva lui Crin Antonescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 21 Noiembrie 2013, ora 18:27
2664 citiri
Ofensiva lui Crin Antonescu (Opinii)

Pana la conferinta din aceasta dupa-amiaza, tacerea lui Antonescu fata de farmecele venite de la Cotroceni si reticentele PNL fata de graba social-democratilor de a infiinta comisii parlamentare care sa ancheteze afacerea familiei Basescu de la Nana ar fi putut sa trimita cu gandul la o viitoare refacere si reunificare a dreptei in jurul liderului liberal, evident sub patronajul si directa indrumare a lui Traian Basescu.

Tacerea lui Antonescu devenea cumva complice in fata vrajilor tot mai insistente ale lui Traian Basescu. In interviul de la B1 Tv, de miercuri seara, de exemplu, presedintele isi ironiza fostii parteneri de guvernare din PDL, care jurau ca-si vor mutila corpul mai degraba decat sa-i urmeze sfatul de a-l vota pe Crin Antonescu.

In acelasi timp, le punea in fata cea mai lucida analiza pe care cineva ar fi putut sa le-o prezinte. Le spune, pe scurt, ca daca nu sunt in stare sa se uneasca si sa gaseasca un candidat credibil cu sanse reale pentru prezidentiale, mai bine renunta si trec de partea "raului cel mai mic", pentru ca in final tot acolo vor ajunge.

Tot la B1 Tv, Traian Basescu lasa sa se inteleaga si ca s-ar mai gandi in cazul in care ar primi o propunere de a conduce Guvernul. Parea ca se fac pasi mici si tatonari imperceptibile spre o rearanjare in viitor a polilor in politica. Din nou, tacerea lui Antonescu si opunerea fata de asaltul PSD indreptat spre Cotroceni ar fi putut sa trimita cu gandul la o dubla reevaluare, ultima si cea mai radicala dintre toate, una care se curata si ultimele iluzii ale naivilor si care sa redea partidelor principiile si ideologiile fondatoare pierdute intr-un USL tot mai haotic.

Cateva aprecieri neutre ale lui Antonescu la adresa ipotezei unui Traian Basescu ajuns prim-ministru, vezi acea declaratie ca "poate Basescu era mai bun de prim-ministru, in loc sa fie doua mandate presedinte", te puteau face sa vezi invizibilul si sa crezi imposibilul - o strangere de mana istorica intre Traian Basescu si Crin Antonescu. O imagine intretinuta mai cu seama de ultimele miscari politice ale liderului liberalilor: despartirea de Partidul Conservator si de Dan Voiculescu.

Singura problema parea sa ramana momentul si modul de cuplare al celor doi mari adversari. Nu s-a mai intamplat, pentru ca Antonescu a avut joi dupa-amiaza cea mai contondenta iesire din ultimul timp. I-a cerut demisia lui Traian Basescu, i-a spus lui Ponta ca PNL nu reactioneaza la ordine si vor hotara cand vor crede de cuviinta in legatura cu a doua comisie parlamentara si l-a nominalizat pe Ilie Sarbu in fruntea ei, in cazul in care va fi sa se constituie.

Daca Antonescu a vrut sa puna la punct pe toata lumea, incercand astfel sa-si credibilizeze maxim discursul de candidat prezidentiabil, planul are sanse sa prinda, intrucat e cunoscuta apetenta electoratului roman fata de candidatii anti-sistem si priza la public a justitiarilor care se iau la tranta cu toata lumea. In acelasi timp, el a reusit sa inflameze si mai mult atmosfera in USL, chiar daca intregul sau discurs a fost construit tocmai pentru a "demonstra" fidelitatea lui Antonescu fata de USL.

Cu o abordare atat de ofensiva, lovind in stanga si-n dreapta fara nicio discriminare, razboinicul Crin Antonescu poate sfarsi singur pe campul de lupta, parasit pana si de apropiatii din propriul partid. Pe de alta parte, s-ar putea ca o astfel de abordare, riscanta si irationala in aparenta, sa fie singura care sa-i creasca sansele candidatului Antonescu.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#ofensiva Antonescu demisie Basescu, #PNL comisie terenuri Basescu , #Traian Basescu