Frankfurter Allgemaine Zeitung: Crin Antonescu - omul care stie cine este

Vineri, 14 Septembrie 2012, ora 14:47
9279 citiri
Frankfurter Allgemaine Zeitung: Crin Antonescu - omul care stie cine este

Presedintele Senatului Romaniei, Crin Antonescu, tine cu orice pret sa-l inlocuiasca pe actualul presedinte al tarii, Traian Basescu.

Ofensat de criticile Vestului, liberalul loveste inapoi, folosind un ton anti-occidental, scrie Frankfurter Allgemaine Zeitung, intr-un comentariu publicat vineri.

Saptamana trecuta, la Bucuresti, a fost deschisa sesiunea de toamna a Parlamentului. Presedintele Senatului, Crin Antonescu, nu a participat la lucrarile de deschidere, pentru ca s-a aflat in vacanta in Italia. Atunci cand a fost intrebat despre pozitia sa in legatura cu acest subiect, singurul raspuns a fost: "Stiu cine sunt".

Acest episod releva mai multe fatete ale personalitatii lui Crin Antonescu, precum si parerea sa despre institutia pe care o conduce. Lider al Partidului National Liberal care, impreuna cu seful PSD, Victor Ponta, a incercat, in vara, sa-l demita pe Traian Basescu, bazandu-se pe sustinerea Parlamentului, Crin Antonescu are o strangere de mana moale.

Liderul Senatului Romaniei s-a nascut in 1959, in orasul Tulcea, de pe malul Dunarii si a studiat la Bucuresti, pentru a deveni profesor de istorie. In 1990, s-a alaturat Partidului Liberal, a intrat in Parlament si a fost, pentru cativa ani, ministru al Tineretului si Sportului.

In martie 2009, i-a luat locul lui Calin Popescu Tariceanu in fruntea partidului. In toamna lui 2009 a fost candidatul liberalilor la prezidentiale, dar a pierdut alegerile.

In primavara lui 2012, PNL, PSD si micul Partid Conservator, condus de mogulul si securistul Dan Voiculescu ("Felix"), au facut o alianta pentru detronarea lui Basescu. Au existat diferente de program politic intre cele trei partide, dar acestea nu au fost tactice, scrie presa germana.

De fapt, nu Ponta, ci Antonescu a fost forta motrice din spatele incercarii de demitere a lui Basescu. Initial, Victor Ponta a vrut sa astepte, dar scandalul de plagiat in care a fost implicat, precum si condamnarea mentorului sau, fostul premier Adrian Nastase, au grabit lucrurile.

Noua majoritate si-a ocupat rapid - uneori cu violarea legii - pozitii cheie in administratie. Antonescu a devenit presedinte al Senatului si, dupa cateva zile, presedinte ad interim. S-a instalat in Palatul Cotroceni dupa ce Parlamentul a votat demiterea lui Traian Basescu.

Timp de trei saptamani, pana cand Curtea Constitutionala a stabilit ca nu a existat cvorum pentru referendumul de demitere, Antonescu a fost presedinte. Timp in care a acuzat SUA si Uniunea Europeana ca s-au amestecat in treburile interne ale Romaniei si i-a iritat pe Angela Merkel si pe Jose Manuel Durao Barroso.

Filosoful roman Andrei Plesu, critic al lui Traian Basescu, a publicat, recent, in Revista 22, un verdict necrutator la adresa lui Ponta si a lui Antonescu, aminteste publicatia germana.

"Ponta este blocat in ultimele faze ale pubertatii", iar Antonescu este "un om care a facut o facultate, un om care, cand isi ia concediu, nu se duce la Isaccea, ci pleaca in Occident, un om care iubeste atat de mult limba engleza incat tine s-o vorbeasca chiar daca n-o stie, n-ar trebui sa se complaca in retorica lui Jirinovski".

Scena la care face aluzie Plesu este o intalnirea a presedintelui interimar Crin Antonescu cu delegatia FMI, in care primul a fost surprins nepregatit si a gesticulat mai mult decat a vorbit, in "dialogul" cu oficialii Fondului.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Crin Antonescu Frankfurter Allgemaine Zeitung, #Crin Antonescu presa germana , #presedinte interimar