Nu poti sa dai jos Guvernul daca nu ai inlocuitor - propunerea USL pentru Constitutie

Luni, 10 Iunie 2013, ora 14:41
1496 citiri
Nu poti sa dai jos Guvernul daca nu ai inlocuitor - propunerea USL pentru Constitutie
Foto: Arhiva

Initiatorii motiunilor de cenzura ar putea fi obligati de Constitutie sa-si desemneze un succesor, daca modificarea va fi adoptata de Comisia de revizuire a Legii fundamentale, dupa ce conducerea Uniunii Social Liberale a discutat luni introducerea in proiectul de revizuire a Constitutiei a unor reglementari care intaresc controlul Parlamentului.

Presedintele Comisiei de revizuire a Constitutiei, Crin Antonescu, presedinte al Senatului si copresedinte al USL, a precizat, intr-o conferinta de presa, ca a fost convenita o formula pentru a contribui la stabilitatea politica si guvernamentala - introducerea motiunii de cenzura constructive -, si anume, atunci cand se initiaza o motiune de cenzura, initiatorii sa propuna si un succesor capabil sa formeze o majoritate.

Crin Antonescu a mentionat ca astfel de motiuni vor putea fi initiate in aceleasi conditii de pana acum.

"Avem o formula care va contribui, sper, la stabilitatea politica din aceasta tara si la stabilitatea guvernamentala. Avem noutatea introducerii asa-numitei, in alte tari, motiuni de cenzura constructive.

Cu alte cuvinte, atunci cand se initiaza motiune de cenzura impotriva Guvernului, initiatorii trebuie sa propuna si un succesor, adica in calitate de semnatar al unei motiuni de cenzura, evident, in conditiile care existau si pana acum, cu numarul respectiv de parlamentari, propun sa cada primul-ministru si guvernul sau si in succesiune sa vina X, pe care il consider capabil sa formeze o majoritate", a explicat Antonescu.

Stanomir: Amatorismul defineste revizuirea Constitutiei

El a argumentat ca aceasta este o formula folosita si in alte tari, in Germania de exemplu si aceasta nu duce propriu-zis la intarirea puterii prim-ministrului sau a Guvernului, dar previne situatii de instabilitate, de criza prelungita in momentul caderii unui guvern.

"Da, guvernul poate sa cada in orice moment daca majoritatea parlamentara o doreste, dar acea majoritate parlamentara trebuie sa propuna solutia de succesiuni. Si in sensul acesta lucrurile vor fi cu atat mai clare", a completat presedintele Senatului.

O schimbare in viitoarea Constitutie va viza si introducerea motiunilor simple.

"O motiune simpla, care cere schimbarea unui ministru va fi discutata in Camerele reunite si, daca intruneste majoritatea voturilor, va atrage automat demiterea respectivului ministru, pentru ca nu poti ramane ministru, chiar daca ai, sa zicem, increderea primului-ministru sau a colegilor tai, daca nu mai ai increderea unei majoritati a Parlamentului", a precizat liderul USL.

Crin Antonescu si-a exprimat speranta ca activitatea Comisiei de revizuire a Constitutiei sa se incheie spre sfarsitul acestei saptamani. "Sigur, dezbaterile vor continua", a adaugat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Crin Antonescu motiune cenzura, #motiune cenzura constructiva, #Crin Antonescu revizuire Constitutie , #USL