Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Nevoia de victorie a presedintelui Crin Antonescu

Marti, 15 Ianuarie 2013, ora 07:53
4912 citiri
Invitatii Ziare.com Emilian Isaila: Nevoia de victorie a presedintelui Crin Antonescu

Domnul Crin Antonescu a transformat PNL intr-un partid anti-occidental, domnul Crin Antonescu a atacat verbal lideri ai unor state aliate ale Romaniei si reprezentanti ai unor institutii europene. Domnul Crin Antonescu l-a primit pe Gigi Becali in partid, o importanta figura publica din Romania cu discurs rasist, extremist si un exaltat religios.

In fond, toate acuzatiile domnului Andrei Chiliman sunt adevarate, iar decizia actualului sef de a-l exclude pe primarul Sectorului 1 nu poate fi vazuta decat ca o strategie de aparare.

Crin Antonescu va ramane lider al partidului atata timp cat va reusi sa inabuse orice forma de opozitie. In mod natural, isi va elimina adversarii pentru ca, deocamdata, face parte din echipa castigatoare. E asociat cu Dan Voiculescu si are sprijinul Antenei 3 si, formal, e aliatul lui Victor Ponta la guvernare, o guvernare care se bazeaza pe 65% din Parlament.

Gigi Becali nu are un rol ideologic in PNL. Nu a fost cooptat pentru ca e vreun reprezentant important al clasei de mijloc. Gigi Becali nu are nimic in comun cu liberalii din Romania, cu traditia partidului si nici n-are vreun proiect pentru viitor in afara de acela de a ajunge el insusi presedintele PNL dupa cum se lauda pe holurile Casei Poporului.

El a fost adus in partid pentru ca patronul echipei Steaua are bani de cheltuit in politica si, mai presus de asta, latratul lui Becali la televizor il apara de opozantii cu maniere, respectiv garda veche reprezentata de Tariceanu, Orban si Chiliman.

Opozitia din PNL va fi inabusita in urma unui spectacol si prin furia multimii, adica a reprezentantilor din teritoriu. Crin Antonescu isi va impune vointa fara a-si murdari mainile. Ca orice lider autoritar, a dat doar semnalul. Crin Antonescu are nevoie de furia propriilor sustinatori pentru a-si elimina adversarii.

Dar de ce e atat de pornit liderul PNL? Pentru ca imaginea sa dupa episodul tragic al presedintiei interimare s-a prabusit, iar acum are nevoie cu disperare de un partid supus ca sa-l sustina pentru a nu pierde prea mult din influenta in fata aliatilor din USL.

Dar acestea sunt doar actiuni de forta cu finalitate imprecisa pentru ca domnului Antonescu ii va fi destul de greu sa intoarca soarta in favoarea sa. Nu cred ca in acest moment domnia sa mai e un pariu castigator pentru pozitia de presedinte al Romaniei. E unul dintre motivele pentru care Dan Mihalache, secretar general PNL, dadea glas unei idei de schimbare a Constitutiei in sensul in care presedintele sa fie ales de Parlament.

Asta arata ca in cercul apropiat al liderului PNL se cauta solutii pentru a-i pastra sansele de a conduce Romania, dar, cumva, evitand confruntarea cu alegatorii.

Cel mai probabil, Crin Antonescu va reusi sa-si elimine adversarii la congresul din februarie, dar nu numai rezultatul e important intr-o batalie, ci si istoria ei. Sunt importante si pierderile, sunt importante perceptiile oamenilor.

Oricum ar fi, daca Antonescu se descotoroseste de nucleul Chiliman, Tariceanu, Orban, PNL reteaza orice legatura cu ce a mai ramas din electoratul traditional si cu valorile vechiului partid interbelic. Se dizolva in USL.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Crin Antonescu Andrei Chiliman PNL, #excluderi PNL, #Andrei Chiliman exclus PNL , #PNL