Derapajul lui Crin Antonescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 10 Decembrie 2011, ora 13:13
9032 citiri
Derapajul lui Crin Antonescu (Opinii)
Foto: Arhiva (Antena3)

O spun cu sincer regret, cu o doza de compasiune si cu foarte multa ingrijorare, avand in vedere ca este vorba despre posibilul viitor presedinte al Romaniei: din ce in ce mai des am sentimentul ca domnul Crin Antonescu si-a pierdut dreapta judecata. A luat-o razna atat de grav incat nu mai poate sesiza nici cel mai grosier ridicol.

Ziele trecute, presedintele PNL se arata extrem de deranjat de impolitetea premierului: "Ii propun domnului prim-ministru sa vorbim civilizat. Il vad tot timpul, una-doua Ponta si Antonescu, Ponta si Antonescu, Ponta si Antonescu. Poate se tutuie cu cardasii lui de la Cluj, care-s prin beciurile Politiei sau care-s urmariti, cu complicii lui. Totusi, ar fi cazul sa avem raporturi civilizate si, indiferent de modul in care noi am descris administratia sa catastrofala, i-am zis - ca merita, ca nu merita - domnul Boc".

Principial sunt de acord cu Crin Antonescu si fac parte dintre cei care, si in discutii, si in scris, nu fac abatere de la formulele de politete, indiferent de interlocutor/subiect. Si, da, consider ca, inclusiv in scris, deci in presa, formularile de tipul celor contestate de Crin Antonescu nu sunt acceptabile.

Dar domnia sa este ultimul care poate face astfel de reprosuri, caci de luni de zile se scufunda tot mai adanc intr-o retorica lipsita de minime norme de politete si civilizatie.

Cel care se refera public la adversarii sai ca la nesimtiti, matroane de bordel, slugi, omizi si altele asemenea este de-a dreptul caragialesc cand solicita batos sa i se spuna domnule.

Cum adica "indiferent de modul in care noi am descris administratia sa catastrofala"? Adica poti sa-l faci pe om cu ou si otet, sa-l insulti in orice fel cu conditia sa-i spui domnule? Deci "domnule, sunteti o sluga, un nesimtit, o omida!" este cu totul altceva decat "x-ulescule, esti o sluga, un nesimtit, o omida!". Curat murdar!

Privita dintr-o perspectiva mai larga, sigur ca supararea lui Crin Antonescu atinge o problema grava a societatii romanesti. O problema din care Crin Antonescu face insa parte. Si anume degradarea nu doar a discursului public, ci si a comunicarii in general. Se vorbeste tot mai urat, mai buruienos, mai artagos.

Politetea a devenit desueta precum o crinolina intr-un autobuz aglomerat. Nu numai ca nu e utila, ci ne si incurca. Ne face mai putini credibili, mai putini demni de luat in seama, mai putini importanti.

In societatea de astazi, vizibilitatea si credibilitatea, succesul par a apartine celor care urla mai tare, injura mai spumos, fac bascalia cea mai nerusinata, umilesc cel mai eficient. Celor pentru care vorba nu este o floreta cu care sa te duelezi elegant, ci o ghioaga cu care sa strivesti capul adversarului. Si ca urmare, in pofida faptului ca traim intr-o harmalaie continua, nu comunicam deloc, nu ne intelegem, nu putem fi solidari nici macar in interes comun si, in loc sa ne civilizam in continuare, ne salbaticim pe zi de ce trece.

Asadar, domnul Antonescu are, poate, o circumstanta atenuanta: nu este singurul in grav derapaj. Sminteala aceasta pare o boala extrem de contagioasa a intregii societati. Dar domnul Antonescu, din pozitia sa de lider de prim rang, de prezidentabil, de model, nu-i asa, ar avea datoria sa o combata, nu sa o agraveze cu aproape fiecare discurs.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#Crin Antonescu insulte Boc, #Antonescu politete, #Antonescu Boc sluga , #Traian Basescu