Demisia din Parlament - un lesin politic (Opinii)

Duminica, 29 Ianuarie 2012, ora 21:45
3277 citiri
Demisia din Parlament - un lesin politic (Opinii)
Foto: Adevarul

E plina politica romaneasca de asertiuni si declamatii nepotrivite, dar ceva mai pompieristic decat initiativa liderului PNL, Crin Antonescu, rar mi-a fost dat sa intalnesc. "Sa ne dam toti demisia, daca asta cer oamenii", a spus el, acum mai bine de o saptamana.

Nu i-a cerut nimeni asa ceva. Si in niciun caz demisia Opozitiei nu va determina declansarea alegerilor anticipate. Si nici nu va bloca activitatea Parlamentului. Cu toate acestea, un deputat PNL si-a oficializat deja demisia, iar Adriana Saftoiu si Ludovic Orban mai asteapta ziua de maine sau razgandirea de ceasul al 12-lea. Macar experienta lor de consultant politic, respectiv de politician cu vechime i-ar putea determina sa lase ratiunea sa primeze si nu radicalismul emotional.

In primul rand, procedura declansarii alegerilor anticipate presupune dizolvarea Parlamentului numai in cazul neacordarii votului de incredere dupa doua solicitari consecutive de investitura a Guvernului. Iar acest lucru se poate intampla doar prin demisia Cabinetului si doar cu acordul expres al majoritatii pro-guvernamentale. E limpede pentru oricine ca nu este cazul.

In al doilea rand, prin demisia membrilor Opozitiei din Parlament nu se petrece niciun lucru notabil, cu exceptia faptului ca Puterea va avea un spatiu liber de manevra legislativa. Constitutia prevede explicit, la articolul 76, ca "legile organice si hotararile privind regulamentele Camerelor se adopta cu votul majoritatii membrilor fiecarei Camere", iar "legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera". In situatia in care parlamentarii Opozitiei demisioneaza si in absenta unei prevederi constitutionale care constate o asemenea stare de fapt activitatea Parlamentului continua nestanjenita cu noile majoritati.

In al treilea rand, chiar daca nu putem lua in serios declaratia lui Ioan Oltean, cum ca PDL nu va desemna candidati in colegiile ramase libere dupa demisia parlamentarilor USL, propunand sustinerea unor reprezentanti ai societatii civile, daca un asemenea demers ar avea totusi loc, USL ar inregistra fie o infrangere usturatoare, fie se va umple de ridicol.

Odata pentru ca propaganda electorala va putea fi axata pe costurile ridicate impuse de actiunea politica radicala a demisionarilor, in an electoral si intr-o perioada de criza, punand accentul pe un caz tipic de razgaiala politica, la care o parte a societatii civile, in special cea para-partizana va consimti. Si apoi, pentru ca la alegerile partiale, in lipsa candidatilor PDL, rezultatul alegerilor ar repeta in mare masura configuratia parlamentara actuala. Si toate acestea cu costuri inutile, pe toate planurile.

E fireasca atunci intrebarea: Cui foloseste toata tevatura? Raspunsul este simplu: Nicidecum celor ce au venit cu aceasta initiativa ridicola. Tinand cont de argumentele constitutionale de mai sus, promotorii demisiei parlamentare, probabil nemultumiti de eticheta lipita de ei pe care scrie "infantilism" si-o tatueaza pur si simplu spre vesnica recunoastere.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#demisie Parlament, #Opozitie Parlament, #Orban Parlament demisie , #Ludovic Orban